Objem ledu v Arktidě letos poklesl o rekordních 18 procent

20. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Množství ledu v moři v Arktidě letos pokleslo na rekordní minimum 3,41 milionů čtverečních kilometrů, oznámila americká monitorovací organizace National Snow and Ice Data Centre v Boulderu v Coloradu. Vědci a ekologové varovali, že jde o bezpredecentní tání a o dosud nejjasnější signál radikálních klimatických změn. Plocha ledu byla letos v létě o 700 000 čtverečních kilometrů menší, než bylo poslední minimum 4,17 milionů čtverečních kilometrů, zaznamenaných r. 2007.

"Octli jsme se na nezmapovaném území," řekl ředitel amerického monitorovacícho centra Mark Serreze. "Dávno sice víme, že jak se planeta zahřívá, změny budou nejprve viditelné a budou nejvýraznější v Arktidě, avšak málo z nás bylo připraveno na to, jak rychle k těm změnám dojde."

Spojené státy právě prohrály válku v Afghánistánu

20. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

V týdnu kdy se připomínalo výročí útoků z 11. zemřeli v Kábulu cizinci při útoku, jehož pachatelem nebyl ani muž, ani příslušník Talibanu. Sebevražednou atentátnicí byla mladá žena hlásící se ke skupině Hezbe islámí vedené Gulbuddínem Hekmatjárem, který je zapřísáhlým nepřítelem Talibánu a bývalým americkým spojencem; v době útoků na Světové obchodní centrum pobýval v íránském exilu.

Dědicem KSČ je v dnešní ČR česká pseudopravice

20. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Byť jsem antikomunista (tedy zásadně odmítám komunistické totality a standardní komunistický názor na svět, hlásaný komunistickými stranami tam, kde samy vládly celé společnosti... východní blok v Evropě, Čína, KLDR, Kambodža, Kuba), musím bohužel souhlasit s poznámkou Jana Čulíka, že český "antikomunismus" po roce 1990 vážně omezuje v Česku demokracii proto, že má tendenci standardní demokratickou kritiku označit za "komunistickou", a tím ji bolševicky odsoudit.

Proč se lidé rozhodují v rozporu se svými zájmy

20. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 4 minuty

Příliš jsme si zvykli na absenci debat opřených o argumenty. Díky vstupu Věcí veřejných do politiky jsme se smířili s faktem, že vzájemné nahrávání a zveřejňování nahrávek je běžnou politickou praxí, TOP 09 potom k úrovni politické kultury přispěla naprostým bojkotem jakékoli kritiky. Mistrem takového počínání je ministr Kalousek. Pokud čelí nepříjemnému tématu, prohlásí (buď přímo, nebo pomocí opisu), že jeho oponent je naprostý blb a že se proto k jeho argumentaci vyjadřovat nebude.

Veřejnosti to patrně stačí, neboť nežádá jeho demisi. A to ani v případě, že si ministr dovolí verbálně (facky si nechává pro mládež) napadnout policii jako takovou (v souvislosti s prošetřováním postupu Parkanové v kauze letounů CASA).

Naposledy se Kalouskovi nehodilo odpovídat na poznámku opozičního J. Mládka, který se vyjádřil, že by Kalousek měl vyvodit z metanolové aféry osobní odpovědnost.

Antikomunismus v ČR ochromil demokracii

20. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

K článku pana Řezanky bych si dovolil poznamenat několik rozšíření. Argumentace pana Kalouska, Nečase, Gazdíka a dalších současných vladařů jsou typický archetyp arogantního věrozvěsta systému. Mohou si dovolit cokoli, protože ví, že jejich opozice je reálpoliticky označena za nepřítele svobody, píše Václav Drda.

Kdokoli by je měl ohrožovat, je ve stejném "klubu" s vrahy dr. Horákové. Na tomto systematicky pracují od doby, kdy režisér Renč vymyslel "KSČSSD". Bylo to velmi chytré a bolševicky efektivní.

Pan Kalousek ví, že tady bude vládnout buď on, nebo přijde (mediálně) rádobykomunistický převrat. Dobro proti zlu. Tímto způsobem zmanipulovali uvažování mnoha lidí, které těmito a podobnými psychologickými kličkami uvedli do stavu transové hysterie - nepřemýšlejících, užitečných idiotů. Být ve "správném" klubu je k nezaplacení. To potom můžete schvalovat zákony této země a cestou na oběd na ulici zfackovat oponenty. Lidi vám zatleskají a ještě si řeknou, jak tím pomohli demokracii.

