Kvantitativní uvolňování v Evropě "selže" a může destabilizovat světový finanční systém

21. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

Bývalý hlavní ekonom Bank of International Settlements a nynější expert OECD, který jako jeden z mála předpověděl předchozí finanční krizi, varuje, že kvantitativní uvolňování v Evropě selže a může destabilizovat celý světový finanční systém. Varování přichází v době, kdy Evropská centrální banka připravuje program nákupu státních dluhopisů. Rozhodne o něm ve čtvrtek.

Jiný kraj, jiný mrav

Předškolní děti se v civilizovaných společnostech nebijí

21. 1. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Běžné v Česku, zakázané v Norsku. Už v minulosti [Michaláková] připustila, že se dopustila toho, že své děti plácla přes zadek, když zlobily. Jde o věc, na kterou se v české společnosti nepohlíží nijak přísně, zato v Norsku může mít člověk se sebemenším projevem násilí na dětech velké problémy. "Souhlasím s tím, že jsem dělala něco, co v Norsku není dovoleno, to, že jsem dávala dětem na zadek," řekla Michaláková.

Zdroj: ZDE

Paní Michaláková nechápe, že se malé děti nebijí. Není divu, že má v Norsku problémy. I ve Skotsku by měla problémy:

Od října 2003 je ve Skotsku trestným činem

  • třást dítětem
  • bít ho do hlavy
  • bít dítě páskem, rákoskou, bačkorou nebo jiným nástrojem.

Soud zkoumá:

  • věk dítěte
  • co dítěti udělali a z jakých důvodů a za jakých okolností
  • jak to dítě postihlo (fyzicky i duševně)
  • další aspekty života dítěte, jako jeho pohlaví a zdravotní stav

V minulosti zákon umožňoval rodičům tzv. "dítě trestat v rozumné míře", aniž by to bylo trestným činem osobního fyzického útoku. Avšak pojem "trestat v rozumné míře" je z 19. století a nelze ho právně přesně definovat. Bití dětí zákon ve Skotsku úplně nezakázal, avšak otázka, zda je bití dětí trestným činem závisí na celé řadě faktorů, které bude posuzovat soud. Úřady bití dětí nedoporučují, protože:

  • Je lehké neuvědomit si, jak křehké je dítě, zvlášť když na ně máte vztek. To, co vy považujete za "lehký pohlavek", může dítěti vážně uškodit.
  • Bití dává dětem špatný příklad. Namísto, aby vysvětlilo, co udělalo dítě nesprávně, naučí je fyzicky útočit na lidi, s nimiž dítě nesouhlasí.
  • Bití má dlouhodobý záporný dopad na dítě. Děti ho nutně nespojují se svým chováním a mohou z něho mít pocit křivdy.
  • Disciplínu a sebeúctu lze v dítěti pěstovat vysvětlením, jak se má chovat, a odměnou za dobré chování. Je to daleko efektivnější než tresty.
  • Z výzkumů vyplývá, že nejčastěji jsou bity předškolní děti a batolata. Batolata a nemluvňata vůbec nechápou, proč je někdo bije, praví se na informativních stránkách skotské vlády k této věci.

Ono to bude ještě dlouho trvat, než tyto informace proniknou do ČR a k paní Michalákové...

V Norsku existují nezávislé soudy. Paní Michaláková má plné právo žalovat norský stát za neoprávněné odebránění jejích dětí. Norský stát - na rozdíl od českého - ji k tomu bude plně financovat právního zástupce a obhájce. Ať jsou podrobnosti případu jakékoliv - a norská strana právem dodržuje princip soukromí - správnou cestou je domáhat se spravedlnosti u norských soudů a paní Michaláková má k tomu možnost. Dělat emocionální vlny v českých médiích na základě nepřesných a neúplných informací nepůsobí příliš přesvědčivě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zakladatel Pegidy se na Facebooku prezentoval jako Hitler

21. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Virálním způsobem se po internetu šíří fotografie Lutze Bachmanna, 41, syna řezníka z Drážďan, který se stal zakladatelem "protiislámského" hnutí Pegida. Fotografie vyvolala nové otázky o tom, do jaké míry má Pegida vazby na ultrapravicové kruhy.

Fotografie se objevila na Bachmannově facebookové stránce s nápisem "Už je tady zase" (Er ist wieder da). Bachman svůj facebookový profil smazal krátce poté, co ho kontaktoval drážďanský deník Morgenpost. Právě Morgenpost objevil tuto fotografii na uzařevné Bachmannově facebookové stránce, na níž Bachman charakterizoval přistěhovalce jako "dobytek", "chátru" a "odpad". Výroky byly z 19. září, z doby asi dva měsíce předtím, než se v Drážďanech konala první demonstrace Pegidy.

