Sýrie: Šokující fotografie hladovějícího nemluvněte ukazuje děsivý rozsah potravinové krize

24. 10. 2017

čas čtení 2 minuty



Po úmrtí jeden měsíc staré Sahar Dofday varují humanitární pracovníci před katastrofou. Mnoho dalších syrských dětí je ohroženo na životě


Pokračující utrpení civilistů, kteří žijí v obklíčení v Sýrii, zdokumentovaly právě zveřejněné fotografie podvyživeného nemluvněte, které později zemřelo hladem na předměstí Damašku ve čtvrti, kterou ovládá opozice.

Desítky tisíc civilistů  v městě Ghouta žijí v obklíčení, uvaleném na město jednotkami loajálními syrskému prezidentu Bašaru al Asadovi. V Sýrii žije v oblastech v obklíčení asi 3,5 miliony lidí a většinou jsou to místa, vojensky hermeticky izolována Asadovým režimem.



Potyčky mezi místními vzbouřeneckými jednotkami a keťasení s potravinami vedly k výraznému zhoršení už tak těžké krize.

Lékaři a aktivisté uvádějí, že nedostatek potravin je tak vážný, že v místních klinikách a polních nemocnicích jsou desítky případů podvyživených dětí. Matky jsou neschopny kojit nově narozené děti, protože jsou samy podvyživené, a kojenecké mléko v prášku není v podstatě nikde k dispozici.

"Dnes čelí východní Ghouta nejhorší formě zločinnosti," řekl aktivista Raed Srewel. "Tisíce dětí jsou v nebezpečí a jestliže nevznikne k řešení tohoto problému žádné mezinárodní hnutí nebo iniciativa OSN, důsledky budou nesmírně závažné a Ghouta se stane humanitární katastrofou."

Východní Ghouta je jednou ze "zón deeskalace" vyjednaných Ruskem a Tureckem k snížení násilí v Sýrii. Avšak Asadova vláda dál udržuje město v obklíčení.

Asadova vláda omezuje přístup humanitární pomoci od mezinárodních organizací a od OSN a v důsledku potyček mezi zesvářenými vzbouřenci je nyní obtížnější posílat pomoc. V důsledku nedostatku potravin vznikl místní černý trh, který provozují neskrupulózní obchodníci, což zhoršuje utrpení civilistů a způsobuje, že základní potraviny jsou nepřijatelné drahé.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
13561

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2017