ANGLIE:

Kam vede zavádění vysokoškolského školného

26. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

David Willetts, kontroverzní anglický ministr pro univerzity, jemuž nedávno vyjádřila Oxfordská univerzita hlasováním nedůvěru, tajně vyjednává s bankami o studentských půjčkách. Vláda očekává, že si studenti budou brát na školné pro univerzitní studium půjčky z bank.

Britská vláda nedávno zavedla v Anglii roční univerzitní školné až do výše 9000 liber ročně. Pak ji nepříjemně překvapila skutečnost, že toto školné zavedly skoro všechny vysoké školy. Vznikl tak pro vládu potenciální deficit 1 miliardy liber. Znamená to, že si státní agentura pro půjčky vysokoškolským studentům nebude moci dovolit poskytnout půjčky všem a počet studentů na vysokých školách bude zřejmě muset být omezen.

BRITÁNIE:

Vlivný člen britské Konzervativní strany nalezen mrtvý na hudebním festivalu na záchodě

26. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Blízký spojenec britského konzervativního premiéra Davida Camerona Christopher Shale (56) byl v neděli dopoledne nalezen mrtvý na přenosném záchodě na festivalu v Glastonbury, několik hodin poté, co byl tisku prozrazen dokument o budoucí strategii Konzervativní strany. V tomto dokumentu Shale konstatuje, že se konzervativci během let vytvořili image "nevychovaných, nestoudných, rozmazlených, nenasytných a zabedněných lidí, kteří pořád jen berou" a že se to musí radikálně změnit.

Uctivě prosím, vraťte nám cenzuru

24. 6. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Žádám tímto své politiky, aby konečně znovu zavedli v naší zemi cenzuru. Po celodenním sledování českých médií, po přečtení dvou novin (Blesk, Mf DNES), po zhlédnutí Hyde Parku a pořadu paní Jílkové se zubaři - mám na to právo. Chci žít spokojeně, bez škodlivého rozčilování se, nepotřebuji žádné adrenalínové texty a pořady.

Korespondent Economistu: Praha je spravována šokujícím způsobem

24. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

V nejnovějším vydání časopisu European Voice (vydavatelem je britský konzervativní týdeník Economist, na stránky je jen placený přístup) je článek od středoevropského korespondenta Economistu s názvem "Gulliverovy nešťastné příhody ve střední Evropě".

Pavel Tychtl nám z článku poslal krátký citát:

"Zejména hlavní města ČR a Maďarska jsou šokujícím způsobem spravována. Způsob, jímž je tam dovoleno, aby venkovní billboardová reklama hyzdila veřejný prostor v Praze, je učebnicovým příkladem toho, jak soukromá chtivost peněz zkolonizovala veřejný prostor.... Před sto lety byly Vídeň, Budapešť i Praha stejným způsobem grandiozní a noblesní habsburská města. Nyní je radostí navštívit Vídeň, pro nemajetné i majetné turisty. Návštěva Prahy a Budapešti, po dvaceti letech svobody a prosperity, však radostí není. Politikové a úředníci, kteří jsou za to zodpovědni, by se měli zamyslet nad tím, proč tomu tak je. A pokud to neučiní, měli by jim to připomenout voliči, nebo je vyhnat z funkcí."

Zdroj: ZDE (placený přístup)

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O lůze a lumpech, neboli O hrozné představě

26. 6. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 1 minuta

Několikrát jsem v posledních dnech v BL četl, že stávkující pracovníci a demonstrací se zúčastňující lidé byli označeni za lůzu. Něco takového ovšem znám i z Německa a ví se přece, ze lidská blbost nemá meze, stejně bych se ale chtěl k tématu krátce vyjádřit v téhle poznámce, protože jsem měl najednou strašnou představu.

Habermas: EU potřebuje pro vyřešení této krize státnické vedení, ne další a další škrty

24. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Současná krize v eurozóně je pro EU důležitou zkouškou a zatím to nedopadá zrovna dobře, píše v deníku Guardian filozof Jürgen Habermas a dalších 18 osobností. Příliš dlouho už evropští politikové jen reagují na vznikající události a neřeší přímo kořeny krize. Tato politika ad hoc ochromila evropskou solidaritu a vytvořila u evropských občanů zmatek a nedůvěru. Máme-li zabránit škodám, je nutno změnit tento přístup a obnovit politické státnictví.

