Human Rights Watch:

Ruské letecké údery v Sýrii vraždí civilisty

25. 10. 2015

čas čtení 2 minuty

Nejméně dva letecké údery v severním Homsu dne 15. října, o nichž jsou místní lidé přesvědčeni, že je provedla ruská letadla, zjevně porušily zákony války. Letecké údery usmrtily 59 civilistů, včetně 33 dětí a velitele místní ozbrojené opoziční skupiny, Rusko musí tyto útoky vyšetřit.

Nejvražednější útok zasáhl dům ve vesnici Ghantou, kde se skrýval rodinný klan Assafových. Usmrceno tu bylo 46 rodinných příslušníků, všechno civilisté, včetně 32 dětí a 12 žen. Oběti byli příbuzní místního velitele spojeného s opoziční Svobodnou syrskou armádou (FSA), avšak ten nebyl doma, byl na frontě. Druhý letecký úder proti sousednímu městu Ter Maaaleh, zasáhl místo nedaleko pekárny a usmrtil 13 civilistů a místního velitele FSA, který desertoval ze syrské armády.

"Civilisté v severním Homsu nemají, kde se skrývat, vzhledem k tomu, že se boje zintenzivňují," konstatoval Nadim Houry z organizace Human Rights Watch. "Rusko musí zajistit ochranu civilistů a musí umožnit civilistům, aby z oblasti odešli, pokud chtějí, aniž by se stávali terčem ruských či syrských leteckých úderů."

Letecké údery z 15. října byly součástí širší letecké ofenzívy Ruska a Sýrie proti enklávě v severním Homsu, kterou ovládají ozbrojené opoziční skupiny. Podle Syrsko-americké lékařské společnosti, která v této oblasti poskytuje humanitární pomoc, zde žije ještě více než 50 000 civilistů. Nemají kam prchnout a jsou ve vážném ohrožení.

Podle komise OSN, uvalily vládní syrské jednotky na Homs obklíčení. Na kontrolních stanovištích syrští vojáci náhodně zatýkají civilisty, konfiskují potraviny a další základní zásoby a brání raněným a nemocným, aby vyhledali lékařskou pomoc.

Z fotografií vyplývá, že Rusko zřejmě používá při leteckých úderech vakuových bomb, které působí rozsáhlé škody ve velkých oblastech, a jsou proto nevhodné k používání v místech, která obývají civilisté.

Civilní příbuzní vojáků nejsou legitimními vojenskými cíly. Útoky na civilisty jsou vážným porušením válečného práva.

Civilisté nebyli před leteckými údery nijak varováni. Válečné právo vyžaduje, aby bojující strany předem poskytly civilistům efektivní varování, pokud to dovolují okolnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7740

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2015