Human Rights Watch:

Viděla jsem děti, jak pálí medvídka, aby se zahřály

21. 10. 2015

čas čtení 3 minuty



"Uvízli jsme mezi dvěma hranicemi. Nemáme možnost vstoupit do Slovinska a nemáme možnost vrátit se do Chorvatska. Všichni říkají, že se o nás musí postarat někdo jiný."

Pokud se Evropská unie nerozhoupe ke koordinované pomoci uprchlíkům, na evropských hranicích budou v této zimě lidé umírat.

Pětadvacetiletý Haidi ze Sýrie se třásl při našem rozhovoru zimou. Uvízl na dobu delší než 20 hodin v dešti a v zimě v zemi nikoho mezi chorvatskou a slovinskou hranicí. Setkala jsem se tam s ním včera večer, spolu se stovkami dalších uprchlíků, včetně mnoha žen a dětí, kteří tam byli přivezeni z chorvatského tábora Tavornik předchozího dne asi v 1 hodinu ráno, píše Lydia Gall z organizace Human Rights Watch.

Více než 200 francouzských celebrit žádá francouzskou vládu, aby pomohla uprchlíkům v Calais

21. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Více než 800 francouzských celebrit, včetně herečky Jeanne Moreau, Erica Cantony a ekonoma Thomase Pikettyho podepsalo otevřený dopis, zveřejněný v deníku Liberationa, který požaduje, aby francouzská vláda pomohla uprchlíkům v děsivě zanedbaném táboře v Calais.

Jak klesá teplota, uprchlíci tam žijí v provizorních stanech na blátivém pozemku bez přístupu k přístřeší, s minimálním přístupem k pitné vodě a bez dostatku jídla. Humanitární pracovníci varují před vážnými nemocemi, včetně epidemie svrabu. Situace, kterou humanitární organizace označují jako vážnou krizi, se v posledních týdnech zhoršila. Počet lidí spících bez přístřeší v chladném a deštivém počasí se zvýšil z 3000 na 6000.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve ve středu odpoledne už po sedmé pocestuje do Calais a vysvětlí, jaká opatření stát přijme na ochranu nejzranitelnějších osob v Calais. Opakuje, že francouzský stát bude "humánní", ale "tvrdý" ohledně situace v Calais. Cazenouve prý oznámí,že stát zvýší kapacity pro nouzové ubytování žen a dětí v Calais.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Zatímco se evropské země hašteří, uprchlíci trpí v blátě, v zimě a v dešti

21. 10. 2015

čas čtení 4 minuty



Tisíce uprchlíků, většinou ze Sýrie, Afghánistánu a z Iráku, tráví dny a noci v zimě a v dešti. Snaží se udržet se v teple zapalováním táboráků. Plačící děti chodí v dešti naboso blátem, anebo se snaží skrýt pod igelitem.

Na srbsko-chorvatské hranici řekl Jan Piňos, český dobrovolník: "To naprosto přesahuje naši kapacitu. Od úřadů tady nikdo není. Potřebujeme policii, armádu, stany, potraviny. Je to otázkou času, než se to úplně vymkne kontrole."

Vysoký úřad pro uprchlíky OSN uvedl, že v Srbsku uvízlo v zimě a v dešti více než 10 000 uprchlíků. Mluvčí Melita Sunjic charakterizovala situaci jako "děsivou, pekelnou". Dodala: "Tito lidé jsou venku, nemohou spát na zemi, protože je tu po kolena bláto."

Tisíce uprchlíků uvízlých na Balkáně se třesou zimou v chladu a v blátě, zatímco si Rakousko, Slovinsko a Chorvatsko vyměňovaly vzájemná trpká obvinění ohledně toho, co si počít s neřešenou evropskou uprchlickou krizí. Země na migrační trase přes západní Balkán se navzájem nepřátelsky obviňovaly, že nedělají dost.

Asi 1500 lidí uvízlo na hranici mezi Chorvatskem a Slovinskem, když je Slovinsko odmítlo vpustit dál. Chorvatsko argumentovalo, že je nesmyslné těmto lidem bránit v cestě, protože jsou rozhodnutí dostat se do zemí, jako je Německo a Švédsko a nemají v úmyslu žádat o azyl na Balkáně.