Požadujeme od vedoucích evropských představitelů, aby znovu převzali politickou agendu a vytvořili nový plán pro budoucnost prosperující a sjednocené eurozóny. Potřebujeme důvěryhodný nový návrh na hospodářskou reformu a pro růst, který by mohli přijmout lidé na severu i na jihu Evropy. Nepotřebujeme jen další a další škrty, které neobnoví důvěru lidí ani hospodářskou a sociální obnovitelnost.

POtřebujeme také nové a efektivní mechanismy řízení ekonomiky na odstranění instituční neefektivnosti eurozóny a bližší koordinaci fiskální politiky. Měnová unie vyžaduje těsnější politickou unii. To musíme uznat a pracovat na uskutečnění takové unie, ne riskovat, že dojde k rozkladu eurozóny. To by mělo nepředvídatelné politické a hospodářské následky.

Jsme znepokojeni současným stavem politiky v EU a obáváme se dlouhodobých škod, které by to mohlo způsobit. Jen sebevědomá nová politika může znovuvytvořit trvalou důvěru ve finanční stabilitu měnové unie a v budoucnost evropského unifikačního procesu. Je načase změnit směr a začít jednat.

Text prohlášení v angličtině a podpisy všech signatářů ZDE

V případě Řecka řeší Německo vlastní problémy

24. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Kdybych byl Řek, tak bych taky demonstroval, píše v deníku Guardian Simon Jenkins. Řekové totiž vědí, že jejich utrácení zaplatí bohatší členové Evropské unie. EU už poskytla Řecku 155 miliard dolarů a poskytne ještě víc. To nejsou peníze pro hospodářské oživení, to jsou jen peníze na splácení úroků za řecké dluhy.

Užší Evropská unie byla pokusem nadnárodní hospodářské autority nahradit národní demokracii. Předpokládala, že obchodní kultura "Německa" může být vnucena nejrozmanitějším kulturám. Země, kde se hodně pracuje a šetří, přivedou k disciplíne ty, kde se tolik nepracuje a nešetří. Měly to všechno financovat banky. Byla to utopie.

Jak západní média informují o České republice

24. 6. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron navštívil Českou republiku. Samozřejmě, že se o tom v britských médiích neobjevila ani řádka.

Nicméně něco z Prahy někteří Britové přece jen viděli. Padesátiminutové Channel Four News, nejserioznější, nejhlubší a vůči politickému establishmentu nejkritičtější pravidelný zdroj informací, zahrnul ve středu ve své reportáži o americkém a britském rozhodnutí začít stahovat vojska z Afghánistánu i Cameronovu odpověď z tiskové konference v Praze, kde vystoupil s Nečasem.

Pikantní na celé věci ale je, že krátká sekvence, v níž Cameron odpovídá na dotaz ohledně Afghánistánu, sice začíná krátkým celkovým záběrem z pražské tiskové konference, kde na vteřinu uvidíme i Nečase, avšak reportáž nepovažovala za důležité vůbec uvést, kde Cameron mluvil a co je to za člověka, který vedle něho na tiskové konferenci stojí. Proč taky...K tématu to nebylo...

Celá reportáž ZDE (je to v minutě 1.34)

Sociální demokraté opakují stejné chyby, dočkají se tedy i podobně hořkých výsledků jako v minulosti?

24. 6. 2011 / Miroslav Pořízek

čas čtení 13 minut

Jestliže byla ještě několik týdnů před loňskými volbami do Poslanecké Sněmovny jejich jasným favoritem ČSSD a dalo se předpokládat, že sestaví vládu, nakonec jen utrpěla těsné vítězství před skandály kmotrů decimovanou ODS. Toto Pyrrhovo vítězství ji pak poslalo do opozičních lavic a vedlo k přeskupení kádrů ve vedení této strany a k dílčímu úspěchu v senátních a komunálních volbách loni na podzim. Jak si ale vede ČSSD od nástupu Bohuslava Sobotky do čela této strany? Chystá se opět opakovat minulá pochybení a selhání, nebo se konečně poučí ku svému prospěchu i ku prospěchu občanů této země?

Stalinova koordinace s Anglií?

26. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Vážená redakce, sledoval jsem teď v posledních dnech příspěvky, týkající se teorie preventivní války - tedy agrese - SSSR proti Hitlerovi, píše Milan Lukeš. Čekal jsem přirozeně, že tato romanticky výstřední teorie bude povolanějšími vyvrácena; v tom jsem se v podstatě nezklamal, k tomu došlo. Nicméně, proč říkám v podstatě: podle mě byl opomenut jeden aspekt. Kdyby tato teorie byla pravdivá, muselo by se, podle mého názoru, najít potvrzení z druhé strany, v anglických archivech. V době napadení SSSR už totiž cca půldruhého roku byla Anglie ve válečném stavu s Německem. Napadením Německa by se jednoznačně SSSR postavil po bok Anglie a je vyloučené si myslet, že by se tak stalo bez koordinace s Anglií. Stalin nebyl úplně špatný stratég ani politik. Útok SSSR by tedy byl po dohodě s vedením v Anglii a archivech by se to mělo najít.

Debata o 22. červnu 1941

26. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

Zaregistroval jsem v BL debatu na téma 22.6.1941 a teze o preventivním útoku. Chci upozornit, že touto problematikou se zabývají i čeští autoři (konkrétně Jiří Fidler) a před několika lety se na toto téma konal vědecký seminář v Národní knihovně ČR ZDE, píše Ivo Baran.

Bez odstranění korupce žádné škrty

24. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

V jedné věci by měl naši společnost spojit jasný konsensus: dokud se politici jasně nevyrovnají s korupcí, dokud nezajistí návrat desítek miliard korun ročně (podle některých je to 40 miliard, podle některých až 100 miliard, více je o tom uvedeno ZDE), které se rozkradou ze státních peněz, do státní kasy, nemají dělat nic jiného, tím méně nějaké škrty, omezování veřejných služeb, zdražování běžných potravin či léků, žádnou zdravotní či důchodovou reformu. Proto se mi líbí, že i Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy, zástupce zaměstnavatelů při jednání tripartity, považuje korupci za hlavní problém této země. V tom by se měly spojit odbory se zaměstnavateli a položit v tripartitě jasný požadavek: nebudeme s vládou jednat o ničem, dokud se nevyřeší problém korupce. Tato země, zaměstnanci i zaměstnavatelé, stojí proti svým politikům, kteří korupci podporují a kryjí, a tím tuto zemi ničí, ničí zaměstnance i zaměstnavatele. Hanák to řekl velmi otevřeně: "Objektivním faktem je, že státní správa je prorostlá korupcí. Je to největší brzda budoucnosti této země. Nejvíce pak podléhají politici, úředníci, policisté a lékaři."

Egyptská levice plánuje "demonstrace milionu lidí" - chtějí zabránit islamistům, aby získali moc

24. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

Liberálové v Egyptě poukazují na to, že reformní politický program po svržení Mubaraka zvýhodňuje Muslimské bratrstvo - avšak náboženské organizace odmítají požadavek, aby byla nejprve vytvořena moderní ústava

Egyptští aktivisté vyhrožují, že přivedou zpět do Káhiry masové prodemokratické protesty a na náměstí Tahrir se 8. července shromáždí milion lidí, pokud se nyní vládnoucí generálové nevzdají své současné "cestovní mapy" k demokracii.

Cukrovku typu 2 je zřejmě možno vyléčit krutou dietou

24. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Pacienti, kteří měli dlouhá léta cukrovku typu 2 (způsobenou obezitou) byli podle britské studie vyléčeni, nejméně dočasně, tím, že dodržovali po dobu dvou měsíců extremní nízkokalorickou dietu.

Toto zjištění vědců z Newcastle University zpochybňuje dosavadní představy o této nemoci, podle nichž byla cukrovka typu 2 celoživotní chorobou.

Stahování amerických vojáků z Afghánistánu je hrubě nedostačující

24. 6. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Ve středu 22. června přednesl americký prezident projev o postupném stahování amerických vojsk z Afghánistánu. Blíží se prezidentské volby a Obamova vláda čelí na domácí půdě nevídané nevoli vůči nejdelší válce v dějinách Spojených států -- zejména ze strany voličů i zástupců Demokratické strany. Washington má nyní v Afghánistánu 100 000 vojáků a 100 000 kontraktorů (NATO zde má dalších 50 000 vojáků, kterých se stahování prozatím netýká - pozn. aut.). Prezident Obama oznámil, že letos bude z této asijské země odveleno 10 000 vojáků a dalších 23 000 bude staženo do léta roku 2012. Člověk nemusí zrovna excelovat v matematice, aby si mohl spočíst, že se nejedná o signifikantní snížení amerických vojenských sil v Afghánistánu.