Bachmann byl mnohokrát odsouzen za krádeže, fyzické útoky a držení drog. Poslední demonstrace Pegidy se v Drážďanech účastnilo 25 000 osob. Ve středu večer chce pobočka Pegidy, Legida, zorganizovat další protiislámskou demonstraci. Registrovalo se také 19 demonstrací protestujících proti islamofobii.

Po zveřejnění fotografie Bachmann jako předseda Pegidy odstoupil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Chabý Obamův projev o stavu Unie

21. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Ve svém projevu o stavu Unie se americký prezident Barack Obama neúspěšně pokusil získat na svou stranu nepřátelský republikánský Kongres svou vizí o jednotné Americe. Obama požadoval ukončení stranickopolitického hašteření, které v posledních letech ochromuje Washington, a zdůrazňoval význam už několikrát předtím vyjádřených priorit Demokratické strany, totiž vyšší zdanění pro bohaté a zlepšení klesajících příjmů střední třídy, nutnost akce proti globálnímu oteplování a potřebu zavést vzdělávání zdarma. Přítomní Republikáni na to nereagovali a seděli během projevu netečně s kamennou tváří.

Latinská Amerika: Čas platit za ekonomický populismus

21. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

Makroekonomický populismus, který udělal z omezování příjmových rozdílů jediný smysl veřejné politiky, se v historii Latinské Ameriky stále vrací. V některých dobách během posledních čtyřiceti let to bylo nákladné a traumatické. Teď to platí především pro Venezuelu a Argentinu.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Nepláčou a netrpí antické jazyky v českém pravopisu zbytečně?

21. 1. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Raději nejdříve pár námětů jakoby jen tak „od lesa“. Antické jazyky nemálo postihlo, když si někteří reformátoři českého pravopisu – v té známé „dobré víře“ – umínili, že např. umažou „h“ ze specifické řecké hlásky „th“, i když měla jak odlišnou grafiku, tak i výslovnost od psaného a vyslovovaného „t“. Takže dnes se běžně vyslovuje i píše třeba „teologie“, ačkoliv v antické řečtině se psalo a vyslovovalo „theos“ (česky „bůh“), nikoli „teos“!

Jak kádrovat uprchlíky

20. 1. 2015 / Štěpán Steiger

čas čtení 3 minuty

Nejistoty, váhání, pochybnosti (a protože jsme v Česku: odpor) – to všecko můžeme pozorovat kolem otázky, zda země, kterou považujeme za svou, má - vůbec – přijmout nějaké uprchlíky. (Naštěstí nikdo menší než ministerský předseda občany ujišťuje, že po velkorysém gestu s přijetím 15 (patnácti!!) rodin žádná další hrozba podobného rozsahu v nejbližší budoucnosti nepřipadá v úvahu.)

Britské listy o ruském imperialismu a jeho xenofobní a rasistické formě

20. 1. 2015 / Miroslav Polreich

čas čtení 5 minut

A nejen to - s „myšlenkou na světovládu“. Ano tak jsme byli poučeni v Britských listech dne 14.1.2015 bez jakéhokoliv komentáře petrohradským profesorem Jevgenijem Anisimovem. Není třeba vůbec citovat profesorovy fantasmagorické úvahy. Jistě o něm opět uslyšíme, až bude dostávat Havlovu cenu za svobodu projevu. Proč ne, pro mne je to spíše svědectvím o bezbřehé demokracii v dnešním Rusku, kde může tisknout své bláboly kde kdo. A možná s nimi objede svět. Nebyl by prvým (po jiném profesoru z MGYMO a již světově známých laureátkách Havlovy ceny). Potud myslím, že zpráva není moc zajímavá ani novátorská.

Uprchlíci

ČR je zavázána mezinárodními smlouvami

20. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

Pomoc nejenom syrským uprchlíkům není žádné sanování námi nezaviněných škod, natož aby šlo o nějakou nezištnou pomoc, která nám utrhuje od úst. České republice nikdo nic nezištně nedává, však Česká republika také nikomu nic nezištně neposkytuje. Jde o peníze a smluvní závazky, o něco za něco na úrovni států. Nezištný altruismus do toho netahejte, píše Klára Mičkalová.

