Nevolená britská Horní sněmovna zabránila konzervativní vládě zavést škrty státní sociální podpory

26. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron obvinil Horní sněmovnu, že porušila nepsanou, čtyři sta let trvající konvenci, že nevolená Horní sněmovna neblokuje finanční rozhodnutí volených poslanců Dolní sněmovny. V pondělí večer totiž Horní sněmovna zablokovala plán konzervativního ministra financí George Osborna zrušit státní dotace příjmů chudých zaměstnanců, kteří sice pracují, ale vydělávají jen absolutní minimum. Horní sněmovna doporučila, aby bylo zrušení těchto dotací, tzv. tax credits, odloženo o tři roky, než mezitím vejdou v platnost jiná vládní opatření, které ožebračení tří milionů nejchudších zaměstnanců v Británii budou kompenzovat.

Konzervativní vláda pohrozila, že omezí pravomoci Horní sněmovny, avšak ministr financí Osborne, který zaznamenal odpor proti rušení sociálních dávek pro chudé zaměstnance i v řadách poslanců z Konzervativní strany, přislíbil, že balík opatření změní, aby lidé nebyli totálně ožebračeni.

Původní návrh konzervativního ministra financí znamenal, že asi tři miliony chudých britských zaměstnanců přijdou o státní dotace až ve výši 1000 liber ročně. Pro mnohé z nich by to bylo likvidační.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4432

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2015