Ne, Evropo. Turecko není bezpečná země

24. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Evropská unie nyní leze Turecku kamsi, ve snaze přesvědčit ho, aby blokovalo exodus uprchlíků do Evropy. Hrozí, že EU bude ignorovat stále se zintenzivňující porušování lidských práv v Turecku, které ohrožuje regionální stabilitu. Hrozí, že stále větší počet uprchlíků uvízne v Turecku, které nemá funkční systém na jejich ochranu. Situace v oblasti lidských práv je v Turecku nejhorší za posledních 12 let, co v této oblasti pracuji, píše na serveru OpenDemocracy.net Emma Sinclair-Webb.

V Turecku nyní žijí dva miliony uprchlíků, nemají ale uprchlický status. Turecko uprchlíkům neuděluje uprchlický status ani azyl. 80 procent uprchlických dětí nemá možnost chodit do školy.

Vzhledem k členitosti tureckého pobřeží bude nemožné zabránit uprchlíkům, aby se vydávali na člunech do Řecka. Pokud bude Evropská unie na Turecko naléhat, aby proud uprchlíků zastavila, je to možné udělat jen hermetickým uzavřením jižních hranic Turecka. To by znamenalo, že by lidé nemohli prchat před bombardováním ze Sýrie a vedlo by to k obrovskému masakrování civilistů. Jedinou jinou možností jak udržet lidi před odchodem do Evropy by bylo zavést v Turecku drakonický policejní stát, kdy by každého občana neustále sledovala tajná policie.

Před všeobecnými volbami, které se budou v Turecku konat 1. listopadu, zavedla vládnoucí strana prezidenta Erdoğana v médiích tvrdou cenzuru. Nedistancovala se od násilných útopků proti prokurdské Lidové demokratické straně. Pronásleduje a vězní novináře.

Během léta turecká vláda znovu zahájila vojensklé akce proti Kurdské dělnické straně a opustila mírový proces. Na obou stranách tak vznikly obrovské civilní ztráty, usmrceny byly stovky civilistů.

Je skandální a krátkozraké, že EU tuto situaci v Turecku ignoruje. Evropská unie dokonce uvažuje, že vyhlásí Turecko bezpečnou zemí. To by znamenalo, že tureckou vládou pronásledovaní a věznění novináři a Kurdové by neměli právo v Evropě na azyl. V roce 2014 zaznamenal Evropský soud pro lidská práva, že Turecko porušilo lidská práva 94 krát.

Udržet uprchlíky v zemi, která není bezpečná, a omezovat přístup k azylu v Evropě pro občany, pronásledované tureckou vládou, riskuje vyvolání nestability v Turecku. Bude tohle jedovatý příspěvek EU k turecké budoucnosti?

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9594

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2015