Vše pro dobro světa a Nošovic

21. 10. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

REKLAMA NA ZELÍ from Hypermarket Film Ltd. on Vimeo.



Zhlédl jsem včera na festivalu lidskoprávních filmů v Glasgow konečně film Víta Klusáka Vše pro dobro světa a Nošovic. Je dobrý, natočený s vnímavostí pro lidské zvláštnosti a individualitu a se smyslem pro absurditu a humor. Celkové vyznění je však deprimující. Proč?

Je totiž jasné, že o do nebe volající nespravedlnosti a agresivitě mohou filmaři natáčet desítky filmů, nic se však nezmění.

Film mapuje vznik automobilky Hyundai v severomoravských Nošovicích, od agresivního vykupování kvalitní zemědělské půdy, která byla výstavbou závodu Hyundai zničena (zemědělcům vyhrožovali smrtí, pokud nebudou souhlasit s prodejem svých pozemků, stát se za ně nepostavil, nikdo jim nepomohl), přes jejich tvrdou a nerealisticky optimistickou reklamní kampaň a nepodložená tvrzení, že automobilka Hyundai je "sociálně orientovaným podnikem" (v konfliktu s těmito tvrzeními se dovídáme, že se se zaměstnanci továrny zachází tvrdě, sprostě a agresivně, že až dochází k poškozování zdraví (jeden dělník je z trestu - protože odmítá dělat přesčasy - přeřazen na linku, kde musí celý den pracovat na špičkách - to se rovná mučení, muž je pak z továrny vyhozen, že si na to stěžoval, atd.) až k četným důkazům, že se korejský výrobce v postkomunistickém chaosu chová agresivně.

Film zaznamenává všechno věrně a autenticky, s výjimečnou pozorností pro individuální lidské charakteristiky. Zemědělcům nezůstala skoro žádná půda, jen na zbytcích pěstují zelí pro nošovickou zelárnu. Film končí parodickou reklamou, která stejnými "optimistickými" slovy, jimiž se inzeruje firma Hyundai (kdyby měli její korejští manažeři citlivost a historické povědomí, věděli by, že nemohou v zemi, kde během čtyřiceti let komunismu visela hesla "Se Sovětským svazem na věčné časy!" zase začít vyvěšovat hesla! - ta mohou být pro zaměstnance jen terčem posměchu) inzerují místní zelí.

Je to všechno smutné, protože film nic nezmění a nezměnil. Nespravedlnost trvá dál a automobilka Hyundai bez problémů dál funguje.

0
Vytisknout
9490

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2013