Průvodce syrským islamismem

20. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Lund, A.: Syrian Jihadism. Swedish Institute of International Affairs, Uppsala 2012. 46 pp.

KD│ Občanská válka v Sýrii se změnila v sektářský konflikt - tedy kromě jiného. Další dělící linie probíhají podél os bohatí-chudí, město-venkov, status quo-demokratizace/ekonomické přerozdělování. Kromě toho všeho se jedná o klasický případ války přes prostředníka (war by proxy), kde v regionálním měřítku stojí Írán a Irák proti Turecku, Saúdské Arábii, Kataru a Libyi, zatímco v globálním kontextu to je soubor Ruska, Číny a Venezuely proti USA, Francii, Británii a Německu. Studie Arona Lunda mapuje ve stručnosti vývoj, hnací síly a hlavní ideové a organizační platformy syrského islamismu.

Režim Bašára al-Asada od vypuknutí nepokojů v březnu 2011 tvrdí, že proti němu vystoupily násilnické islamistické skupiny podporované cizími mocnostmi. Opozice naopak říkala, že režim fabrikuje indicie svědčící o působení islamistů, aby ospravedlnil svou existenci coby záruky stability a práv menšin.

Pravda je taková, že džihádistické skupiny v Sýrii působí - a hrají zatím sice omezenou, nicméně stále větší roli. Od konce roku 2011 začala ozbrojená opozice přecházet k rétorice sunnitského islámu a mezi povstalci se objevily malé, ovšem agresivní skupinky džihádistů. V současnosti se spojují do širších koalic a hnutí, zatímco i nenáboženští povstalci přecházejí k islamistické rétorice.

Islamizace je primárně způsobována dvěma faktory: Konflikt se mění v sektářský boj sunnitských muslimů proti příznivcům sekulárního režimu, v němž dominují alávité. To vyvolává poptávku po násilnickém sunnitském šovinismu džihádistů. A za druhé jde o zahraniční podporu, která směřuje přednostně právě k islamistům.

0
Vytisknout
8414

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2012