Ahmadínežádovi hrozí impeachment

24. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Spory mezi íránským prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem a nejvyšším duchovním vůdcem ajatolláhem Alím Chameneím se neustále vyostřují. Snaha prezidenta rozšířit svůj vliv a v mocenských strukturách potlačit vliv duchovenstva skončilo uvězněním jeho příznivců a parlamentním vyšetřováním volebních podvodů v roce 2009. Západní média navíc předpovídají Ahmadínežádovo brzké odvolání.

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Česká historická pamäť? Je to hanba!

24. 6. 2011 / Gustáv Murín

čas čtení 4 minuty

Už roky a desaťročia sa traduje, ako veľmi si dokážu Česi vážiť svoju históriu a akým by nám Slovákom mali byť vzorom. Pod dojmom najnovších správ spoza rieky Moravy o tzv. "ružovom tanku" odpovedám po česky rázovite -- prdlačky!

Ústava, vzpomínky a stávka

24. 6. 2011 / Stanislav Křeček

čas čtení 5 minut

Na podzim roku 1967 ve vysokoškolských kolejích v Praze na Strahově byl vypnut elektrický proud. Nestalo se to poprvé, ale tentokráte studentům, kterým byla zima a nemohli se učit, došla trpělivost. Vyšli nejprve před baráky kolejí a později průvodem na Malou Stranu s voláním "Chceme světlo". To si ovšem tehdejší, již znervóznělá politická moc vyložila jako provokaci i a "bezpečnost" tvrdě zasáhla. Řada studentů a studentek byla zmlácena na ulici i v místnostech samotných kolejí. Událost se stala jedním ze spouštěcích mechanizmů  pokusu o liberalizaci tehdejší společnosti. Na několika veřejných shromážděních věnovaných této události tehdy představitelé režimu argumentovali tím, že policie přece musela zasáhnout, neboť studentský pochod narušoval dopravu. Profesor trestního práva Právnické fakulty UK O. Novotný se tehdy veřejně dotázal, proč tedy policie stejně nerozehnala průvod fanoušků Sparty, kteří nedávno v Praze činili totéž. Odpovědi se dočkal až za dva roky, kdy byl z fakulty vyhozen... Jak si na to nevzpomenout po událostech minulých dnů?

Pro přiznání důchodu by měl být klíčový počet vychovaných dětí

24. 6. 2011 / Ivo Patta

čas čtení 2 minuty

Pár poznámek k příspěvku Jiří Bati Sytý hladovému nevěří. Aneb "Vivat demokracie"!.

Rozebral jste tam skvěle, skutečně skvěle, plně s Vámi souhlasím, zásluhovost, ale ... 20 %! V tom je totiž ten největší omyl většiny soudců ústavního soudu (dva hlasovali proti), a následně i poslanců, kteří opakovaně prohlasovali Malou důchodovou reformu (Drábkův omyl to nebyl, tomu se rozhodnutí ústavního soudu nelíbí, ale jak se správně říká, drží hubu a krok).

...a systémové řešení?

24. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Dlouho jsem váhal s tím, co vlastně říci na Kosťův případ více než to, co říká Jan Čulík a Anna Šourková v úvodních článcích posledních čísel Britských listů. Myslím, že případů, kdy není dostupná nejmodernější léčba pro záchranu života, je mnohem více. Náklady léčby jsou obrovské, a to často i v případech, kdy - na rozdíl, jak doufám, od případu Kosťova - je naděje na vyléčení minimální a "léčba" může maximálně prodloužit život o pár měsíců ve stavu upoutání k lůžku.

POZVÁNKA:

Pražská škola alternativ: Kudy dál?

24. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

27. 6. budově ČSVTS, Novotného lávka 5, Praha 1, sál č. 319, od 17:30 hodin.

Jak odpovídá dosavadní nabídka alternativ potřebám společnosti, která se probouzí k občanské aktivitě? Na která témata a jaké způsoby práce se zaměřit po prázdninách?

S příspěvky vystoupí:

Marek Hrubec (Centrum globálních studií),
Patrik Eichler (Masarykova demokratická akademie)
Milan Kreuzzieger (Centrum globálních studií).
Za Nadaci Rosy Luxemburgové vystoupí Joanna Gwiazdecká.

Moderovat bude:

Jiří Silný (Ekumenická akademie Praha).

22. červen 1941 aneb Všechno bylo jinak?