Pozn. JČ: Antikomunismus skutečně zapůsobil v Československu/ČR za posledních dvacet let s ničivou silou. Vážně ohrozil demokracii. Základním principem demokracie totiž je, že vládnoucí politikové musejí být podrobováni systematické kritice a vládnou v dialogu s kritickou opozicí. Tento mechanismus v ČR (a v jiných východoevropských zemích) nefunguje, protože na rozdíl od západních demokracií, každý kritik je označen za komunistu a tím zdiskreditován. Viz též cílené antikomunistické kampaně před volbami, které mají zakrýt zlořády, páchané "demokratickou" vládou. Domníval bych se však, že po třiadvaceti letech, tedy téměř čtvrt století, přestává aspoň v Česku tento mechanismus už fungovat. Dokud nepřestane fungovat úplně, nebude v České republice demokracie.

Metanolová tragédie aneb hniloba se dere na povrch

20. 9. 2012 / Michal Horák

čas čtení 6 minut

Metanol přítomný v tvrdých alkoholických nápojích v Česku zabíjel a možná bude zabíjet i nadále. Je to smutná skutečnost a její příčina je jistě složitější než si myslíme. Alkoholické nápoje a zejména ty tvrdé se "pančovaly" vždycky. Smyslem toho bylo dostat do oběhu vždy nějaké množství etanolu, který proběhne trhem mimo reálnou pořizovací hodnotu (základní cena, výběr spotřební daně a daně z přidané hodnoty). Vždy to přinášelo vysoké zisky těm, kteří pančování prováděli a provádí. Nicméně něco jiného je přidat ke zdaněnému potravinářskému etanolu, který se produkuje v lihovarech etanol syntetický, který nepodléhá potravinářské kontrole. A nejen to, něco zcela jiného je tento etanol dále "vylepšovat" metanolem.

Právo urážet?

20. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Není vůbec jasné, zda se Západu po "Arabském jaru" podaří najít s ožívajícím islámským světem společnou řeč, nebo s ním bude muset nakonec bojovat. Jedna jistota však existuje: Pokud by Západ trval na tom, že muslimové mají povinnost snášet urážky, protože to zkrátka vyžadují normy západní kultury, pokus o dialog skončí dávno před tím, než by vůbec mohl začít.

Průvodce syrským islamismem

20. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Lund, A.: Syrian Jihadism. Swedish Institute of International Affairs, Uppsala 2012. 46 pp.

KD│ Občanská válka v Sýrii se změnila v sektářský konflikt - tedy kromě jiného. Další dělící linie probíhají podél os bohatí-chudí, město-venkov, status quo-demokratizace/ekonomické přerozdělování. Kromě toho všeho se jedná o klasický případ války přes prostředníka (war by proxy), kde v regionálním měřítku stojí Írán a Irák proti Turecku, Saúdské Arábii, Kataru a Libyi, zatímco v globálním kontextu to je soubor Ruska, Číny a Venezuely proti USA, Francii, Británii a Německu. Studie Arona Lunda mapuje ve stručnosti vývoj, hnací síly a hlavní ideové a organizační platformy syrského islamismu.

A kdo odškodní obětí metanolové aféry?

20. 9. 2012 / Petr Vařeka

čas čtení 2 minuty

Tisková konference premiéra Nečase z 19.9. i opoziční ČSSD, která následovala po ní, se shodovaly v tom, že prohibici je nutné ukončit co možná nejdřív, protože firmy podnikající v alkoholovém byznysu přicházejí denně o desítky milionů korun a stát pak tratí na odpovídající spotřební dani. Kupodivu Nečas ani předseda ČSSD Sobotka se ani slovem nezmínili o omluvě postiženým a pozůstalým obětem otráveného alkoholu legálně zakoupeného v legálních prodejnách, o odškodnění ani nemluvě.

Připadá mi to vrcholně nevkusné, ba až sprosté.

Festival za demisi vlády II ve znamení tématických diskusí a známých osobností

20. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

Dne 22. 9. 2012 od 14 do 20 hodin se na Karlově náměstí v Praze bude konat už druhá reprezentativní přehlídka protivládní a opoziční scény pod názvem Festival za demisi vlády. Občané, iniciativy a malé mimoparlamentní strany, které odmítají vládu Petra Nečase, ti všichni se sejdou v rámci diskusního a tvůrčího shromáždění, aby uspíšili konec této vlády, jejích dusivých reforem a aby zároveň pomohli najít impulsy a způsoby ohledně toho, jak najít lepší vládu.