Czech Home Secretary: "We detain refugees because they could escape"

22. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

"We continue to believe that it is necessary to detain the refugees because we are afraid that they might escape," said the Czech Home Secretary Milan Chovanec in response to the criticism of the conditions in the Czech detention centres by Czech ombudsman Anna Šabatová. In his view it is right and proper that the refugees should pay for their imprisonment and that they should be guarded by a private security agency staff. He added that the Czech Home Office will publish menus from the detention centres as well as videos and photographs taken within them. He said that the conditions in the detention centres are improving and that those European Ambassadors who want to visit them will be able to do so, as will be "some selected journalists". Some journalists, for instance a Reuters reporter, were not allowed to visit the detention centres.

Source in Czech HERE

Británie podlézá Číně a uzavřela s ní šílený jaderný kontrakt

21. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Grandiózní podlézání Číně ponižujícím způsobem během návštěvy čínského prezidenta pokračuje i dnes, píše v deníku Guardian komentátorka Poly Toynbee. Musela se účastnit i královna i celá královská rodina. Británie vždycky riskuje zesměšnění, když tahá za šosy supervelmocí. Je známo, že se nám posmívají ve Washingtonu. Jak se asi chechtají v pekingském labyrintu moci...

Rudé koberce pro tyrany, diktátory, feudální šejky a mučitele všeho druhu - britská královna byla nucena se usmívat na ně na všechny. Nezapomínejme, že v roce 1978 britská královna musela hostit rumunského diktátora Nicolae Ceaušeska...

Do Řecka přicestovalo 500 000 uprchlíků

21. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Počet uprchlíků, kteří letos přicestovali do Řecka, překročil půl milionu, konstatují Spojené národy.

Počet uprchlíků přijíždějících každý den překročil 8000, uvádí Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky. Většina z nich se z Řecka snaží cestovat na sever, ale v některých balkánských státech tisíce uprchlíků uvízly.

Slovinsko použilo na hranici armády poté, co ho zahltily počty uprchlíků přicházejících z Chorvatska.

Asad a Putin "jednali v Moskvě o tom, jak efektivněji bombardovat civilisty"

21. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimír Putin pozval prezidenta Bašara Asada na neplánovanou návštěvu Moskvy. Při ní jednali o vedení vojenské ofenzívy a o politické budoucnosti Sýrie, píše New York Times.

Desetitisíce lidí prchají z Aleppa po nejnovějších leteckých úderech

21. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Desetitisíce lidí prchá před novou vojenskou ofenzívou režimu prezidenta Asada, uvádí OSN. Počet osob, usmrcených ruskými nálety dosáhl 370. Mnoho z nich jsou civilisté.

Asi 35 000 bylo válkou vyhnáno z jihozápadních předměstí města Aleppo po ofenzívách Asadovy vlády, uvedla Vanessa Huguenin, mluvčí Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí.

Presumpce viny a důvěryhodnost

21. 10. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Moc se mi nelíbí, jak se nyní začalo opět všude mluvit o tzv. „presumpci viny“ u politiků. Vypadá to tak, že stíhaný nebo obžalovaný politik, na rozdíl od běžného občana, je prostě vinen i bez soudu. Nejde přece vůbec o to, zda je vinen, nebo nikoli, ale o to, zda jako stíhaný nebo obžalovaný může mít ještě důvěru veřejnosti pro to, aby zacházel s veřejnými penězi nebo hájil veřejný zájem.

Tři roky za nakreslení uší na fotografii egyptského prezidenta Sisiho

21. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Uživatel Facebooku v Egyptě byl u vojenského soudu obžalován z "pokusu svrhnout režim" a odsouzen na tři roky do vězení za to, že k fotografii prezidenta Sisiho přidal uši myšáka Mickeyho.

Uživatelé sociálních sítí na Twitteru vyjadřovali solidaritu s Nohanbem a sdíleli obrázek pod hashtagem Svobodu pro Amra Nohana.

