Sofistikované švýcarské kopí objasňuje loveckou taktiku neandrtálců

27. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Dřevěné kopí vybavené baterií senzorů pomohlo mezinárodnímu výzkumnému týmu zjistit, že neandrtálci zabíjeli zvířata zblízka.


Tým zahrnující vědce z curyšské univerzity ETH a německého archeologického výzkumného centra Monrepos prozkoumal dvě 120 000 let staré kostry vyhynulého jelena se zraněními, jež způsobili lovci. Kostry byly získány z jezerních usazenin ve východním Německu.

Pak proběhly balistické testy na kostech nehistorického jelena a umělém materiálu kvůli srovnání poškození s prehistorickými kostrami.

K použitým zařízením patřilo vysoce sofistikované dřevěné kopí navržené studenty institutu robotiky a inteligentních systémů při curyšském ETH. Kopí vybavili senzory, včetně akcelerometru a kamery.

Vědci a osoby vycvičené v bojových uměních použili zbraně k zásahu jeleních kostí a umělého materiálu, přičemž údery měly různou sílu.

Tým zkoumáním výsledků dospěl k závěru, že neandrtálci svá kopí nevrhali, ale útočili na kořist zblízka. K tomu potřebovali schopnost plánovat, maskovat se a pracovat v týmu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6235

Diskuse

Obsah vydání | 28. 6. 2018