Jak je možné, že v Británii je celá řada výrobků osvobozená od DPH a Kalousek tvrdí, že to nejde?

19. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Při nedávné televizní diskusi tvrdil Miroslav Kalousek, že není možné zrušit DPH za dětské pleny, protože to nařizuje Evropská unie.

Velmi rád bych věděl, proč je to možné v Británii. Na tomto místě naleznete rozsáhlý seznam služeb a výrobků, z mnoha ekonomických sektorů, které jsou od DPH ve Velké Británii buď zcela osvobozeny, anebo se za ně platí jen snížená DPH ve výši 5 procent.

ZDE například uvidíte, že v Británii jsou od DPH osvobozeny knihy, dětské kresby a obrázkové knihy, mapy a charty, časopisy, denní tisk, hudebniny a veškeré publikace. ZDE uvidíte, že je v Británii od DPH osvobozeno veškeré dětské oblečení a dětská obuv, dále košíky na přenášení nemluvňat, dětské sedačky do automobilů, cyklistické a automobilové helmy, ochranná obuv a ochranné helmy, atd.

Jak to tedy, že to Evropská unie "zakazuje", když v Británii to nezakazuje? Může to pan Kalousek vysvětlit? A proč nemá Česká televize k dispozici tyto informace, aby uváděla tvrzení politiků na pravou míru?

PS. Podle známé české praxe, že mnozí lidé v ČR mají vynikající schopnost vysvětlit, proč nic nejde udělat, nám napsali dva čtenáři, že proti DPH na knihy či sociální výrobky (jako je dětské oblečení) se nedá "nic dělat", protože DPH na ně uvaluje "předpis EU" a Británie "má výjimku".

Británie NIKDY z historických důvodů nedopustí, aby byly zdaňovány zdroje informaci, prostě proto, že v devatenáctém století byl tvrdě zdaňován denní tisk, aby se chudým lidem nedostaly do rukou informace. Dnes se to v Británii považuje za neobyčejnou sprosťárnu a žádný politik by se tedy neodvážil zavést jakoukoliv daň na tisk, knihy či zdroj informací. Velmi podobné je to i se sociálním zbožím, jako jsou například dětské oděvy.

Namísto poukazování toho, že "nic nejde", se pan Kalousek měl dát dohromady se strategickými partnery a přimět EU ke změně tohoto špatného předpisu a odstranění dvojího metru. Jenže to právě čeští politikové neumějí, spojovat se strategicky s možnými partnery se společnými zájmy v EU. Bývalý premiér Nečas bloudil v Bruselu bezcílně, protože se tam s ním nikdo nebavil... Žádosti o interview zahraničních televizí nechával na Úřadu vlády bez odpovědi...

0
Vytisknout
10489

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2013