Některé politiky by měli hnát bičem

Cynické žvásty ostravského primátora

20. 10. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 3 minuty

Podle zprávy organizace na ochranu lidských práv Walk Free Foundation patří Česko mezi evropské země nejvíce ohrožené otroctvím. Odhaduje se, že situace až 40 000 lidí může odpovídat kritériím, podle nichž se určuje tzv. novodobé otroctví.

Nejde zde o otřesné vztahy v zaměstnání, kde se často pracuje bez ohledu na zákonnou délku pracovní doby, bez ohledu na bezpečnost a ochranu zdraví a kde bývají pracovníci obětí různých odporných manýr svých zaměstnavatelů. Pod otroctví spadají případy jako prodej a zneužívání dětí a dětská práce, při které jsou děti nuceny pracovat pro dluhy svých rodičů, obchodování s lidmi a nucené práce.

Horší než v Česku je to v Evropě prý pouze v Albánii a v Černé Hoře.

Dalo by se očekávat, že to u nás bude v tomto směru vypadat spíše jako v západoevropských zemích, které celosvětově vykazují nejnižší riziko novodobého otroctví, což je prý zásluhou nízké korupce, úcty k lidským právům a nejnižší úrovní diskriminace.

V diskusi pod článkem na novinky.cz, který o pro Česko nelichotivém výsledku informuje, dosáhl největšího počtu souhlasných hlasů názor, že jde o "vynikající výsledek budování "demokracie" v ČR po roce 1989". "Udělali jste si to tady sami" nebo "v kapitalismu jsou kromě zlodějů otroci všichni", to jsou příklady dalších názorů v diskusi.

V zemi jako Česko, kde zákonodárci přijímají zákony podle lobbistických objednávek a nechávají si je zaplatit, to koneckonců ani jiné být nemůže. Zřejmě jsme klesli tak hluboko, že se o tom hovoří jako o něčem zcela běžném. Na lidovky.cz 19. 10. 2013 je rozhovor s ostravským primátorem Petrem Kajnarem, který si stěžuje, že Ostrava nemá dostatečné lobby, které by prosadilo zákon, umožňující vstupovat do bytů a kontrolovat, čím kdo topí. Primátor to srovnává s postavením exekutorů, kde se určitá práva pro exekutory podařilo prosadit. "My si to zatím zařídit neumíme. Nemáme dostatečné lobby a dost peněz na poslance", říká k tomu primátor Kajnar. Prostě teď se s tím nic nedá dělat, a když budou peníze na úplatky poslancům, tak to půjde.

Jestliže se otevřeně začíná mluvit o tom, že určité zákony se dají prosadit tím, že je dost peněz na uplacení poslanců a bere se to jako něco, co je normální, pak na volebním výsledku zas až tak moc nezáleží. Taková cynická, morálně zkažená politická reprezentace žádný dobře fungující stát neprosadí. Za to, co v Česku za 23 let vzniklo, kam se tato země v kontextu Evropy propadla, by ti, kteří se na tom podíleli, měli být nejdříve hnáni bičem.

0
Vytisknout
12230

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2013