Šílený svět Donalda Trumpa

27. 1. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut



Britský Channel Four vysílal v úterý večer hodinový dokumentární film slavného britsko-německého novináře, nyní moderátora Channel Four News Matta Freie s názvem "The Mad World of Donald Trump" (Šílený svět Donalda Trumpa). Frei, který, možná nezvykle na anglosaské novináře, mluví jak anglicky, tak francouzsky a německy jako rodilý mluvčí, pracoval dlouhá léta ve Washingtonu jako moderátor televizní stanice BBC America. Spojené státy tedy velmi dobře poznal, jak dokázal ve své velmi zajímavé knize Only in America (Jedině v Americe), v níž pozoruhodně, a pro Evropana užitečně rozbírá americké politické a kulturní zvyklosti, které se často velmi odlišují od evropské praxe. Před časem byl také autorem několikadílného, vynikajícího dokumentárního seriálu o Německu, v němž podobným způsobem přiblížil Britům německou kulturu a zvyklosti. Škoda, že ten film neodvysílala Česká televize...

Ve svém nejnovějším filmu The Mad World of Donald Trump" se Matt Frei pokusil zjistit, co vede Američany k nebývalé podpoře Donalda Trumpa. Ve filmu poukazuje na to, že Trumpova atraktivita je velmi obdobná jako v Česku atraktivita Miloše Zemana - nekriticky ho obdivují a výzvají občané ekonomicky a sociálně frustrovaní, vyloučení ze společnosti. Jsou to především lidé bez vzdělání, anebo jen s nízkým vzděláním. Trumpova obliba v USA je důsledkem postupujícího rozkladu americké společnosti, v níž se rychle prohlubuje ekonomická nerovnost a zmenšují se střední vrstvy.

Mechanismus, který způsobuje, proč lidé, kteří se považují za vyloučené, Trumpa obdivují, je tento: Trump je miliardář, a tak je svobodný a může si dělat, co chce, na nikom nezávisí, proto nám pomůže a vyřeší naše problémy. Vyřeší je tím, že vyžene imigranty, postaví zeď na hranici s Mexikem a zakáže do země vstup muslimům. Trumpa většinou podporuje bělošská chudina, která požaduje, aby z Ameriky byly vyhnány všechny menšiny, neboť se cítí diskriminována.

Freiův film zkoumal Trumpovo zázemí. Ukázal, že Donald Trump pochází z velmi bohatého prostředí z newyorského předměstí, kde byl jeho otec bohatým realitním makléřem. Ve škole měl Donald Trump pověst násilníka, který se pral se spolužáky i s učiteli. Proto ho v 11 letech poslali do vojenského internátu a podle jeho životopisců se tehdy zastavil jeho intelektuální vývoj. Trumpovy zuřivé verbální útoky na jeho odpůrce mají podle pozorovatelů charakter předpubertálních školáckých útoků (viz Trumpovy výroky o novinářce, která mu položila kritické otázky: "Tekla jí krev ze všech otvorů"). Trump proslul v New Yorku jako investor do nemovitostí a systematicky ve svých podnicích zuřivě všude inzeruje svoje jméno. Jeho podnikatelská historie však není bez chyb: četné jeho podniky zkrachovaly. Trump o sobě tvrdí, že vlastní 10 miliard dolarů, podle analytiků časopisu Forbes je to však jen 4,5 miliardy dolarů.

Snad nejzávažnějším svědectvím o nebezpečnosti Donalda Trumpa je místopřísežné soudní svědectví jeho někdejší české manželky Ivanky z roku 1989, že ji Donald Trump brutálně znásilnil. Ivanka Trumpová dostala od Trumpa při rozchodu obrovské finanční odškodné pod podmínkou, že o znásilnění nebude mluvit. Dnes ho Ivanka Trumpová popírá, jenže ono popřít nejde. neboť je součástí nevymazatelného soudního svědectví, učiněného pod přísahou. Svědectví ukazuje, že je Donald Trump nebezpečný psychopat, který by v žádném případě neměl mít ve správě jaderný knoflík.

O agresivitě a brutalitě Donalda Trumpa ve filmu svědčili i skotští obyvatelé pobřežní oblasti u Aberdeenu, kde se Trump neúspěšně pokusil vybudovat obří golfový kurs, a zničil tam chráněnou oblast jedinečných dun. Chtěl zbourat domy okolních obyvatel, aby "nekazily výhled" a nutil skotskou vládu, aby mu k tomu dala pravomoci. Ta ho nakonec poslala někam, poté, co se mu snažila vysvětlit, že se ve Skotsku neustupuje miliardářům, když si zamanou zbourat někomu domov.

Trumpova podpora na nominaci republikánského prezidentského kandidáta se zdá být velká, jenže je sporná. Vzhledem k tomu, že Trumpa podporují ti nejchudší Američané, kteří často nemají automobil, je velkou otázkou, zda se budou vůbec moci dostavit k volebním urnám. Kromě toho, tyto společenské vrstvy mají historii, že velmi málokdy chodí k volbám.

V jiné debatě v rozhlase BBC pozorovatelé poukázali na to, že Trumpa sice na republikánskou kandidaturu podporuje 42 procent občanů, jenže Spojené státy jsou rozděleny: 30 procent Američanů podporuje Republikány, 30 procent jich podporuje Demokraty a ostatní jsou nerozhodnuti. Pokud z 30 procent Republikánů podporuje Trumpovu kandidaturu 42 procent, je to pořád ještě jen cca 12 procent z celkového počtu Američanů.

No, uvidíme.

USA
0
Vytisknout
9120

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2016