23. 6. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Viktor Suvorov, což je pseudonym profesionálního špiona V.B.Rezuna (v roce 1978 utekl do Velké Británie a v SSSR byl v nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti) publikuje a vydává, samozřejmě i v Rusku, jednu knihu za druhou. V nich se pokouší vyvrátit oficiálně tradované pohledy na historii bývalého SSSR.

Sytý hladovému nevěří. Aneb "Vivat demokracie"!.

23. 6. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 13 minut

"Tak nám schválili malou důchodovou reformu" by asi řekl Švejk na zjištění, že Sněmovna definitivně schválila (převálcováním opozice) tzv. malou důchodovou reformu. Malá důchodová reforma tak reaguje na verdikt Ústavního soudu, který vloni konstatoval, že důchody lidí s vysokými příjmy, kteří více přispívali do důchodového systému, se jen málo liší od penzí lidí, kteří měli během aktivního života malé platy a méně přispívali do systému. Potud mj. strohé konstatování o úterním zasedání Poslanecké sněmovny ČR. Spokojeni budou (aby ne) lidé s vyššími příjmy, o nichž můžeme směle říci, že jsou to lidé již dnes bohatí. Je to v pořádku, či nikoliv?

Pohádky pro dospělé

23. 6. 2011 / Michal Kesudis

čas čtení 8 minut

Lidé se bojí a bojí se rádi. Potřebují to. Je zajímavé sledovat jaké množství Příběhů si dokáží ke svému uspokojení vymyslet. A jak vynalézavě a rozmanitě je dokáží sepsat! Tento zvláštní žánr světové literatury je neustále kultivován velkým množstvím autorů. Z nich jako zatím poslední mne zaujal pan Bruno Solařík, ve svém článku k 70. výročí zahájení operace Barbarossa.

"Také to Slunce ohnivé" je teď nestydatě svéhlavé!

23. 6. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

Nelze si možná také nevzpomenout na Jana Nerudu. Po jeho smrti uplynulo ještě nemálo vody, než věda zjistila, jak to, že Slunce již dávno (a proč) neshořelo na škvarek. Na počát-ku léta 2011 se vůbec nezdá, že bychom si mohli být některými projevy sluneční aktivity jisti natolik, abychom suverénně předvídali třeba jen další -- jedenáctiletou -- periodu výskytu slunečních skvrn. (To příchod astronomického léta nebo některé aktivity české vlády jsou předvídatelnější! Koneckonců také jde o to, zda se zbrzdí stávající ještě riziko oteplení klimatu...)

V koalici NATO v Libyi se objevují trhliny

23. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Ve středu se v kampani NATO proti Libyi objevily trhliny. Itálie vyjádřila znepokojení nad civilními oběťmi "dramatických omylů", k nimž došlo během náletů, a vyzvala k zastavení nepřátelských akcí, které by umožnilo dopravu zřízení humanitárních koridorů a dopravu pomoci. Británie nicméně trvá na tom, že Aliance si vede dobře.

Taláry advokátům prestiž nepřinesly

23. 6. 2011 / Aleš Uhlíř

čas čtení 8 minut

Od 1. 6. 2011 jsou advokáti povinni před soudy ve všech trestních řízeních, před Nejvyšším soudem, Nejvyšším správním soudem a Ústavním soudem nosit talár. Před lety jsem o tom napsal článek"Převratná justiční reforma aneb Povinný oděv pro advokáty" v Britských listech z 23. 3. 2007. Roky skutečně utíkají rychle. Od doby, kdy se o tom začalo uvažovat, nepotkal jsem osobně jediného advokáta, který by z toho byl nadšen, naopak všichni známí kolegové neskrývali svůj nesouhlas. Nicméně povinnost zde je.

Výstup z jádra může být rychlý -- když je nahradíme fosilními zdroji

23. 6. 2011 / Vladimír Wagner

čas čtení 5 minut

Ve včerejších Britských listech vyšla tisková zpráva Strany zelených o studii Německé vládní agentury pro životní prostředí (UBA). Stejně jako Ondřej Liška i já doporučuji premiéru Petru Nečasovi, aby si tuto studii podrobně přečetl. Ovšem opravdu celou studii, ne zkrácený výtah nebo dokonce jen interpretace Strany zelených. Mám však dojem, že toto doporučení by si měl vzít k srdci i Ondřej Liška, Ondřej Mirovský, Ladislav Vrchovský a další členové Strany zelených. Z jejich tiskové zprávy mám dojem, že uvedenou studii příliš nestudovali.