Checkpoint Charlie

20. 1. 2015

čas čtení 13 minut

Fjodor Lukjanov

Evropa vstupuje do období zásadní obnovy, těžké a bolestné.

Rok 2015 začal v Evropě tragickými a šokujícími událostmi, jež mohou vyprovokovat hluboké změny v Evropské unii. Demonstrace jednoty jak francouzské společnosti připravené hájit své hodnoty, tak evropského Západu otřeseného opovážlivostí a barbarstvím teroristů, působí silným dojmem.

Emocionální reakce i pocit účasti ovšem pominou, zatímco politické důsledky se teprve začínají projevovat.

Prevence jako základ moderního sociálního státu

20. 1. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 4 minuty

Jistý náměstek jistého primátora, který vykonává působnosti pro oblast sociálně kulturní, se před časem nechal slyšet, že by se rád zaměřil na problematiku drogově závislých osob. Což o to, nápad to je chvályhodný, ale možná by neuškodilo zauvažovat nad tím, zda by nebylo lepší posílit prevenci, aby bylo drogově závislých osob méně. Nejde jen o to, že by to ušetřilo spoustu peněz, ale hlavně by to ušetřilo i nemálo lidských životů. Drogová závislost s sebou totiž často nese i ty nejhorší možné následky.

Debata: Reforma islandské ústavy

20. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

V rámci série debat Café Liberté proběhne v neděli 25. 1. 2015 v kulturním centru DOX diskuse s názvem Tvorba ústavy na Islandu a v ČR. Islandský proces ústavní reformy, započatý v roce 2010, je znám pro svou neobvyklou míru občanského zapojení. Návrhy na změnu ústavy procházely celonárodní diskusí se zapojením elektronických prostředků komunikace. Do jaké míry, a zda vůbec, se shoduje proces ústavních změn na Islandu a v ČR, budou diskutovat Birgitta Jónsdóttir, spoluzakladatelka Pirátské strany na Islandu a International Modern Media Institute, Hana Marvanová, představitelka hnutí Vraťte nám stát, Jiří Přibáň, teoretik práva z University of Cardiff a Jeroným Tejc (ČSSD), předseda ústavně – právního výboru sněmovny. Začátek v 16:00, vstup zdarma, rezervace na rezervace@dox.cz.

Byla to především oposmluvní "pluralita", co v České republice zdiskreditovalo demokracii

20. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Jak korektně uvádí Boris Cvek ZDE, voliči v druhém kole prezidentské volby vůbec neměli možnost volit "proti xenofobní zasmrádlosti vůdců opoziční smlouvy". Jenže nejde jen o xenofobii. Nemenší význam má maketa politické plurality, kterou oposmlouva v české společnosti instalovala a které se česká politika dodnes nezbavila.

„Grexit“, polarizovaná politika, a nutnost chovat se úsporně

20. 1. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 13 minut

Jako kdyby nebylo těch vzájemně provázaných jenom ekonomických faktorů už tak přemíra. Je tu stále klesající cena za barel ropy, máme tu stále se zhodnocující dolar, nebezpečně se nám snižuje hodnota eura; a v souvislosti s tím v některých státech se mj. vylepšuje bilance pro stávající rozpočet, zatímco v jiných začala inflace měny a spolu s tím zároveň nárůst tzv. červených čísel státního rozpočtu. A aby toho nebylo málo, mnohé radikálně naladěné, ale původně jen malé strany na okraji politického spektra získávají v té nejisté sociálně-ekonomické atmosféře nemalý počet sympatizantů a voličů.

O intelektuální poctivosti

19. 1. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Stále častěji musím v poslední době uvažovat nad hodnotou, kterou považuji za jednu z nejvyšších, totiž nad intelektuální poctivostí. S hrůzou zjišťuji, že mnozí lidé zřejmě ani netuší, co by mohla „intelektuální poctivost“ znamenat. V prvé řadě si myslím, že to je určitý druh emoce, že to není nějaké očištění se od všech emocí ve jménu „čistého rozumu“. Na druhou stranu je to právě ta emoce, která nás varuje před snadností našich emocí být „na té správné straně“.

1 procento osob vlastní celou polovinu světového bohatství

19. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Před letošním výročním setkání miliardářů a politiků ve švýcarském Davosu vydala charitativní organizace Oxfam analýzu, podle níž podíl světového bohatství, které vlastní jedno procento nejbohatších lidí, vzrostl z 44 procent v roce 2009 na 48 procent v roce 2014. Nejchudších 80 procent obyvatelstva Země vlastní jen 5,5 procent veškerého bohatství.

