Ahmadínežádovi hrozí impeachment

24. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Spory mezi íránským prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem a nejvyšším duchovním vůdcem ajatolláhem Alím Chameneím se neustále vyostřují. Snaha prezidenta rozšířit svůj vliv a v mocenských strukturách potlačit vliv duchovenstva skončilo uvězněním jeho příznivců a parlamentním vyšetřováním volebních podvodů v roce 2009. Západní média navíc předpovídají Ahmadínežádovo brzké odvolání.

Nedávné prezidentovo přirovnání jeho vztahu k duchovnímu vůdci ke vztahu otce k synovi vyvolalo hlasité projevy nespokojenosti duchovenstva.

Pozorovatelé se domnívají, že spory mezi Ahmadínežádem a Chameneím vznikaly již dříve, avšak zůstávaly před veřejností skryty. Teď ovšem konflikt dospěl do otevřeného stádia, což svědčí o jeho nebývalém vyostření.

V květnu bylo uvězněno několik desítek osob z nejbližšího Ahmadínežádova okolí, a to na základě obvinění z korupce, špionáže nebo čarodějnictví. Navíc parlament začal vyšetřovat volební podvody z roku 2009. Někteří zvolení zástupci se vyjádřili, že každý, kdo hlasoval pro Ahmadínežáda, dostal od vlády 80 dolarů.

Od prezidenta se odvracejí nejen duchovní, ale také jeho bývalí příznivci přecházejí na stranu Chameneího. Týká se to některých konzervativních duchovních a vojáků.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8375

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2011