Kromě různých organizací ( Iniciativa za demisi vlády, Ne základnám, Alternativa Zdola, Nová antikapitalistická levice, Strana demokratického socialismu, Spojenectví práce a solidarity, Hnutí za přímou demokracii, Akční spolek nezaměstnaných, Socialistická Solidarita, ProAlt, Ekumenická akademie, Pomoc obětem exekucí, Demokratická levice, "Občané městu, město občanům", Occupy Czech, Křesťané za spravedlivý hospodářský řád) tento Festival svojí přítomností a aktivitou podpoří i některé známé osobnosti: spisovatelka Lenka Procházková, předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes, ekonomka Ilona Švihlíková, odborový vůdce Ladislav Melichar, režiséři Vít Olmer a Václav Dvořák.

Vedle jednotlivých projevů klíčových řečníků se zde uskuteční i osm panelových diskusí, např. věnovaných tématům jako jsou: soukromí exekutoři, církevní restituce, ekonomická korupce, metody přímé demokracie, generální stávka/co bude dál po pádu vlády a další.

Zveme všechny občany, kteří si přejí lepší vládu v této zemi, aby přišli tuto věc podpořit v sobotu 22. 9. 2012 ve 14 hodin na Karlovo náměstí (palouk nedaleko pomníku Karoliny Světlé).

Iniciativa za demisi vlády ZDE

Přednádraží jako "zaviněná pohroma"

19. 9. 2012 / Martin Škabraha

čas čtení 15 minut

Nefunguje kanalizace. Odpojili vodu. Odpojili elektřinu. Majitel domů svůj boj s politiky a jejich kmotry vzdal. Úřady dosud nikomu náhradní bydlení nesehnaly a běžné byty jsou nedostupné díky vysokým kaucím. Obyvatele ostravského Přednádraží tak patrně čekají předražené a doslova koncentrované ubytovny. Na jedné z nich nedávno vypukla úplavice, část klientů byla hospitalizována. Slušný český člověk jásá -- zase jednou vidí cigána tak, jak si ho představoval...

Tomu, co na ostravském Přednádraží v posledních týdnech proběhlo, se cizím slovem říká manufactured disaster. Není to přírodní katastrofa, způsobená silami, jež neumíme dostatečně předvídat, natož ovládat. Je to zaviněná pohroma, výsledek série lidských rozhodnutí, důsledek lidského jednání, případně toho, že v klíčových momentech se někdy naopak nejednalo -- i pasivita někdy znamená zapříčiňování jistého stavu věcí. Na konci postupných, na první pohled nesouvisejících kroků je bezvýchodná situace. Domy jsou neobyvatelné a zdraví či životům nebezpečné, nezbývá tedy nic jiného než jejich vystěhování. Nevyhnutelnost ale nenastala sama od sebe, objevila se až jako vyústění celého řetězce událostí, jimž se bylo možné vyhnout. Pokud by existovala politická vůle. A trocha politického rozumu.

BRITÁNIE:

Jak Channel Four použil bulvární praktiku proti šéfredaktoru buválrního deníku The Sun

20. 9. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



V britských médiích se v posledních dnech hodně debatovalo o skandálu týkající se katastrofy, která se udála na fotbalovém stadionu v Hillsborough v Sheffieldu v roce 1989. Spadla tam tribuna a zahynulo při tom 96 fotbalových diváků. Až nyní, po více než dvaceti letech, vyšlo při vyšetřování najevo, že na stadionu byly zcela nedostatečné bezpečnostní předpisy a že smrt většiny obětí zavinilo nekompetentní chování policie. V době, kdy se katastrofa udála, však policie svou nekompetentnost utajila a - s vědomím tehdejší premiérky Margaret Thatcherové! - vinu svalila lživě na údajně divoké chování fotbalových fanoušků. Nic takového nebylo pravda.

Na spiknutí a na ohlupování veřejnosti v této věci se podílel i tehdejší šéfredaktor pravicového, bulvárního deníku The Sun, vlastněného Murdochovým impériem Kelvin Mackenzie. Mackenzie proti přání svých redaktorů napsal na titulní stranu svého listu: "PRAVDA: KATASTROFU ZAVINILI FANOUŠCI", i když dobře věděl, že ji zavinila policie.