Padni, komu padni, když říká nebezpečné nesmysly

19. 1. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Vzpomínáte na politické heslo Miloše Zemana z dob, kdy vedl sociální demokracii? Padni, komu padni, ať jsi Petr nebo Pavel. V případech politického selhání nelze brát ohledy na osoby, které se jich dopouštějí. Vědomí, že se mohou dostat na pranýř, je pevnou součástí jejich politické odpovědnosti. Miloš Zeman není žádná výjimka. Britské listy se zcela prokazatelně neúčastní permanentní kampaně, kterou proti prezidentovi vedou některá česká média. Naopak na tuto kampaň a její patologické rysy upozorňují. To ale neznamená, že když Miloš Zeman bude vykládat nebezpečné nesmysly, jako v případě inkluzivního vzdělávání, Britské listy ho budou chválit. To by zcela popíralo principy, které deník dlouhodobě vyznává. Je smutné, že někteří čtenáři staví výše etiketu vyjadřování a pomyslnou Zemanovu svátost než podstatu věci.

Hájí Putin skutečně ruské zájmy?

19. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

O tom, zda Vladimir Putin roztržkou se Západem a jednostranným navázáním zahraniční i ekonomické politiky na Čínu skutečně hájí ruské zájmy, existují vážné pochybnosti. Ty lze nalézt jak na konzervativním konci politického spektra, tak mezi liberály.

K tragedii došlo v prvním kole prezidentských voleb

19. 1. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Na rozdíl od Jana Čulíka si myslím, že byla veliká škoda, že byl Miloš Zeman zvolen prezidentem a to zejména proto, že jde o návrat do minulosti, do opoziční smlouvy, že de facto nedošlo k výměně pohledu na svět, když po Klausovi přišel Zeman. Plně se ztotožňuji s tím, když Jan Čulík píše, že Zeman zřejmě představuje konzervativní, izolacionistickou, národoveckou frontu, která spojuje sympatizanty ODS a tzv. levice.

Miloš Zeman, pluralismus a odpovědnost

19. 1. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Osobně zastávám názor, že vítězství Miloše Zemana v přímých prezidentských volbách začátkem roku 2013 bylo pro Českou republiku pozitivní skutečností z jednoho jednoduchého důvodu, a totiž pluralismu. To, že ve volbách nezvítězil Karel Schwarzenberg, znamenalo, že se rozbil monopol moci předchozích tzv. "pravicových vlád" Miroslava Kalouska a Petra Nečase, v nichž zastával Karel Schwarzenberg významné místo, a za jejichž nekompetentní ideologickou politiku nesl značné množství odpovědnosti.

Zeman je v názorech dlouhodobě konzistentní. Kritizovat jeho úlety v okamžiku, kdy je prezidentem, je poněkud zpozdilé

19. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Velká většina názorů, s nimiž se nyní Miloš Zeman prezentuje na veřejnosti, je zcela konzistentní s tím, co dotyčný prohlašoval řadu let. Velmi dlouho je známo, že se jedná o člověka mistrně ovládajícího mocenské hry, ale kromě nich už pouze "bonmoty". Že jde o elitáře, islamofoba, antiekologa obklopujícího se jedinci s podezřelými ekonomickými vazbami - a všeobecně řečeno o osobu, která hodnotově nemá s moderní levicí prakticky nic společného.

Nový způsob vykořisťování: práce skrze agenturu

19. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

V Británii se rychle ujímá zaměstnávání lidí na základě tzv. "smluv o nulové pracovní době" - znamená to, že nemáte zaručenu žádnou práci, jste na volné noze bez jakéhokoliv sociálního zabezpečení a potenciální zaměstnavatel vám dá vědět jen v samotný den ráno, zda se ten den máte dostavit do práce.

Můžeme v klidu psát a říkat „islámský teror“?

19. 1. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 9 minut

Zdá se na ten tradiční „první“ pohled, že s tím termínem v uvozovkách přímo v nadpisu je všechno v pořádku. Zrovna ty teroristické činy nedávných dní, k nimž došlo přímo v Paříži (a na řadě dalších míst, někdy jen jako doprovod mnoha dalších obdobných a masověji probíhajících aktivit jinde ve světě), svědčí přece nadmíru výmluvně o tom, že bychom mohli být v té shora citované slovní charakteristice jistých křiklavých a lidsky nepřijatelných událostí zcela „v pohodě“.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2014

10. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 106 410.70 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v řijnu 2014 částkou 1137,43 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2014 272 741,85 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
32180