Syrský humanitární pracovník se zhroutil ve vysílání CNN:

"Co zlého jsme udělali?"

22. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Doktor Zajdún az-Zuábí, šéf Unie syrských zdravotnických záchranných organizací, se ve vysílání CNN zhroutil. Prohlásil, že jeho tým čtyři dny nespal, zatímco ruská letadla a režimní jednotky bombardují druhé největší město Aleppo, z nějž prchají tisíce lidí.

Zuábí, který řídí hlavního partnera OSN v Sýrii provozujícího více než dvanáct polních nemocnic, v slzách vyzval mezinárodní společenství, aby ukončilo "krvavou, hloupou válku".

"Nemůžeme zajistit dostatek jídla, nemůžeme zajistit dostatek léků, nemůžeme poskytnout přístřeší. I když to můžeme udělat pro malou část potřebných, nezvládneme to sami. Můžete to vidět v našich tvářích, několik dní jsme nespali. Je to mimo naše možnosti, už to dál nezvládáme."

"Co jsme udělali, že musíme snášet takovou krvavou, hloupou válku?", řekl Zuábí. "Máme toho dost, jsme tak unaveni. Tak bezmocní. [Pláče.] Promiňte, ale nemohu si pomoci, jsme na pokraji zhroucení."

"Prosím, skončete tu válku, udělejte něco, abyste ji skončili."

V pondělí Zuábí sdělil BBC, že ruská intervence a s ní koordinovaná ofenzíva režimních sil vyhnaly z domovů tisíce lidí. Podle něj se jedná nejméně o 70 000 lidí z venkovských oblastí jižně od Aleppa, kteří nevědí, kam by se mohli vydat za bezpečím.

"Nebe bylo plné tryskových letadel, vrtulníků a lidé jsou hrozně vyděšení. Jsou vyděšení k smrti."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9274

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2015