Snaha dostat se do Evropy před zimou zvyšuje množství zoufalých Syřanů na cestě

25. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Počet uprchlíků - a počet mrtvých - se zvýší, protože ruské letecké údery vyhánějí množství Syřanů ze země

Podle Mezinárodní organizace pro migraci se pokusilo minulý týden o cestu na ostrov Lesbos z Turecka asi 7000 lidí. Ve středu uvízlo na Lesbosu více než 27 500 uprchlíků. Většina z nich prchala před syrskou válkou a nyní i před ruskými leteckými údery. "Když jste mladý, máte pořád strach, že vás donutí jít do armády," řekl Al Šabaj, který cestuje se svou matkou, tetou a dvěma přáteli, kteří také utekli, protože se báli, že budou nuceni jít do armády. "Nechceme bojovat ve válce, kterou nikdo nemůže vyhrát."

Podle UNHCR přišlo letos do Řecka 502 000 migrantů. Kvůli obavám, že se zhorší počasí, dorazilo z nich do Řecka během září celých 41 procent. Turečtí činitelé varují, že před ruskýmn bombardováním může z města Aleppo utéci do zahraničí až dalších 350 000 lidí.

Za pouhých osmačtyřicet hodin, od neděle do pondělí, přijelo na ostrov Lesbos více než 10 000 lidí. Navzdory tomu, že přijíždějí promočeni a zmrzí, lidé líbají po přistání zemi. Někteří, jako Mohammed Kher Edress, profesor psychologie z Homsu, jsou tak dojati, že se vůbec nepohnou z místa. Profesor objal své dva syny, sklonil hlavu a rozplakal se: "Jsme v bezpečí, moje děti jsou v bezpečí," řekl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5681

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2015