Modernizace čtyř britských jaderných ponorek Trident bude stát 167 miliard liber

26. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Vlivný poslanec britské konzervativní strany vznesl nové otázky ohledně navrhované modernizace britského jaderného deterentu na ponorkách Trident poté, když zjistil, že modernizace bude stát 167 miliard liber, tedy asi 6179 miliard českých korun.

Crispin Blunt, předseda Výboru Dolní sněmovny pro zahraniční záležitosti, konstatoval, že tyto obrovské náklady musejí znamenat, že je načase tento projekt zrušit.

Blunt získal z ministerstva obrany také informaci, že běžná údržba ponorek bude vyžadovat každoročně 6 procent z britského rozpočtu na obranu až do roku 2060.

Blunt argumentuje, že tyto přehnané náklady vůbec nezohledňují riziko, jímž je umístění britského jaderného deterentu na jedinou platformu, která bude od roku 2050 "velmi viditelná v důsledku schopností pokročilého sonaru". Obnovení jaderného deterentu na ponorkách Trident není tedy podle Blunta "ani racionální, ani rozumné".

Jon Thompson, vysoký státní úředník na britském ministerstvu obrany, také charakterizoval projekt obnovení Tridentu jako "monstrum". "Kvůli tomu nespím," dodal.

Britští vojenští odborníci jsou znepokojeni, že Trident odčerpá velkou část britského rozpočtu na obranu a armáda nebude mít k dispozici finance na jiné obranné prostředky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5782

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2015