V Egyptě je v současnosti vězněno 42 000 politických vězňů poté, co armáda v červenci 2013 svrhla demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Mursího.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ruský arsenál v Sýrii: Co o něm víme?

21. 10. 2015

čas čtení 11 minut

Ruské tažení v Sýrii má zachránit syrský režim znovuobsazením takového množství území ztraceného letos na jaře, kolik bude možné, a převedením těchto vojenských zisků do podoby mnohem silnější vyjednávací pozice. Nálety se zaměřují na Dobyvatelskou armádu a Svobodnou syrskou armádu obklopující režimní teritorium nebo nacházející se uvnitř něj. Kombinované tažení ruských, íránských a syrských sil podporovaných Hizballáhem má za cíl zničit povstalce nepatřící k "islámskému státu", napsal Michael Kofman.

Změny klimatu a válečné konflikty

21. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Vědci možná zrovna nepředpovídají války o vodu jako v katastrofickém filmu Šílený Max, nicméně přesto existuje silná souvislost mezi změnami klimatu a lidskými konflikty.

Rozhovor Britských listů 27:

Kam směřuje český průmysl? A kdo to má v rukou?

16. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta




Stává se ČR montovnou Evropy?

S Radkem Špicarem, viceprezidentem Svazu průmyslu o rozvoji českého průmyslu v regionech hovoří Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. října 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Proč je tolik povyku kolem ruských bomb a téměř ticho kolem amerických?

21. 10. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Opět mne zaráží skutečnost, že se západní mediální pozornost hromadí kolem potenciálně děsivých dopadů ruské intervence v Sýrii, ale zároveň je téměř ignorována role Spojených států v tomto konfliktu. Ano, je téměř jisté, že ruské bomby tuto krvavou rozepři nevyřeší – stejně jako ji nevyřeší bomby americké, ale domnívám se, že je třeba nejdříve zohlednit okolnosti Američany vedeného bombardování Sýrie, potažmo Iráku, a zároveň - či poté - racionálně analyzovat dopad ruského vojenského angažmá tamtéž.

V Lyonu začal soud s Marine Le Penovou

21. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

V Lyonu včera začal soudní proces s předsedkyní ultrapravicové strany Národní fronta Marine Le Penovou. Politička je obviněna z "podněcování k diskriminaci, násilí a nenávisti ke skupině osob na základě příslušnosti ke konkrétnímu náboženství".

Jižní Osetie chystá krymský scénář

21. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Jižní Osetie, gruzínská separatistická provincie, chce následovat příklad Krymu. Prezident neuznané separatistické republiky oznámil uspořádání referenda. Obyvatelé by měli odpovědět na otázku ohledně připojení k Ruské federaci.

Syřanka na chorvatsko-slovinské hranici hovoří s reportérem BBC:

My jsme lidi, ne zvířata!

20. 10. 2015

čas čtení 1 minuta



Moderátorka rozhlasu BBC: Cesta tisíců uprchlíků, kteří se přesunují přes Balkán na sever, byla zablokována poté, co Slovinsko snížilo počet lidí, které bylo ochotno přijmout z Chorvatska. Mnoho z nich, včetně rodin s malými dětmi, strávilo noc v zimě a v dešti bez přístřeší či dostatečného oděvu. Náš reportér hovořil s ženou ze Sýrie, která strávila noc na hranicích:

Žena: Cestovali jsme ze Sýrie do Libanonu, z Libanonu do Turecka, z Turecka do Řecka, z Řecka do Makedonie, z Makedonie do Chorvatska, z Chorvatska oni nás přivezli sem a nechali nás tady. Utekli. Tady jsme už asi 10 hodin. Jsme naprosto zmrzlí. Oni zacházejí lépe se zvířaty. My jsme lidi! Máme děti, nemluvňata! Jen několik dní stará. Ta tady mrznou. Nikoho to nezajímá. Žádnou vládu to nezajímá. Nikoho. Jen se nám smějí. Vědí, že nemůžeme nic dělat. Čekáme tu pořád. My jsme ale lidi, ne zvířata! Zacházíte se zvířaty lépe než s námi. Prosím, prosím, prosím, my jsme lidi. Jsou tady ženy, děti. Děti staré jen několik týdnů. Utíkáme před válkou v Sýrii. Tam nás zabíjely bomby. Jsme v jednadvacátém století. My jsme lidi! Kde jsou lidská práva? Kde jsou?

