Švédové uctili památku obětí rasistického útoku v Trollhättanu

26. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Stovky lidí se sešly ve švédském Trollhättanu, aby uctili památku obětí rasistického útoku z minulého týdne. Útočník zde zabil studenta a pomocného učitele a sám přišel o život.

Obřadu se zúčastnili také příbuzní zemřelého učitele kurdského původu Lavina Eskandara. "Zachránil vaše děti, buďte na něj hrdí," prohlásila jeho matka.

"Jsme všichni Švédové," dodala Eskandarova sestřenice. "musíme držet při sobě a naučit naše děti, na čem opravdu záleží."

Minulý čtvrtek jednadvacetiletý rodák z Trollhättanu Anton Lundin Pettersson vnikl do školy s mečem, ubodal dva lidi a další dva vážně zranil, než ho zastřelila policie. Úřady hovoří o zločinu motivovaném rasistickou nenávistí. Mnoho studentů náleží mezi přistěhovalce a Pettersson metodicky útočil na lidi s tmavou pletí. Incident Švédsko šokoval, protože útoky na školy jsou zde velmi vzácné.

Tisíce dalších lidí se sešly v nedělním průvodu proti násilí organizovaném mládežnickou organizací švédských sociálních demokratů a desetitisíce se účastnily virtuální události na sociální síti Facebook.

Škola Kronan je dosud uzavřena a není jasné, kdy dojde k obnovení výuky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5895

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2015