Channel Four News se Mackenziho opakovaně dotazovaly, proč lhal, ten jim však v té věci odmítl poskytnout rozhovor. Tak se reportér Alex Thompson vydal s kamerou před Mackenzieho dům. Co se stalo, uvidíte ve výše uvedeném klipu. Mackenzie nejprve nechtěl vyjít z domu, ale pak... Na hrubý pytel hrubá záplata. Takhle by měly české televize jednat s Kalouskem.

BRITÁNIE:

Šéf liberálních demokratů se omluvil, že podvedl voliče

20. 9. 2012

čas čtení 2 minuty



Nick Clegg, šéf britských liberálních demokratů udělal něco, co politik nikdy neučiní: přiznal chybu a omluvil se za ni. Jenže to udělal s dva a půl ročním zpožděním! Jak konstatoval reportér britských televizních Channel Four News v rozhovoru s moderátorem: "Nevím jak u vás doma, ale mě by manželka hnala, kdybych se jí za něco, co se jí nelíbilo, omluvil až za dva a půl roku. Takže nevíme, jak na to budou voliči reagovat."

Zparodované vystoupení Nicka Clegga je ZDE:

Za co dostal Kalousek cenu?

20. 9. 2012 / Viktor Vereš

čas čtení 1 minuta

Pochybnosti o směrodatnosti této ceny pěkně popsal Dušan Streit v článku Kalousek - nejlepší provinční ministr financí na světě. Cenu udílejí i američtí investoři -- pokud nebudeme naivní, uvědomíme si, že cenu dají tomu ješitovi, který jim připraví nejvýhodnější příležitosti k tomu, napakovat se na občanech jeho země. Právě Kalouskem prosazovaná penzijní reforma bude tím tahákem, který investorům umožní získat peníze českých střadatelů, kteří si naivně budou šetřit v Kalouskem propagovaných penzijních fondech.

Postskriptum k "nejlepším tradicím" české zahraniční politiky

19. 9. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Od roku 1938 platí ve Spojených státech Foreign Agents Registration Act (FARA). Tento zákon vyžaduje, aby každá osoba přijímající finanční prostředky od zahraničních dárců periodicky zveřejňovala podrobnosti o tomto financování a s ním spojenými aktivitami. To se dnes zvláště týká různých thinktanků, nadací a dalších nevládních organizací, které ovlivňují zahraniční politiku země. Kdyby podobný zákon platil v Indii, bylo by dávno široce veřejně známo, že tolik oslavovaný tibetský dalajláma byl od roku 1959 přinejmenším do roku 1974 placeným agentem americké CIA. Je asi celkem pochopitelné, že představitel národa a kultury existenčně ohrožených čínskou koloniální politikou se spojí prakticky s kýmkoliv; jiná věc je ale otázka, zda z toho kdo je na prodej lze ještě dělat nezpochybnitelnou ikonu nejčistší morálky...

Šluknovsko: Prohnala se tudy média

19. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Zůstala spoušť. Je to smutný příběh regionu, kterému touha novinářů a reportérů po mediální senzaci zatloukla v nedávné době další hřebík do rakve. Šluknovský výběžek, od války opomíjené, chudé, zanedbávané pohraničí, se ocitl ve světle reflektorů -- jedna reportáž svou dramatičností překlonávala druhou, slova jako "mačeta", "útok", "kriminalita", "přepadení", "napětí", "nepřizpůsobiví" se skloňovala ve všech pádech a celý zbytek České republiky nyní s jistotou ví, že tam jde fakt o kejhák. Napadlo by snad nyní rozumného člověka udělat si na Šluknovsku takovou klidnou rodinnou dovolenou?, ptá se Olga Hubíková.

Braňte zákon, ale férově

19. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 27 minut

Nemohu nereagovat na článek Jana Potměšila "Na obranu církevních restitucí", vydaný 17. 9. 2012 v Britských listech. Jak zmiňuji ve svém článku "Hra o budoucnost" (BL, 18. 9. 2012), české společnosti v žádném případě neprospívá, že se spor o stávající vládní podobu (zdůrazňuji, nejedná se o jediné možné řešení, těch je celá řada) vyrovnání státu s církvemi posunul do iracionální polohy vyznačující se očerňováním protivníka, místo aby se soustředil na věcnou debatu a předkládané argumenty. Nutno říci, že k dehonestaci názorových odpůrců inklinují častěji přívrženci církevních restitucí s odvoláním na svou "absolutní pravdu" a "pochybnost" protiargumentů.