Kdybych se mohla vrátit do Sýrie, vrátila bych se.

Zdroj v angličtině (audio, od minuty 22) ZDE

Bulvární německý deník Bild zdokumentoval hate speech na Facebooku a požaduje trestní stíhání jejích šiřitelů

20. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Německý bulvární deník Bild věnoval dvě celé stránky svého vydání rasistickému vitriolu, který na Facebooku německy šíří ultrapravičáci. Přispívá tím k šířícímu se nátlaku na německé úřady, aby eliminovaly hate speech na sociálních sítích.

Den poté, co se v Drážďanech účastnily tisíce lidí protiuprchlické demonstrace, Bild zveřejnil desítky nenávistných útoků publikovaných na Facebooku pod titulkem "Pranýř hanby".

Být kultivovaným a odpovědným člověkem je náročné na čas i na síly

Zeman umí vytvořit přitažlivý "gestalt", v tom je velké nebezpečí

20. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Přečetla jsem si váš komentář k “červeným trenkám“ v Britských listech, píše čtenářka Vlasta Štekrová. Všechno to má hluboké kořeny. Heidegger říkal: "Snad nám pomůže už jenom nějaký Bůh“. Všimněte si, jak kvetou kurzy asertivity , kurzy úspěšnosti, zvládávání nesnází , kurzy správného vystupování atd. Prostě zvládneš-li dobře metodu, jsi úspěšný člověk. Na všechno jsou návody.

Britské podlézání Číně sleduje Západ s posměchem a s obavami

20. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Britské námluvy Číny, které vyvrcholí v úterý zahájením oficiální státní návštěvy čínského prezidenta Xi Jinpinga, sledují ostatní západní hlavní města se směsicí obav a posměchu.

Kritikové argumentují, že Cameronova vláda zřejmě přehání hospodářský prospěch ze zahájení své strategie "zlaté éry" spolupráce s Čínou a hrubě podceňuje strategický neprospěch. Británie se totiž hodlá stát zcela závislou na Pekingu ve své klíčové infrastruktuře a hrozí, že si odcizí Washington a další západní spojence.

Many Czech volunteers help the refugees in the Balkans, they are admired by the Croatians

20. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

While the social networks such as Facebook and the discussion fora of the Czech newspapers continue to be filled with large amounts of hate speech directed against the refugees, many Czech volunteers are helping the refugees both on the territory of the Czech Republic and in the Balkans. A considerable number of Czech volunteers are helping refugees at the Croatian-Serbian border crossing of Bapska. Their voluntary work has earned the admiration of many Croatians. A series of pictures from this border crossing, documenting the work of the Czech volunteers at Bapska is HERE

Útěšná legenda Střední Evropy a nekonečný tanec v kole

20. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

V delší perspektivě je logika středoevropského prostoru logikou vztahů mezi Ruskem a Německem. Vzájemný poměr mocenských faktorů utváří jakési základní silokřivky. Obrat směrem na jih a vytváření obrazu nepřítele ležícího údajně tímto směrem - "nepřítele", který při veškerém fanatismu českých islamožroutů na bezvýznamné Česko v zásadě kašle - je jen dočasným odvedením pozornosti od trvalých determinant osudu středoevropských národů.

Politikové nikdy nezabrání lidem v pohybu

20. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Měli by se naučit ten problémm řešit, ne ho popírat

Jsme provázáni s vnějším světem, a jsme proto všichni silnější. Mýtus sociální a hospodářské samostatnosti, autarkie - cíl, o nějž usilovali Hitler a Stalin - patří do 20. století, v němž způsobil tolik krveprolévání. Jeho variace z 21. století, to je Severní Korea. To chtějí odpůrci přistěhovalectví?

