Těžké boje v jemenském městě Taez, obětem chybí pomoc

26. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Těžké boje a nálety zasáhly v neděli třetí největší jemenské město Taez, kde zahynulo nejméně 36 bojovníků. Pracovníci poskytující pomoc mají problém s dodávkami do tohoto sídla.

Boje mezi vládními silami podporovanými Saúdskou Arábií a šíitskými Húsii a jejich spojenci na druhé straně vedly ke smrti nejméně 21 povstalců a 15 loajalistů. Nové boje propukly, když se loajalisté pokusili obnovit kontrolu nad prezidentským palácem na kopci východně od města.

Loajalisté kontrolují centrum města a jsou obklíčeni povstaleckými jednotkami spolu se spojenci loajálními ke svrženému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi.

Organizace Lékaři bez hranic vydala v neděli prohlášení, které konstatuje, že byla zablokována dodávka životně důležitých zásob do obklíčené enklávy, a to i přesto, že organizace poskytuje pomoc i v povstaleckých částech města. Pouze šest z dvaceti nemocnic v šestisettisícovém městě dosud funguje, a často pouze v neúplném provozu. Chybí jim personál, palivo a léky a jsou přehlceny množstvím raněných.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6996

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2015