Merkelová vyzývá k pomoci uprchlíkům na Balkáně

26. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Německá kancléřka Merkelová na nedělním summitu v Bruselu vyzvala lídry EU, aby zajistili, že "lidé, kteří bloudí a žijí v nesnesitelných podmínkách, obdrží pomoc".

Uprchlíci potřebují "pomoc, rozumné přístřeší a zařízení, kde mohou vyčkat a odpočinout si", prohlásila kancléřka.

Dodala, že země sousedící s uprchlickými trasami na Balkáně jsou všechny signatáři Ženevské úmluvy o uprchlících, a že mají vlastní standard "lidské důstojnosti".

Nicméně také zdůraznila, že summit má jednat o praktických záležitostech, a navrhla společné rozdělení úkolů podél balkánské trasy. Lídři by podle ní měli projednat otázky jako větší počet registračních center na vnějších hranicích unie a lepší ochranu těchto hranic.

Současně Merkelová připustila, že problém nebude na této schůzce vyřešen a další debata s Tureckem, které nebylo na summitu zastoupeno, je velice důležitá.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schultz kritizoval země EU za nedostatek aktivity a solidarity. Odsouhlasené kvóty jsou podle něj uplatňovány pomalu "protože mnoho zemí se na distribuci nepodílí". Podobně jako Merkelová vyzval k větší koordinaci mezi zeměmi, kterých se migrace uprchlíků dotýká, a lepší ochraně vnějších hranic EU.

Summit svolal předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker kvůli šestnáctibodovému plánu na zavedení nouzových opatření. Plán má zlepšit spolupráci mezi státy ovlivněnými přílivem uprchlíků. Summitu se zúčastnili lídři deseti zemí EU, Srbska, Makedonie a Albánie.

Vicekancléř Sigmar Gabriel z koaliční SPD v rozhovoru pro list Bild am Sonntag odmítl plán na odesílání neúspěšných žadatelů o azyl do "tranzitních zón", kde by čekali na deportaci. Varoval před přijetím "nových a komplikovaných procedur", protože podle něj existující registrační centra by měla poskytnout potřebné kapacity. Podle německých sociálních demokratů by "tranzitní zóny" byly de facto masivními věznicemi.

Německo v sobotu schválilo tvrdší pravidla pro přiznávání azylu kvůli tlaku, jemuž je země vystavena v důsledku příchodu statisíců uprchlíků. Žadatelé musejí teď strávit více času v přijímacích centrech a lidé z Balkánu nezískají azyl a budou rychleji repatriováni.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7597

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2015