Jako většina politických tradic, konzervatismus je plný rozporů. Cení si domova a neměnné známosti prostředí, v němž žijeme, zároveň je však zakořeněn v hlubokém realismu a naléhá na nás, abychom přijali svět takový, jaký je, a přizpůsobili se mu. V případě pohybu obyvatelstva jsou tyto dva postoje v konfliktu.

Na jedné straně je atavismus, který pokrývá kompletní spektrum, od vágního strachu před změnami až po otevřenou xenofobii a rasismus.

Před čím Syřané utíkají a kde končí:

OSN: 35 000 lidí prchá z Aleppa

20. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Moderátor: V posledních několika minutách uvedly Spojené národy, že ze syrského města Aleppo právě uprchlo 35 000 lidí. Donutily je k tomu ostré boje. Téměř tři týdny ruského leteckého bombardování je doprovázeno ofenzívou armády syrského prezidenta Bašara Asada. Humanitární pracovníci konstatují, že se obávají o rodiny, které jsou nuceny trávit noci venku.

A tisíce uprchlíků se také octly v zoufalé situaci na evropské straně této krize. Uvízly poté, co Maďarsko o víkendu uzavřelo svou hranici. Tuto reportáž připravil Jonathan Rugman.

Varujeme, že obsahuje znepokojující záběry.



Jonathan Rugman: Město Daratiza je nedaleko města Aleppo v severní Sýrii a je častým terčem ruských náletů. Tento letecký úder byl nafilmován nedlouho po úsvitu dne 7. října. Město probudily dva výbuchy, které donutily civilisty k útěku z trosek svých domovů.

V tomto domě uvízl desetiletý chlapec Talil. Jeho maminka a sestra patřily k pěti lidem, kteří při náletu zahynuli.

3000 uprchlíků s malými dětmi uvízlo 17 hodin na chorvatsko-slovinské hranici. V dešti, v zimě, v noci, bez přístřeší

19. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

V 19 hodin uvedl rozhlas BBC, že chorvatská vláda v zoufalství naplnila jeden (!) vlak uprchlíky a poslala ho na slovinské území.

Ruské nálety v Sýrii: Nejlepší způsob, jak zajistit pokračování války

20. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Další porce videí z produkce ruského ministerstva obrany ZDE zachycuje obvyklé útoky ze středních výšek na cíle deklarované jako náležící "islámskému státu". Už ale bylo prokázáno ZDE, že ruské údaje o lokaci náletů v Sýrii jsou spolehlivé asi stejně, jako údaje o sestřelení letu MH17 - a prezentace téhož videozáznamu v ruských a syrských (asadovských) zdrojích si navíc často navzájem protiřečí.

Naléhavě žádáme o pomoc pro uprchlíky na srbsko-chorvatské hranici

19. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Praha/Brno, 19.10. 2015, dopoledne – Na srbsko-chorvatském hraničním přechodu Bapska, kam nyní autobusy přivezly několik tisíc uprchlíků, situace graduje a je mimo možnosti českých dobrovolníků v tuto chvíli situaci zvládat. Žádáme proto odpovědné orgány, ale i humanitární organizace, lékaře a média, aby se do řešení této situace zapojily.

Proč postihla Českou republiku vlna iracionální, nesmyslné, agresivní nenávisti?

18. 10. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Přestanou se čestní lidé bát a začnou proti této hysterii vystupovat?

Přiznám se, že stojím v naprostém ohromení a v bezradnosti nad vlnou hysterické zášti, kterou zcela iracionálně a nesmyslně projevuje drtivá většina obyvatelstva České republiky vůči ubohým lidem, kteří byli v důsledku plošného bombardování jejich domovů a útlaku a vraždění v jejich vlasti donuceni vydat se hledat útočiště jinde. Nemají vůbec žádný majetek, hladovějí, nemají ošacení a spí v mrazivém podzimním počasí na polích ve středovýchodní Evropě.

Normální lidskou reakcí je spolubližním, kteří se ocitli v zoufalé nouzi, pomoci. Proč drtivé většině Čechů tato reakce chybí? Co je motivací jejich nenávisti vůči ubohým lidem, kteří potřebují pomoc?

