Bulvární německý deník Bild zdokumentoval hate speech na Facebooku a požaduje trestní stíhání jejích šiřitelů

20. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Německý bulvární deník Bild věnoval dvě celé stránky svého vydání rasistickému vitriolu, který na Facebooku německy šíří ultrapravičáci. Přispívá tím k šířícímu se nátlaku na německé úřady, aby eliminovaly hate speech na sociálních sítích.

Den poté, co se v Drážďanech účastnily tisíce lidí protiuprchlické demonstrace, Bild zveřejnil desítky nenávistných útoků publikovaných na Facebooku pod titulkem "Pranýř hanby".

Agitátoři na Facebooku šíří xenofobní a výhrůžné výroky a deník Bild naléhá na německého generálního prokurátora, aby proti těmto pachatelům zahájil trestní stíhání.

Německý ministr spravedlnosti Heiko Mass minulý měsíc varoval, že se Facebook nesmí stát "radostným útočištěm pro extremní pravici" a zdůraznil, že Facebook musí odstraňovat výroky, které porušují německé zákony proti vyvolávání rasové nenávisti a násilí.

Kritici poukazují na to, že Facebook zasahuje daleko ostřeji proti nahotě či sexuálně explicitním fotografiím než proti agresivní rasistické nenávisti.

V pondělí uvedli hamburští prokurátoři, že vyšetřují trestní oznámení proti třem manažerům Facebooku, kteří neodstranili rasistické výroky zveřejněné uživateli.

Právník Chan-jo Jun, který podal trestní oznámení, sdělil serveru Spiegel Online, že upozornil na více než 60 výroků na Facebooku, porušujících zákon, a trvdil, že to "povzbuzuje šíření urážlivého materiálu, který naplňuje skutkovou podstatu trestného činu".

Policie ČR konstatuje, že také "vyšetřuje četná trestní oznámení týkající se šíření nenávistných výroků na Facebooku".

Podrobnosti v angličtině

0
Vytisknout
7013

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2015