Velká Británie stále více přejímá policejní praktiky komunistického státu:

Britská policie zatkla čínského disidenta, provedla u něj domovní prohlídku a zkonfiskovala mu počítač

24. 10. 2015

čas čtení 1 minuta



Během návštěvy čínského prezidenta Xi Jinpinga, jemuž trapně podlézali britský konzervativní premiér David Cameron i ministr financí George Osborne a uzavřeli s ním dohodu o tom, že čínské státní firmy vybudují v Británii jaderné elektrárny (britská vláda jim z peněz daňových poplatníků garantuje na dlouhá desetiletí do budoucnsoti profit) zatkla britská policie čínského demonstranta, oběť násilí čínské vlády při masakru na Náměstí nebeského míru v červnu 1989.

Britská policie zatkla demokratického aktivistu Shao Jianga, který přežil masakr na Náměstí nebeského míru a dvě Tibeťanky, žijící v Británii, Sonamu a Jamphelu, za to, že protestovali v centrálním Londýně před akcí, na níž hovořil čínský prezident Xi. Všichni tři demonstranti drželi transparenty a skandovali hesla. Jejich protest byl zcela pokojný. Shao Jiang byl zatčen před londýnským Mansion House, kde se konala recepce pro čínského prezidenta.

Aktivisté svědčí, že s Dr. Jiangem policie "brutálně zacházela", když se pokusil zablokovat průvod limuzín tím, že se před něj postavil. Byla to scéna, která připomínala známou fotografii osamoceného demonstranta stojícího před řadou čínských tanků, které rozdrtily pokojné protesty na pekingském Náměstí nebeského míru r. 1989.

Jiang držel v ruce dva transparenty, na nichž bylo napsáno "Konec autokracii!" a "Democracii nyní!"

Po jeho zatčení a uvěznění přes noc provedla britská policie v jeho příbytku domovní prohlídku a zkonfiskovala jeho počítač.

Jeho manželka konstatovala, že zatčením byla ona i její manžel "ztraumatizováni". Oživilo to "strašlivé" vzpomínky na domovní prohlídku, kterou v Číně v jejich bytě prováděla čínská policie.

Britská policie také zatkla dvě Tibeťanky, poté, co se pokusily mávat při průjezdu limuzín tibetskými vlajkami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6413

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2015