Vztyčený prostředníček na Vltavě

21. 10. 2013 / Luděk Prokop

čas čtení 3 minuty

vypadá jako stvořený nejen pro Marka Bendu prosícího o kroužkování ale i pro pravicové strany všeobecně. Za všechno to konání pravicové koalice, za všechny výsledky jejího úsilí, včetně církevních restitucí prosazených s pomocí pozdějšího vězně, to snad ani jinak vyznít nemůže. Věřím, že noblesně zdvižený prostředníček, v rozporu se záměrem umělcovým, stane se symbolem výsledku voleb, nasměrovaným k pravicovým stranám. Bez ohledu na to, co chtěl pravicový umělec, s inteligencí jemu vlastní, skutečně vyjádřit.

Je zřejmé, že příznivci levice o tom, jak noblesa se má projevovat na veřejnosti, mají se od pravičáků, zvláště z řad umělecké fronty, co učit. Stejně tak jako i jejich vybranému slovníku, dle něhož lze spoluobčany, s typicky pravicovou noblesou, lehkostí a slušností, nazývat na příklad hnědými či rudými prasaty.

V komentáři k aktuálnímu dílku umělce, podle něhož je gesto dostatečně známé i výmluvné, jsou připojena i jména pravicových velikánů, Mirků -- Topolánka a Kalouska, kteří si dané gesto oblíbili. Nechybí zde ani jméno dalšího obdivovatele noblesy, mistra Karla Gotta.

Dle tvůrce výmluvného oduševnělého dílka je důležité, kam prý směřuje. V tomto punktu, s vysokou pravděpodobností hraničící s jistotou, se novodobý umělec mýlí. Měl to raději nějak blíže upřesnit. Zvýraznit. V tomto předvolebním období totiž, kdy hrozí pravicovým stranám těžký debakl, se nabízí zcela jiný směr, než směr zamýšlený svérázně inteligentním umělcem.

Prostředníček vztyčený pravicovým umělcem navíc připomíná staronové poznání. Poznání o tom, co to vlastně je a jak ve skutečnosti vypadá ona, v médiích až do omrzení omílaná, noblesní noblesa. Poznání o tom, že dle pravicových médií, včetně médií veřejnoprávních, podle mediálně demokratických pravidel a svobody slova, neznamená, když dva dělají totéž, že to je ve skutečnosti totéž. Ve skutečnosti to znamená, že pro získání kladného hodnocení pravice smí cokoli a levice nezmůže nic. Nedivme se nárůstu vulgarit, sprostot, lhaní.

Zabránit takovému nárůstu nemůže to, že zástupci levice musí být slušní a zdržovat se jakýchkoli razantnějších vyjádření, aby nebyli v médiích veřejně propíráni a cupováni, jako se to děje našemu prezidentovi.

Je jenom dobře, že nám pravicový umělec poslal připomínku se vzkazem po Vltavě, krátce před volbami. Chci věřit tomu, že slušnější lidé mezi voliči pravice, existují-li ještě tací, po tom všem co pravicová koalice již předvedla, že tito slušnější lidé pochopí skutečný vzkaz vztyčeného prostředníčku, zřetelný vzkaz, kterým umělec rozhodně nezamýšlel to, co nám ve skutečnosti a doopravdy připomněl a vzkázal.

0
Vytisknout
12453

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2013