Prorektor Olomoucké univerzity vyhlásil prosbu, aby veřejnost finančně přispěla na pomoc uprchlíkům. Neuvěřitelně sprosté a agresivní reakce, jimiž byl zavalen a jimiž jsme zavaleni i my, nelze reprodukovat.

Bitva o Aleppo hrozí vytvořit novou vlnu uprchlíků, varuje turecký premiér

19. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Bitva o Aleppo, která se zhoršuje v důsledku ruských leteckých úderů proti tomuto městu, hrozí vyvolat novou vlnu uprchlíků ze Sýrie, varoval turecký premiér Ahmet Davutoğlu. Aleppo je terčem útoků od Isis i od jednotek podporujících syrskou vládu, včetně íránských bojovníků a ruského letectva.

Slovinsko v neděli oznámilo, že omezí příliv uprchlíků na své území na 2500 lidí denně, aby se uvolnily slovinské a rakouské hranice. To rozhodnutí vytváří zácpy uprchlíků jižněji od slovinské hranice.

Výkvět českého národa vyjadřuje svůj názor na Novinkách

19. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Nedávno byly pokutovány Parlamentní listy za to, že nemazaly hate speech na svých fórech. Dostanou druhou pokutu Novinky.cz? Viz níže... (JČ)

Petr Kmínek, Děčín
Pondělí, 19. října 2015, 10:40:23

Počasí je velmi chladné, i když na sobě máme hodně svršků.. Dětem je taky zima. Není jídlo,“ řekl BBC na srbsko-chorvatské hranici Afghánec Muhammad Samim. // To sis měl, milý Salime, rozmyslet dřív. Kdybys zůstal doma a necpal se do Evropy, kde o tebe stejně nikdo nestojí, nemusel by sis stěžovat na naše počasí...

Milena Rydlová, Domažlice

Pondělí, 19. října 2015, 10:38:08

je jim zima bude hůř hlavně aby ta zima přišla brzy a jak ji nemám ráda může být tuhá.

Dušan Richter, Ostrava

Pondělí, 19. října 2015, 10:37:36

Chce to metr sněhu a -20C°.....

Žil jsem v africké muslimské zemi a poznal jsem řadu skvělých a tolerantních muslimů

19. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Vážený pane Čulíku,

chci Vám napsat, že i já jsem ohromen a bezradný nad projevy nelidskosti od české veřejnosti. Nerozumím tomu, ale nemyslím, že je to pouze strach z neznámého. Mít soucit s cizím neštěstím, pomoci a bojovat s vlastními předsudky je trochu bolestné. Proto je pro část společnosti úlevou, když elity a média ukazují pohodlné sobectví jako společensky zcela přijatelné a dokonce moudré,píše Jaroslav Cerman, lékař, který pracuje v anglickém Manchesteru.

Nyní pracuji v severní Anglii, předtím jsem žil dva roky v africké muslimské zemi a nesouhlasím s názorem, že povahu jednotlivce lze odvodit od příslušnosti k etniku či náboženství.

Head of a Czech conservative party praises Hungary for its actions against the refugees

17. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta



During his visit to the Croatian-Hungarian border, Petr Fiala, the head of the Czech Civic Democratic Party (ODS) has praised Hungary for its actions against the refugees.

"All those who criticise Hungary for its actions against the refugees, should go and have a look on the spot what the Hungarians are forced to grapple with and how well they are managing it. If it were not for their efficiency, the migration crisis would be causing us much bigger problems," said Fiala.

The Civic Democratic Party ruled Czechoslovakia/the Czech Republic in 1990-1998 and 2006-2013. Currently, after its government was brought down in 2013 by scandals associated with the ODS Prime Minister Petr Nečas, ODS is a small right wing opposition party with some 10 per cent of popular support.

Kouřím, piju, holduju vepřovému, nemám rád vegetariány, homosexuály, ženy, které se mi nelíbí a ekologické aktivisty, nenávidím muslimy. Jo a levice má segregovat...

Jakou ČR zastupuje Miloš Zeman?