(Autor je jaderný fyzik)

Zbudou nám aspoň Hradčany?

23. 6. 2011 / Boris Valníček

čas čtení < 1 minuta

Zbudou nám aspoň Hradčany? Podle posledních zpráv prý nějaký miliardář koupil zámek a hotel Hrubá Skála v Českém ráji.Jiný miliardář vlastní Lázně Luhačovice a Jáchymov.Tito zbohatlíci už opravdu neví "roupama co dělat".V kontextu takových zpráv dobře zapadá snaha o prodej Lobkowiczkého paláce,jen proto,že prý má historický význam pro Německo. Politika polistopadových vládců,jejíž perlou je vláda pana Nečase,skutečně dělá vše pro vykradení a ožebračení naší země.

V této souvislosti je třeba položit otázku,kdy vláda prodá Hradčany, třeba do USA, aby je mohli rozebrat a postavit znovu ve Washingtonu, aby tak získali konečně něco opravdu historického. Vláda pana Nečase a Kalouska by pak mohla mít zase na chvíli nějaké peníze na účast České republiky ve válkách po boku USA, píše Boris Valníček.

Kdo v tom má prsty? Bude pan Kalousek ještě tvrdit, že jsme všechno "prožrali"?

22. 6. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

V nevyžádané poště se mi objevil tento poněkud starší článek, který se mi jeví jako stále a ještě dlouho aktuální. Proto si jej dovoluji (s nepodstatnými korekturami) předložit i čtenářům BL a věřím, že je zaujme stejně, jako mne. Autor pan Josef Kroužil jistě promine, že jsem jej nepožádal o souhlas se zveřejněním. Jednak na něj nemám kontakt a také věřím, že jeho záměr byl stejný jako můj -- informovat co největší počet občanů. Nebo se mýlím?

Co dělat teď a co potom ?

22. 6. 2011 / Petr Kužvart

čas čtení 25 minut

Naše média - včetně těch veřejnoprávních - o tom většinou darebácky mlčí, ale svět je v pohybu. Evropa je v pohybu. Ekonomické problémy způsobené nezodpovědností globálního spekulantského kasína, deficitní hospodaření vládnoucích oligarchií, jež slouží jako záminka k prosazování neoliberálních, asociálně zaměřených systémových změn ve prospěch oněch oligarchií globálně se koordinujících, spolu s disproporcemi způsobenými zaostávání světového Západu za nově se rozíjejícími mocnostmi v čele s Čínou, Indií a Brazílií, to vše nezůstalo bez odezvy obyčejných lidí, na jejichž hřbetech a na jejichž úkor mají oficiálně prosazované změny jít. Vzepětí milionů v arabském světě, ve Španělsku, ale i v Řecku, Francii a třeba v Mexiku, ale i na Islandu svědčí stále a znovu o tom, že problémy, postavení a zájmy nás, obyčejných lidí, jsou víceméně stejně, protože reálný kapitalismus je také všude s jistými místními diferencemi ve své podstatě opět stejný - ten samý!

Bouře před Bouří, 22. 6. 1941

22. 6. 2011 / Bruno Solařík

čas čtení 15 minut

*

Dne 15. května 1941 přijala Rudá armáda přísně tajný dokument s následujícím názvem:

Úvahy o plánu strategického rozvinutí ozbrojených sil Sovětského svazu pro případ války s Německem a jeho spojenci.

V plánu nešlo o obranu SSSR. Šlo naopak o náhlý, nečekaný útok Rudé armády na hitlerovské Německo a jím okupovanou Evropu.

...nebo spíš bouře ve sklenici vody?

22. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Článek Bruna Solaříka si sugestivně pohrává s představou, co by se asi bylo stalo, kdyby se v červnu 1941 multigigantická sovětská armáda pohnula na západ dříve, nežli mnohem méně početná německá vojska ve směru opačném. Autor operuje s počty výzbroje a (vybranými) parametry její kvality a dovozuje z toho, že plánovaný úder Rudé armády by snad dospěl až k Atlantiku. Takové abstraktní úvahy opřené o potenciál vyjádřený (vybranými) statistikami ovšem mívají často jednu chybu: Nevyjadřují dostatečně přesně skutečný poměr sil o nic více, než hrubý objem výroby oceli reálnou vyspělost ekonomiky. Námitky víceméně telegraficky viz níže.

