"Mám si vymazat Facebook?"

29. 7. 2019

čas čtení 3 minuty
Jsem učitel angličtiny, jak někteří z vás ví, píše Shaun Lawson. Včera jsem učil ve třídě, kde je šestnáctiletý student angličtiny - je na střední úrovni. Na začátku hodiny mi řekl, že právě viděl na Neflix dokumentární film o firmě Cambridge Analytica a o Facebooku - a o jejich vlivu jak na zvolení Trumpa, tak na brexit.

Byl šokován. Zděšen. Uvažoval, jestli si má vymazat svůj profil na Facebooku. Pak byl ještě více šokován, když jsem řekl, "věc je ta, že drtivá většina Britů o tomhle ani neví."


Jak je možné, že teenager v Uruguaji dnes ví více o kriminálnim zkorumpování referenda o brexitu než většina Britů? Jak je možné, že to není na titulních stránkách britských médií už tři roky?

Představte si skandál Watergate - který by veškerá americká média utajila. Mezinárodní tisk píše o roli firmy Cambridge Analytica při zfalšování hlasování o brexitu velmi často. Britská ne. Je to šokující.

Před dvěma lety položil list Die Zeit Nigelu Farageovi soubor velmi obtížných otázek, což žádná britská média neudělala. Převzala to později? Ne.

Nyní si uvědomme, o dva roky později, jak obrovskou moc má Farage. Uvažujme o sílící pravděpodobnosti volebního paktu mezi ním a novým premiérem. A o převzetí Konzervativní strany lidmi s přesně jeho odporným světovým názorem.

To je jen jeden z dalších důvodů, proč tolik z nás tak zuří a je tak znechuceno britským tiskem.

Můj student byl také ohromen, když jsem řekl, "Mimochodem, většina lidí, kteří o tomhle slyšeli, si myslí, že to jsou jen bědující stoupenci Evropské unie, kteří nedokáží přijmout svou prohru." Nemohl tomu uvěřit. Je to v takovém rozporu s tím, co si vždycky představoval o Británii - a o britské politice.

Mimochodem o Nigela Farageho se zajímá FBI. A v noci, kdy se konalo referendum o brexitu, vydělal spekulací na burze miliony na základě zneužití soukromých průzkumů veřejného mínění.

Když mainstreamová média selžou a řádně o tomto všem neinformují, a hůř, naopak se podbízejí zločincům a oslavují je, tohle je pak výsledek. Tupost. Konflikty. Nenávist. A země jdoucí do háje.

V USA alespoň měli řádné vyšetřování. Alespoň americká média zkoumají skoro všechno o Trumpovi. V Británii je to daleko, daleko horší. Ani jsme nepřiznali, že máme problém.

Británie, stát, který selhal? Bývalá světová velmoc prvního světa se proměňuje v banánovou republiku? Tam směřujeme. Miliony po celém světě nechtějí uvěřit, co se s námi stalo, a pokud se nesjednotíme a nezbavíme se těch darebáků, bude to ještě daleko, daleko horší. 

0
Vytisknout
9691

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2019