23 let poté...

20. 10. 2013 / Jan Lipšanský

čas čtení 2 minuty

Kdyby někdo 23 let po skončení 2. světové války, v roce 1968, varoval před nebezpečím nacismu a národně socialistických dělnických stran, asi by se na něho dívali jako na blázna. A skutečně, nebezpečí přišlo odjinud.

Stejně tak dnes, více jak 23 let po listopadu 1989, v roce 2013, existují lidé, kteří straší komunismem, jako kdyby si neuvědomovali, že skutečné zlo opět už přichází zcela odjinud.

Skutečně se někdo rozumný v dnešní době reálně bojí návratu lidových milicí, intervence spojeneckých armád nebo výjezdních doložek nebo devizových příslibů? V době, kdy neexistuje SSSR, NDR, RVHP, v době internetu a tzv. sociálních sítí? V době existence a zodpovídání se Evropské unii?

Kamarád se mnou nesouhlasí. Komunistům jde o třídní boj, jsou na něj připraveni, a jak se kdykoliv dostanou k moci, zahájí jej.

Já tedy nevím, ale právě ve volebním spotu TOP 09 říká Schwarzenberg, že "boj trvá". ODS vytáhla do boje s heslem "Střední třído, braň se!" Jestli tohle není výzva k třídnímu boji, pak nevím, co jiného. A nepřichází od komunistů, ale pravicových stran!

Navíc ODS ani netuší, kdo představuje střední třídu v ČR. Nejsou to ti, kterým asociální zákony vlády TOP 09 a ODS ukrojily nejvíce z výdělků. Cituji z webu ODS: "Střední třída, to jsou miliony slušných, chytrých a pracovitých lidí, na kterých stojí naše společnost. Ostatně téměř každý z nás, členů ODS, je také jejím typickým příslušníkem." Jistě, Kuba nebo Němcová jsou typickými příslušníky střední třídy. Že je pusa nebolí, takhle lhát.

23 let poté nás pravice v podstatě vyzývá jedním hlasem k třídnímu boji, a současně proti třídnímu boji, jenž by podle nich přinesla vláda levicových stran, brojí. Kolik lidí jim na tuto tak průhlednou rétoriku skočí? Obávám se, že docela hodně.

0
Vytisknout
11611

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2013