Protikorupční organizace: Návrh zákona o financování politických stran je dobrý. Zatím.

19. 9. 2012

čas čtení 3 minuty

Vláda projedná klíčový protikorupční zákon o dohledu nad hospodařením politických stran. Návrh zákona chválí experti z pěti nevládních organizací a vyzývají vládu a premiéra, aby jej podpořili. Zároveň ale varují před snahou vyškrtnout ze zákona klíčovou část -- zřízení úřadu, který má bdít nad jeho dodržováním.

28149

Michala Chramcová: Můj rod? Rusika Roma a Sidorovci

19. 9. 2012 / Pavel Pečínka

čas čtení 3 minuty

Mezi pražskými Romy tvoří předkové Michaly Chramcové trochu výjimku. Její rodina sice přišla do hlavního města ze slovenských Medzilaborců, ale tak jednoduché to není. "Pocházím z rodu, kterému se říká Rusika Roma. To proto, že tihle Romové přišli na Slovensko z Ruska. Tedy ti z babiččiny strany. A z dědečkovy strany patřím zase do rodu Sidorovců," popisuje Michala předivo svých rodových vazeb.

POZVÁNKA

Participativní ekonomika

2. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva Nakladatelství Mezera

Prezentace českého překladu knihy Michaela Alberta "Partekon: život po kapitalismu". Středa 3. října 2012 od 15 hod. v Akademickém konferenčním centru (Husova 4a, Praha 1). Úvodní slovo pronese vedoucí nakladatelství Mezera Martina Falvey a knihu svými příspěvky představí filosofové Marek Hrubec a Martin Brabec a ekonomka Ilona Švihlíková.

Partekon (participativní ekonomika) je dnes už svým způsobem legendární vizí, která je ekonomicko-společenskou alternativou k současnému kapitalismu, který dospěl ke globální krizi.

Hegerova ubohost

19. 9. 2012 / Radim Hreha

čas čtení 1 minuta

Bezradnost současné vládní koalice výstižně interpretoval ministr zdravotnictví doc. MUDr. Leoš Heger, Csc. Podle počtu titulů, jeden z nejvzdělanějších ministrů současné vlády, reagoval v pořadu ČT Otázky Václava Moravce na kritiku stínové ministryně zdravotnictví za KSČM, poslankyni Janu Markovou signifikantně. Jako primitiv.

Údiv

19. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Dobrý den, údiv nad tím, že si někdo, kdo si dá název Britské listy, a přitom je bolševik a oranžový blb. Co jste to tam za dementy, proč nepíšete do Haló noviny? Urážet, napadat, to je vzorek rovnátkového Sobotky a bolševiků.

Ubozí, hrajete si na novináře a jste ubohý, trapný bulvární plátek, píše L. Skřinská.

Reportáž ze Sněmovny paralyzované prohibicí:

Poslanci na suchu -- chaos ve sněmovně

19. 9. 2012 / Martin Kunštek

čas čtení 3 minuty

Prohibice se nevyhnula ani sněmovním restauracím, hospodám a barům. Na základě nařízení kancléře Sněmovny byly na právě probíhající schůzi Sněmovny staženy z oběhu veškeré nápoje s vyšším procentem alkoholu než 20%. Ve smyslu prohibičního nařízení vlády kancléř vyhlásil, že každý zaměstnanec, který nalije poslancům tvrdší alkohol než povoluje vládní dekret, bude okamžitě propuštěn z práce z důvodu porušení pracovní kázně.

Realita, která vyhřezla a ukazuje důsledky

18. 9. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

První místo v dnešních zprávách na Novinkách.cz nebo Ihned.cz zaujímá informace o tom, že hasiči zajistili 260 litrů alkoholu, který obsahoval 20-30 procent metanolu. Kromě toho celníci objevili 94 tisíc kolků, které skončily jinde než v oficiální likérce. Přesměrování kolků mimo legální cestu vrhá podezření na to, že také oficiální likérky se mohly podílet na ilegálním byznysu s nezdaněným alkoholem, který došel až do metanolové tragédie.