19. 10. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Jsem hrdý na to, odkud pocházím. Pokud jsem v zahraničí, nebo pokud jsem v kontaktu s lidmi odjinud, snažím se reprezentovat Českou republiku co nejlépe. Děje se to v podstatě každý den a jedná se především o Evropany a a Američany. Snažím se o to, reprezentovat lidi v této zemi jako kultivované, dostatečně vzdělané, otevřené, jevící zájem o to, co se děje jinde a schopné zasadit takové dění alespoň do elementárního kontextu se znalostí reálií dané země. Pokud nic nevím, otevřeně to dávám najevo, rád se něco nového dozvím. Mám dobrý pocit z toho, jaký to budí dojem. Otázkou je, koho vlastně reprezentuje Miloš Zeman a jaký dojem budí on. Má přeci jen neporovnatelně větší dosah a vliv.

Možná na tom nejsme politicky tak zle, jak se zdá

19. 10. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Už dlouho jsem nepsal nějaký vyloženě vnitropolitický komentář. Možná je to způsobeno jakýmsi stereotypem, do kterého se česká politika po posledních sněmovních volbách uzavřela. Levice se vstupem ČSSD po boku ANO do vlády ztratila de facto naději na to, že by mohla někdy v blízké budoucnosti dominovat. Pravice se zakopala v minulosti a soustřeďuje se přes útoky na Andreje Babiše a jeho hnutí na obhajobu poměrů, díky nimž Andrej Babiš a jeho hnutí mohli ekonomicky i politicky vyrůst.

Delimitace limitů, aneb Vandr do padesátejch

19. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Vláda dnes rozhodla o prolomení územních limitů pro těžbu hnědého uhlí v Severních Čechách na Dole Bílina - tedy o tom, že se v České republice bude těžit nekvalitní hnědé uhlí příliš drahé na to, aby se dalo prodávat na světových trzích, nejméně po dalších čtyřicet let ZDE.

Pamětni zákonitostí salámové metody můžete ovšem očekávat téměř s jistotou, že limity na dole ČSA padnou časem také, jen co se zapomene na argument premiéra Sobotky, že se kvůli uhlí nemají bourat další obce. A kromě toho už se začínají ozývat hlasy, proč že stát nedotuje těžbu ostravského černého uhlí.

Bodláky Václava Duška

Člověk doluje uhlí, uhlí doluje člověka

19. 10. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Filozofickou úvahu vyjádřil básník, nespravedlivě opomíjený, milenec života a severního regionu. Uhlí je černé zlato, jak se říkávalo vznosně při parádních setkáních; uniformy nažehleny, řády ošetřeny příslušnou pastou, boty vycíděny, dechovka hrála řízně do kroku i k poslechu a potentáti z tribun oznamovali lidu: rekordy překonány, na těžních věžích většinou zářily hvězdy rudé, úderníci vylámali z útrob země tuny potřebné suroviny. Hlubinné doly hrozily smrtí, výbuchy metanu vybíraly daň - muzika, věnce, vdovy, sirotci... lidé si zatopili a dýchali uhelné jedy! V krajině jizvy po povrchových lomech, mašinky fedrovaly vagonky k přistaveným tatrám k naložení... O jasných nocích přímý přenos z pekla na zemi! Uhlobaroni pozavíráni do vězeňských šered, zlodějnu nepěstujeme a nebudeme podporovat!

David Cameron: Sblížení Británie s Čínou neohrozí naše vztahy s USA

19. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Britský premiér David Cameron se vyjádřil, že nový "zlatý věk" vztahů Británie s Čínou neohrozí těsné vztahy Británie s USA, zatímco se připravuje na obřadné přivítání čínského prezienta Xi Jinpinga, který do Londýna přicestuje v úterý.

Očekává se, že první oficiální návštěva čínského prezidenta v Londýně bude charakterizována protesty aktivistů proti porušování lidských práv v Číně a znepokojením, že Británie ohrožuje bezpečnost svého státu tím, že se rozhodla dovolit čínským státním firmám investovat do britských jaderných elektráren.

