Jak česká média přímo ohrozila strategickou bezpečnost České republiky

27. 10. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Nelidský postoj střední Evropy vůči uprchlíkům a korupce a šlendrián hrozí rozdělit Evropskou unii

Varuju tady jak Cassandra, kterou nikdo neposlouchá, že iracionální a bezdůvodné vyvolávání rasistické nenávisti vůči uprchlíkům v českých médiích, která straší českou veřejnost nesmysly z komerčních důvodů, protože na strachu se dá dobře vydělávat, přímo směřuje k odsunutí středoevropských postkomunistických členských zemí EU na jakousi opovrhovanou periférii této organizace.

Selhání českých médií ve věci uprchlické krize je opravdu děsivé. Média se předhánějí ve vyvolávání iracionálního strachu z uprchlíků, vůbec však lidem nevysvětlí, že uprchlíci neporušují zákon vstupem na území cizí země bez dokladů, umožňuje jim to ustanovení Konvence o uprchlících z roku 1951, naopak ČR porušuje zákon jejich nesmyslným vězněním. Vysokého komisaře OSN pro lidská práva, Jordánce se švédskou matkou a texaskou manželkou, který proti odporu USA prosazoval vytvoření mezinárodního trestního soudního dvoru, považují za člověka ze Saúdské Arábie. Neinformovanost a idiocie českých občanů, projevovaná na sociálních sítích, je bezbřehá a je nesmírně strategicky pro ČR nebezpečná. Toto jsou jen dva z nesčetných nesmyslů, jimž z viny médií mnoho Čechů dnes věří. Média naprosto selhávají, když nesmyslné předsudky českých občanů neuvádějí na pravou míru. Vírou v pitomosti Češi ohrožují bezpečnost svého vlastního státu.

Navzdory dlouhodobým a úporným snahám Bruselu socializovat postkomunistické země je nyní po čtvrt století zjevné, že se to nepodařilo a že postkomunistické země mají úplně jiný systém hodnot a postojů než země západní. V západní Evropě sice také sílí vliv rasistů, ale v porovnání s postkomunistickými zeměmi je stále ještě relativně malý. Na rozdíl od střední Evropy, která prostě uprchlickou krizi nechce řešit a dává hlavu do písku, přičemž si neuvědomuje, jak je tento postoj pro ni strategicky nebezpečný, západoevropští politikové vesměs vědí, že uprchlickou krizi EU musí efektivně vyřešit, jinak bude konec EU, stability i prosperity.

Tváří v tvář úpornému odporu středoevropských zemí vůči jakémukoliv řešení uprchlické krize sílí hlasy, které chtějí nové členské země EU odsunout na jakousi druhořadou periférii EU. Není vyloučeno, že jádrem EU pro budoucnost zůstane jen několik původních, dosud prosperujících a zavedených západních demokracií, soustředěných kolem Německa, a ostatní se stanou chudým přívažkem, jimž může v budoucnosti hrozi vyloučení z EU v důsledku jejich autoritářských tendencí.

V západní Evropě sílí názor, že pokud budou středoevropské země odmítat příjem uprchlíků, měly by se jim odebrat obrovské dotace z EU, z nichž mělo v posledních letech obrovský prospěch především Polsko, a věnovat je na řešení uprchlického problému jinde, například v Turecku. Konstatoval to nizozemský ministr financí a šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

K diskreditaci České republiky zároveň přispívá neprůhlednost a korupce při rozdělování dotací z EU.

Evropská komise právě pozastavila Česku čerpání dotací na projekty za 568 miliónů korun. V pondělí to uvedl server Neovlivní.cz. Důvodem jsou chyby v zakázce na monitorovací systém evropských fondů, který má na starosti ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Na chyby upozornilo už dříve ministerstvo financí.

Od roku 2012 varuju systematicky v tomto listě, že Česká republika nemá v zahraničí spolehlivé strategické spojence. Psal jsem, že o ČR nikdo nic neví a že v jejím zájmu v případě vzniklé krize nikdo na Západě nebude vystupovat, pokud ČR nezahájí systematickou kampaň kulturní diplomacie na západních univerzitách s cílem vytvářet na nich zahraniční odborníky a sympatizanty střední Evropy.

V posledních týdnech začala být Česká republika na poli "kulturní diplomacie" nesmírně aktivní, bohužel v záporném slova smyslu. Teď o ní ve světě každý ví, bohužel jako o nenávistné a rasistické zemi. Že to není tak úplně pravda, že kromě vlny nenávistných rasistů a indolentně a nepřátelsky se chovající vlády existují v ČR tisíce dobrovolníků, kteří jsou lidem v nouzi, prchajícím z válkou a terorem postižených zemí, ochotni pomoci, se bohužel do médií nedostane - ta fungují v jednoduchých, přímočarých informacích.

Je to všechno nesmírně varující, protože střední Evropa svým defenzivním nacionalismem, iracionálním pocitem oběti a vzdorným rasismem destabilizuje evropskou situaci a odsunuje se z centra evropské politiky a ekonomiky.

Mnoho lidí píše na sociálních sítích, že je jim to jedno. No uvidíme, jak jedno jim to bude, až to bude mít dopad na jejich příjmy i na celkovou politickou situaci.

Je načase, aby se lidé v ČR ve vlastním zájmu proti tomu vzepřeli a přiměli svou vládu, aby se chovala lidsky, vstřícně a inteligentně. Aspoň podle československé propagandy bývalo meziválečné Československo ve středovýchodní Evropě údajně výjimkou, jedinou demokracií mezi autoritářskými diktaturami. Na tuto tradici by Česká republika přece měla dnes navázat a odlišit se od Maďarska a Polska.

Bohužel, ČR dnes navazuje spíš na "hodnoty" pomnichovské republiky než na Masaryka.

Je už opravdu pozdě proti tomu něco dělat? Je úpadek České republiky do nenávistného rasistického autoritářství spolu s Polskem, Maďarskem a Slovenskem opravdu nevyhnutelný?

0
Vytisknout
13280

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2015