Američan ukradl v bance 1 dolar, aby se dostal do vězení k lékařské péči

22. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Nezaměstnaný americký občan ze státu Severní Karolína se nechal zatknout, aby se mu dostalo lékařské péče.

James Verone (59) se vydal 9. června do banky v okrese Gaston County, kde žije. Předal bankovnímu úředníku papír s nápisem. "Toto je přepadení banky. Prosím, dejte mi jeden dolar." Pak, jak později sdělil místní televizní stanici, se v klidu usadil do rohu v bance a čekal, až přijede policie.

Jak prosté: Vláda by argumentovala mzdovými náklady

22. 6. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Jiří Baťa se domnívá, že by od vlády nedostal odpověď na otázku, co říká přesunu tradičních českých výrob do zahraničí. Jenže odpověď by samozřejmě zněla velice jednoduše: Výroba odchází za nižšími mzdovými náklady. Poněkud méně jasné je to jen v případě přesunu produkce Mochovské zeleniny do Rakouska, ale i tam možná pracují zahraniční dělníci levněji než v ČR - pokud nejde vyloženě o cílený přesun pracovních míst.

Medvědí služba odborům

22. 6. 2011 / Pavel Urban

čas čtení 4 minuty

Nevím, proč se ve čtvrtek rozhodl k práci mladý řidič tramvaje, kterého potkal Petr Kužvart. Možná by bývalo stálo za to se jej zeptat. Jenže věta "máš být ve vozovně!" není otázka. To je příkaz nadřízeného nebo učitele. Nebo výzva k plnění povinnosti závazné i pro nečleny odborů. Povinnosti, o níž se nediskutuje.

Výstup z jádra může být rychlý a ceny energie nezvýší

22. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

tisková zpráva Strany zelených

PRAHA, 22. 6. 2011 -- Německá vládní agentura pro životní prostředí (UBA) zveřejnila studii,(1) podle které je výstup z jaderné energetiky zcela reálný dokonce dříve než ve vládou deklarovaném termínu v roce 2020 a s minimálním nárůstem cen. Jde o další zásadní argument, který potvrzuje dlouhodobé postoje Strany zelených, že výstup z jádra je proveditelný a pro společnost únosný.

O prospěchu, spravedlnosti a jiných nesouvislostech

22. 6. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 4 minuty

Arogance pravicové vlády vůči odborům je zcela v souladu s mravní výbavou českých politiků, kteří u nás už léta pěstují tento způsob jednání. Nezpronevěřují se svým voličům, vědí, že podobná pozice při veřejné diskuzi je považována za legitimní. Je pro mnoho našich spoluobčanů přímo návodem k zopakování v jiných souvislostech, v jiném prostředí, zejména ve vztahu k opovrhovaným sockám, dědkům a babkám, včetně nepříliš významného odborářského segmentu.

Nápravy křivd na pozadí zločinů proti rozumu

22. 6. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) požádal Vrchní soud o přezkoumání rozsudku nad čtveřicí literátů, kteří byli před 38 lety odsouzeni za výtržnictví. V restauraci přitom "jen" zazpívali písně proti Rusům a urazili přítomného majora StB. Copak bylo trestného na textu:"Zahnat Rusy-vrahy do pekel kam patří"? Nebo není snad vtipné, že Ivan Martin Jirous vykousal v Rudém právu díru a prostrčil jí hlavu, řka: "Dnes jsem snědl Rudé právo, takhle jednou sežereme bolševiky".V kontextu přijatého zákona o 3. odboji mají tehdejší bojovníci proti režimu určitě nárok nejen na rehabilitaci, ale i na odškodnění. Byli totiž odsouzení "zločinným" režimem na 8 až 12 měsíců.

Mít tak o kolečko víc!

17. 6. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

Nikdy nekončící boj za ušlechtilé ideály lze vyčíst z historie lidstva, stejně jako z nápisů na balících slámy, které vezli ostravští odboráři napříč Zlatou Prahou. Jejich předchůdci nám zanechali dědictví, jehož sláva se dotýká, jak známo, hvězd, a sami se chopili koleček, na něž měli ovšem naložit ony fekálie, které jim přisoudil básník-ministr financí. Možná by takto páchnoucí obsah byl slušnějším a pravdivějším vyjádřením odporu občanů vůči aroganci současné politické reprezentace než vymlácená sláma.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2011

12. 6. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 206 osob celkovou částkou 44 718.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2011 částku 117 797.11 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

62877