Francie si pozvala kvůli špehování od NSA na kobereček amerického velvyslance

21. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Francouzská vláda pozvala k podání vysvětlení amerického velvyslance ve Francii, poté, co byly zveřejněny informace, že americká špionážní National Security Agency (NSA) široce odposlouchává telefonní hovory francouzských občanů.

V pondělí vydal deník Le Monde údaje, které poskytl americký whistleblower Edward Snowden. Z nich vyplývá, že NSA odposlouchávala telefonní rozhovory Francouzů "v obrovském měřítku".

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius varoval: "Takováto praxe mezi partnery, která narušuje soukromí, je naprosto nepřijatelná a musíme zajistit, velmi rychle, aby k ní nedocházelo." Americký ministr zahraničí John Kerry právě přijíždí do Francie k jednání o Blízkém východě.

Z informací, zveřejněných deníkem Le Monde, vyplývá, že NSA údajně sledovala nejen osoby podezřelé z terorismu, ale i politiky, podnikatele a členy vlády, a to v rámci programu US-985D.

"NSA zaznamenává telefonní rozhovory několika způsoby," uvedl Le Monde. "Když někdo vytočí určitá francouzská telefonní čísla, je aktivován signál, který uvede v provoz nahrávání určitých rozhovorů. Toto odposlouchávání zahrnuje také textové zprávy a je založeno na klíčových slovech."

Takové metody umožňují americké NSA udržovat systematické záznamy o kontaktech všech sledovaných osob. Podle listu Le Monde jde o "porušování soukromí v obrovském měřítku, jak v soukromém prostoru francouzských občanů, tak při krádeži obchodního tajemství velkých francouzských firem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6210

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2013