Polsko přežije i vítězství strany Právo a spravedlnost

27. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Polská extremistická strana Právo a spravedlnost zvítězila v polských volbách, protože předchozí vláda strany Občanská platforma byla po osmi letech už unavená, míní Timothy Garton Ash. Pro mnoho Poláků začala reprezentovat samolibý, izolovaný, arogantní politický establishment, který lidi čtvrt století po pádu komunismu poučoval ze svých pohodlných křesel a drahých restaurací ve Varšavě.

Strana Právo a spravedlnost reprezentuje velkou část polské společnosti: vlastenecké, katolické, konzervativní obyvatelstvo malých měst a vesnic, zejména na chudém východě a jihovýchodě země, lidi, kteří mají pocit, že na pádu komunismu prodělali. Právo a spravedlnost slibuje silný stát, který tyto lidi ochrání před studeným větrem ekonomického liberalismu. Tato strana je pravicová v kultuře, v náboženství a v sexuální morálce, šíří xenofobii proti muslimům a nacionalismus, ale v ekonomických příslibech chudým je levicová. Orbán dělá totéž v Maďarsku.

Avšak je reálné, aby Právo a spravedlnost splnilo všechny své hospodářské sliby? Zvýšit sociální dotace chudým, snížit věk odchodu do důchodu a potrestat hnusné kosmopolitní banky a supermarkety? Jeden ekonom vypočítal, že pokud by Právo a spravedlnost splnilo, co ekonomicky naslibovalo, povede to k poklesu HDP Polska o půl procenta. Je velmi pravděpodobné, že Právo a spravedlnost hned po vítězství na své ekonomické sliby zapomene.

Evropská unie by především měla s novou vládou v Polsku hovořit, míní Ash. Navzdory všem svým chybám je EU velmi efektivním nástrojem socializace. V Bruselu si uvědomíte, že můžete prosadit svůj národní zájem v Evropě 21. století prostřednictvím kompromisů, nikoliv agresí jako v 19. století. Barack Obama musí říct Kaczyńskému, že si Amerika přeje, aby se Polsko chovalo v EU konstruktivně.

Musíme porozumět pravému významu orbanizace. Tím není, že jediná strana vládne mnoho let s velkou většinou. Orbanizace znamená, že dominantní strana zneužije svého postavení k ochromení základů liberální ústavní demokracie. která je podmínkou členství EU. EU reagovala na orbanizaci Maďarska dosud chabě. Nyní se o orbanizaci chce snažit i strana Právo a spravedlnost v Polsku. To musí přestat, EU musí důrazně podpořit demokratické síly v Polsku i v Maďarsku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7565

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2015