Reuters: 80 % ruských náletů v Sýrii se netýká "islámského státu"

22. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Rusko v období 30. září - 19. října provedlo v Sýrii 780 bojových letů proti takřka 800 cílům, ale pouze pětina z nich se týkala extrémistů z "islámského státu". Koalice vedená USA za stejnou dobu v severní a východní Sýrii, kde se nacházejí jednotky islamistů, provedla 84 útoků proti 13 cílům, uvedl americký CENTCOM. Vyplývá to z analýzy agentury Reuters.

Agentura vycházela z údajů poskytnutých ruským ministerstvem obrany a porovnala je s aktuální mapou rozložení sil v Sýrii zpracovanou thinktankem ISW. Většina náletů se týkala oblastí kontrolovaných skupinami, které bojují proti režimu Bašára Asada, které zahrnují také odbočku al-Kajdy, ale rovněž uskupení podporovaná Washingtonem a jeho spojenci.

Z údajů ruského ministerstva vyplývá, že maximálně 15 z 64 lokalit zasažených ruskými nálety kontroluje "islámský stát".

"Pokud se podíváte na mapu, snadno pochopíte, že nebojují s Islámským státem, ale s jinými opozičními skupinami," prohlásil Alexandr Golc, moskevský bezpečnostní komentátor a zástupce editora deníku Ježedněvnyj žurnal.

Ruská data podporují tvrzení Washingtonu a NATO, že ruská intervence v Sýrii, která je největší ruskou expediční operací od kolapsu SSSR, má za účel zachránit Asada, který v úterý navštívil Moskvu, aby zde poděkoval Putinovi za podporu.

Další možné motivy Moskvy zahrnují udržení strategické přítomnosti na Blízkém východě a převádění se v roli globální vojenské mocnosti v době, kdy jsou vztahy se Západem na bodu mrazu kvůli ukrajinské krizi.

Ruští představitelé opakovaně odmítli obvinění a tvrdí, že útočí na islámské teroristy, včetně "islámského státu". Ovšem podle Golce je hlavním cílem náletů podpora pozemní ofenzívy syrských jednotek. Vyjádření ruského ministerstva obrany se nepodařilo získat.

Podle opoziční organizace SOHR ruské nálety v Sýrii zabily za tři týdny 370 osob, z nichž třetinu tvoří civilisté.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6231

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2015