Vodafone je mezi telekomunikačními společnostmi, které zpřístupňují data svých zákazníků britskému špionážnímu středisku GCHQ

2. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Firmy Vodafone, British Telecom a americký Verizon a čtyři další menší poskytovatelé mobilních a internetových služeb poskytly britskému vládnímu špehovacímu středisku tajný neomezený přistup k své síti podmořských kabelů. Prostřednictvím těchto kabelů se přenáší většina telefoních hovorů světa i většina světového internetového provozu.

V pátek zveřejnil německý deník Süddeutsche Zeitung jména komerčních firem, které tajně spolupracují s britskou GCHQ a poskutyjí jí přistup k soukromým komunikacím svých zákazníků. Německý list má o tom k dispozici interní powerpointovou prezentaci z GCQH z roku 2009. Z dokumentu vyplývá, že volný přístup ke svým kabelovým sítím poskytují britskému špehovacímu středisku firmy British Telecom, Vodafone Cable a Verizon Busienss, dále Global Crossing, Level 3, Viatel a Interout.

Jak k tomu poznamenává britský deník Guardian, toto odhalení zřejmě povede k zoufalství v GCHQ i v britské Downing Street, které se obávají, že komerční podniky, které spolupracují s vládními špehovacími institucemi, přijdou o miliony zákazníků, kteří budou zuřit, že jejich soukromá data a intimní emaily jsou tajně předávány vládním špehovacím institucím.

Zmíněné firmy zveřejněné informace nekomentovaly, avšak několik z nich se vyjádřilo, že nemají jinou možnost než podřídit se platným zákonům ve Velké Británii i v Evropské unii.

Výše zmíněných sedm firem provozuje velkou část vysokokapacitní světové sítě optických kabelů, které tvoří páteř internetové infrastruktury. Rozsáhlá špehovací operace GCHQ je v provozu a postupně se dále rozšiřuje už pět let. K optickým kabelům byly u britských břehů připojeny odposlouchávací zařízení. Kabely přenášejí data z Evropy z telefonních ústředech a internetových serverů do severní Ameriky. To umožňuje analytikům z GCHQ a NSA prohledávat obrovské množství dat milionů uživatelů internetu. Metadata (totiž informace o tom, jaké servery uživatelé navštívili) se ukládají po dobu 30 dnů, zatímco obsah komunikací se ukládá obyčejně po dobu tří dnů.

GCHQ má schopnost odposlouchávat kabely, které přenášejí jak internetový provoz, tak telefonní rozhovory. Loni odposlouchávalo GCHQ už 600 milionů telefonních "událostí" denně, sbíralo data z více než 200 optických kabelů a bylo schopno zpracovat data ze 46 kabelů v daný okamžik.

Každý kabel přenáší data rychlostí 10 gigabitů za sekund, takže odposlouchávané kabely mají kapacitu přenáše více než 21 petabytů denně - je to, jako by se přenášel celý obsah centrální londýnské univerzitní knihovny The British Library každých 24 hodin 192krát.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6965

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2013