Petiční výbor sněmovny, dříve dutá vrba, místo marného stěžování

18. 4. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 2 minuty

Skupina aktivistů hlásících se k Holešovské výzvě sebrala desetitisíce podpisů pod petici, požadující, aby předseda vlády odstoupil, protože vláda škodí a nedůvěřuje jí ani deset procent občanů a nemá ani zákonnou oporu, protože koalici tvoří strana, která neprošla volbami. Příležitost podepsat petici měl jen maličký zlomek těch, kteří s vládou nesouhlasí, ale podpisy byly sbírány v různých částech státu a výrazně odmítavý postoj k vládě se potvrdil všude.

Ve středu 17. dubna 2013 se měl sejít Petiční výbor Sněmovny, aby projednal petice došlé v poslední době. Byl jsem tam, abych podpořil petici proti rušení nemocnic, a zůstal jsem i na petici Holešovské výzvy, protože jsem jedním z osmi signatářů původní Holešovské výzvy, na jejíž formulaci jsem se podílel.

Nevím, kolik členů má Petiční výbor, ale přítomni byli tak dva, možná chvíli i tři. Ostatně to bylo jen "slyšení", pan předsedající nás ujistil, že usnášet se nebudou. Peticí oslovený ministerský předseda poslal na slyšení místo sebe hluboce subalterního úředníka a již i tím vyjádřil, co si o občanech myslí. Jako první promluvil pan Popelka za petiční výbor a překvapil mne tím, jak stručně, věcně a střízlivě vyjádřil, co je důvodem a cílem petice. Naproti tomu o vystoupení zástupce vlády se dalo říci, že neřekl nic. Pan Nečas ho asi pověřil funkcí duté vrby, u které si mohli poddaní postěžovat za feudalismu, nebo lampárny v dobách novějších. Byla a jsou to místa, kde se s odpovědí na stížnost nedá počítat.

Vypadalo to tak, že to neslyšení rychle skončí, ale panu předsedajícímu to asi připadlo přece jen moc krátké, a tak povzbudil skupinku hostů, aby promluvili. Nebyli to žádní řečníci, ale co řekli, dalo by se shrnout jako zármutek nad smutným obrazem státu.

Někteří diskutující ještě byli v zajetí představy, že jednáním se stoupenci monopolu stranického způsobu politiky lze dosáhnout uspokojivého zlepšení.

Zasvěcenější aktivisté projevili příklon k různým prvkům přímé demokracie, ale vesměs bez vztahu k promyšlenému funkčnímu modelu. Bližší informace o možnostech nového způsobu politiky najdeme na www.spojeni.org, nebo dost podrobně v článku "Co udělat, než budou volby" (www.blisty.cz/art/63652.html) .

0
Vytisknout
7008

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2013