Příbuzní svědčí o mrtvých ruských vojácích, kteří údajně "nebojovali na Ukrajině"

19. 1. 2015

čas čtení 4 minuty

K dispozici je stále větší množství informací o ruských vojácích, příslušnících pravidelných ruských vojenských jednotek, bojujících na Ukrajině, kteří tam zahynuli, přestože Kreml tvrdí, že tam nikdy nebojovali.

Organizace Open Russia shromáždila informace o více než 260 ruských vojácích, kteří zahynuli na Ukrajině. Zveřejnila také mapu, která ukazuje, odkud mrtví ruští vojáci pocházeli.

Ruské úřady oficiálně tvrdí, že ruská armáda na Ukrajině nebojuje, a nutí příbuzné ruských vojáků, kteří tam v bojích zahynuli, aby o tom mlčeli. Příbuzným hrozí, pokud o tom, kde vojáci zahynuli, budou veřejně hovořit, že přijdou o podstatné odškodné od státu. Někteří však začínají mluvit.

Zdravotní sestra Jelena Tumanovová uvádí, že její syn Anton Tumanov jí 10. srpna telefonoval, že jeho armádní jednotka je vysílána do Doněcku. 20. srpna se jí vrátila rakev s mrtvým synem - dělostřelecký granát mu utrhl nohy. Chlapci bylo 20 let.

Na Tumanovově úmrtním listu z márnice v Rostovu je napsáno pouze, že mladík zemřel "během dočasného angažmá vojenské jednotky 27777", napsal list Novaja gazeta.

Uprostřed oficiálních dementi ohledně bojů ruské armády na Ukrajině je na ruské vojáky vyvíjen nátlak, aby bojovali na Ukrajině "neoficiálně". Ruským vojákům, raněným na Ukrajině a rodinám ruských vojáků, kteří tam zahynuli, bylo nařízeno, aby o jejich účasti v bojích na Ukrajině mlčeli. Některé rodiny nedostaly po zabití rodinného příslušníka, který bojoval na Ukrajině, od armády odškodné.

Tumanov sdělil své matce, že jeho velitelé nabídli vojákům v jeho jednotce prémii ve výši 400 000 rublů, pokud budou ochotni jít bojovat na Ukrajinu. Když se nikdo nepřihlásil, jednotka prostě dostala rozkaz, aby se přesunula k bojům na Ukrajinu. Někteří ruští vojáci svědčili o tom, že byli vysláni na údajné vojenské cvičení v ozbrojených transportérech a teprve na místě si uvědomili, že jsou na Ukrajině.

Není jasné, kolik ruských vojáků bylo na východní Ukrajině usmrceno, ale odhaduje se, že stovky. Kromě 260 mrtvých ruských vojáků, které identifikovala organizace Otevřené Rusko, potvrdila televize Dožď zabití dalších 34 ruských vojáků.

Podle Lva Šlosberga, regionálního poslance z města Pskov, který v srpnu zveřejnil informace o prvních tajných pohřbech ruských vojáků, bylo na Ukrajinu vysláno nejméně 2000 ruských vojáků z pskovské divize a nejméně 100 z nich bylo usmrceno.

Ruští vojáci jsou stále vysíláni na Ukrajinu, ale v menších počtech než v srpnu. Organizace Zapomenutý pluk, který hájí práva vojáků, v prosinci tvrdila, že na východní Ukrajině bojuje 15 000 pravidelných ruských vojáků.

Sergej Krivenko, aktivista z organizace Memorial, stále dostává žádosti o pomoc od ruských vojáků, kteří čelí bezprostřednímu vyslání na východní Ukrajinu. Ruská armáda propouští vojáky, kteří nechtějí jít na Ukrajinu bojovat, což znamená, že nedostanou plnou sociální podporu. Podle Krivenka odmítají stovky ruských vojáků jít bojovat na Ukrajinu.

Jelena Vasiljevová, ruská protiválečná aktivistka, která provozuje facebookovou skupinu, shromažďující informace o ruských vojácích na Ukrajině, tvrdila v listopadu, že asi 300 vojáků na základně Kamenka u Petrohradu odmítlo splnit rozkaz přesunout se k bojům na Ukrajinu. Přesun na Ukrajinu také odmítlo 200 ruských vojáků na základně v Murmansku. Vasiljevová uvedla, že se před základnou Kamenka o každém víkendu shromážďují příbuzní vojáků ve snaze zabránit tomu, aby byli vojáci vysláni na Ukrajinu.

Mnoho vojáků roztrhává své pracovní smlouvy. Mnozí z nich byli ochotni bojovat v Čečensku, protože to bylo považováno za boj za ruské území a byla to otevřená válka. Toto je tajná válka a není jasné, kdo bojuje proti komu. Vojáci zastávají názor, že jestliže se očekává, že budou sloužit ruské vládě, ruská vláda by je měla plně respektovat. V ruské armádě je nyní velké množství nespokojenosti.

Ovšem mnoho veteránů a příbuzných mrtvých vojáků se bojí o bojích na Ukrajině veřejně mluvit. Dostávají odškodné a sociální podporu pouze pod podmínkou, že budou mlčet o tom, co se stalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8645

Diskuse

Obsah vydání | 21. 1. 2015