Evropa by se měla radit se svými uprchlíky

19. 10. 2015

čas čtení 6 minut

Mnoho inkoustu a krve bylo rozlito během nynější uprchlické krize, avšak skoro vůbec se nehovoří o pokusech řešit velké uprchliocké krize v minulosti. Měli bychom si uvědomit, že množství lidí vyhnaných z domovů po druhé světové válce bylo o hodně větší než počty lidí dnes. V Evropě bylo vyhnáno ze svých domovů během války a po ní asi 60 milionů lidí. V jižní Asii přišlo v důsledku rozdělení Indie v roce 1947 o domovy asi 20 milionů lidí a v roce 1948 se stal uprchlíky asi milion Palestinců. Na Dálném východě bylo z domovů vyhnáno až 90 milionů lidí, píše Peter Gatrell, autor knihy The Making of the Modern Refugee, Vznik současného uprchlíka.

Kdo chce řád od Borata?

Ne trenýrky, použitá plína by slušela Hradu

17. 10. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut



Chápu záměr Ztohoven karikovat stávající způsob reprezentace české státnosti v podání Miloše Zemana červenými trenýrkami. Jde o symbol unikátně postihující jistou stránku českého buranství. Ve světle výroků českého prezidenta, stále stupňujících demagogii, nenávist, nadbíhání davové hysterii a řadu dalších patologických charakteristik, se ale tato symbolika jeví jako neúměrně decentní. Pokud má v současnosti něco viset nad Hradem, aby to bylo dostatečně výstižné, měla by to být po všech stránkách použitá plína. Pro seniory...

Reuters: ČR terčem kritiky za "drsné, dlouhodobé věznění uprchlíků"

18. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Tisková agentura Reuters vydala delší analýzu děsivé situace ve vězeňských zařízeních pro uprchlíky v České republice, kde je Chovanec a Haišman nesmyslně zadržují po mnoho týdnů. Článek cituje i svědectví české ochránkyně práv Anny Šabatové z Bělé-Jezové a Martina Rozumka z Organizace pro pomoc uprchlíkům. Uvádí jako příklad případy dvou Syřanů, které Chovanec a Haišman protiprávně a nesmyslně věznili po dobu 40 dnů.

Anglický článek tiskové kanceláře Reuters je ZDE, české shrnutí na Novinkách je ZDE

Úspěšní žadatelé o azyl se v Británii po 28 dnech stávají bezdomovci

17. 10. 2015

čas čtení < 1 minuta

Britské ministerstvo vnitra zavedlo nový předpis, podle něhož musejí úspěšní žadatelé o azyl opustit své státem poskytované ubytování do 28 dnů po udělení azylu. V důsledku liknavosti britských úřadů však úspěšný žadatel o azyl v Británii dostane potřebnou dokumentaci, umožňující mu najít si soukromé ubytování a zaměstnání až za tři měsíce. Proto, varují charitativní organizace, s nadcházející zimou skončí úspěšní žadatelé o azyl jako bezdomovci na ulici.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kdy začnou na obranu uprchlíků vystupovat čeští biskupové?

84 anglikánských biskupů veřejně vystoupilo proti premiéru Cameronovi a jeho nelidskému postoji v uprchlické krizi

17. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Na veřejnosti vypukla pozoruhodná hádka mezi Anglikánskou církví a konzervativním premiérem Davidem Cameronem. 84 biskupů Anglikánské církve obvinilo Davida Camerona, že záměrně ignoruje jejich nabídku poskytnout ubytování, pěstounskou péči a další podporu až 50 000 uprchlíků.

Ve své frustraci nad vzdornou nečinností Downing Street v této věci zveřejnili nyní biskupové v týdeníku Observer svůj soukromý dopis v této věci, který poslali premiéru Cameronovi začátkem září. V něm ho žádali, aby zvýšil počet uprchlíků, které má podle jeho rozhodnutí Británie přijmout, z 20 000 na 50 000 a aby zaangažoval Anglikánskou církev v celonárodním úsilí "mobilizovat národ tak, jako se to dělo v minulosti".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2015

18. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

V září 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 32 329,80 Kč. Příjem z reklamy byl 12 028 Kč.

Zůstatek byl koncem září 2015 127 271,93 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
27365