Co znamená Kalouskových 12 procent

18. 9. 2012 / Pavel Trtík

čas čtení 2 minuty

Závěr zvýsledků veřejného mínění, že "Lidé si nechají na sobě doslova dříví štípat... (JČ)" je špatný. Taktéž na titulku "Neuvěřitelné! Kalouska stále ještě hodnotí příznivě 12 procent Čechů!" není dle mého názoru mnoho neuvěřitelného, píše Pavel Trtík a pokračuje: Domnívám se totiž, že daleko příhodnější by bylo nazírat na ten výsledek výzkumu veřejného mínění (pozor pouze výzkumu veřejného mínění!!) asi touto optikou.

Co může veřejnost

18. 9. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 10 minut

Podle Borise Cveka, je chyba ve veřejnosti , protože

(její velká část) nechápe, že tohle se dá nastavit a udělat jinak, že fungování základních pravidel je bez ohledu na politickou orientaci kohokoli z nás základním předpokladem, jak zabránit rozkladu společnosti do odporné džungle..

A bylo vyřčeno, ale na B, C a možná další písmena se již nedostalo.

Vláda řízená neobratnými mafiány?

18. 9. 2012 / Viktor Vereš

čas čtení 3 minuty

Pokud by byla vláda ČR řízena inteligentními mafiány, ti by si ohlídali, aby jim nikdo do černé výroby alkoholu nešťoural. Nenechali by vyrábět alkohol z metylalkoholu, bylo by ještě dobře. Takto musí vláda mafiány zachraňovat nejdřív pozdním zakázáním prodeje ze stánků a v tržnicích (dovede si někdo představit, že to bylo povoleno na popud někoho jiného než mafie, která od začátku nechtěla platit daně?)

Potom nerozlišováním, zda jde o 6 litrový barel v nejhorší hospodě, který s vysokou pravděpodobností obsahuje jed, a mezi značkovou whisky v originální špatně padělatelné lahvi a plechové krabici prodanou v mezinárodním řetězci, který bude těžko riskovat ztrátu celosvětové pověsti.

Terazky ministrom

18. 9. 2012 / Lubomír Brožek

čas čtení 4 minuty

Kdo by neznal třeskutou hlášku ze Švandrlíkových Černých baronů, s níž lampasácká karikatura řečená Terazky vstoupila do povědomí čtenářů a posléze (v podání Pavla Landovského) i filmových diváků: "Čo bolo, to bolo. Terazky som majorom."

Připomeňme, že major byl nejenom ukázkovým dobovým hňupem, ale i výživným zdrojem nejrůznějších bizarních floskulí, což je důvod, proč si ho připomínám stále častěji. Floskulím se totiž u nás, díky vyprazdňujícím se obsahům, začíná nebývale dařit a jsou chytlavější než svízel přítula. Jen co se nějaká jen trochu použitelná objeví, začnou ji papouškovat opeřenci nejrůznějšího ideového zabarvení, čechrající si prostřednictvím médií své stranické peří. A tak se vesele staví mantinely, vysílají signály, nastavují procesy a také se hojně mapuje a vymezují horizonty a nejedna hlava otevřená si to či ono dokáže představit...

TED TALK:

Mark Pachter: Jak mluvit s lidmi

18. 9. 2012

čas čtení < 1 minuta

Ted Talks jsou krátké, podnětné přednášky nejzajímavějších lidí dnešní doby. Marc Pachter ve své přednášece odhaluje tajemství dobrého interview a mluví o zajímavých chvílích z rozhovorů se Stevem Martinem, Clare Booth Luceovou a dalšími. Rozhovor opatřil českými titulky Štefan Švec. Je ZDE

Hra o budoucnost

18. 9. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 16 minut

Téma tzv. církevních restitucí či obecně vzato "vypořádání státu s církvemi" je v České republice nadále tématem emotivním. Bohužel emoce převládají nad racionalitou a místo smysluplných diskusí jde spíše o to, kdo zadupe protistranu do země bez ohledu na argumenty.

Místo toho, aby se vedly debaty nad podobou vyrovnání státu a církve a nad případnými mezerami předložené vládní varianty, byli odpůrci vládního zákona hozeni do jednoho pytle s tím, že jejich názory jsou vesměs irelevantní a proticírkevní, že zavánějí totalitním myšlením a ohrožují demokracii. Naproti tomu ušlechtilé církve a ještě ušlechtilejší vláda se dohodly na "nejlepším možném" řešení, a nikdo jim do toho nemá co mluvit. Takto se debata nevede.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2012

8. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

V červenci 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 51 590.99 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v květnu 2012 částkou 6814 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.7. 2012 částku 197 126.12 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

33500