Bodláky Václava Duška

Nové volby, říkáte?

26. 10. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty
Souboje i k popukání. Ve volební vážnici stála těžká váha, ano, ano, ano, pak váhy welterové, dvě mušky, možná papírové; inteligentní houpací kůň zakoupený v Amazonu, kde mají všechno, i platy vysoké a sociální blaho pro pracující, se nestačil divit. Mezi provazy vlezli borci většinou v zapraných trenýrkách a vyčpělými logy na tílkách, ke všemu bez náročného tréningu; tradiční rohovníci odešli kvečeru poraženi, protože ani na okamžik nepřipustili možnost porážky. Musí tudíž valit, předtím balit, a hořce litovat nesmyslných podrazů i kvetoucí namyšlenosti. Porážky jsou velmi kruté – nepomohly matadorům přímé údery, kontry, úhyby, side stepy, direkty, ani sparing partneři s nejčistšími úmysly. Pravý ani levý gard nezabíral.

Lakovat narůžovo jakoukoli prohru, u nás doma vleklá nechutnost. Sázkaři, aby se věšeli. Vyhozené peníze do tlamy hravého molocha, neštěstí. Lákavé výhry v nedohlednu. Spása pro nafoukance nepřichází!

Politická nahota ovšem pobavila. Borec dřepl po svižném úderu na podlahu a zmámeně tvrdil, že se nebál a nebojí, on není suverén, pouze suterén. Do mančaftu přistál mladý nebojácný amatérský fešulín, prý majitel nastříhaných cárů hradní zástavy; užijeme si ještě legrace, moudra údajně sype z rukávů a podpásovky mu nedělají problém, holt politik. Starý otrapa se nám oklepe po úderu do čenichu, plkání mu zůstane. Být jedničkou v zavedeném mančaftu láká, míra rozpustilosti nemusí uvadnout. Kdo přistupuje k volbám s vážnou chtivostí, neuspěje. Volby jsou lidová zábava s následným překvapením. Bylo jen málo muziky, vlajkoslávy, petard a ohňostrojů. Dovedeme se radovat, jak se říká, od srdce?

K pobavení veřejnosti se muší váha z radnice holedbá tím, že ustála pád po nečekaném háku, holt starostenská tabula rasa k nezaplacení. Poznáte mluvky a nositele ceny za kouzelnictví v průběhu výkonu mandátu – bude pozdě, ale s tím se nepohne. Levogarďáci však neměli šťastný den. Knokauty hned v prvním kole. Chlapci s černými tričky a křížky nedopadli o mnoho lépe. Modří kabrňáci se nadouvali, ve skutečnosti nic moc, a novopečená mladá parta boxovala ještě po ukončení zápasu, pravidla slušnosti zanedbatelná.

I chytrák se spálí.

Kdosi vyřkl pomýlený soud, že za zpackané volby mohou vesnický pitomci. Nu, městská geniální smetánko, známe vaše výstupy a vstupy na vyzdobených náměstích, obdiv k alegorickým vozům, tanečky, mávátka, fangle, výkřiky rozkoše nad plamennými projevy, řízné pochody za doprovodu dechovky; minulost odpočívá pod náhrobním kamenem Zvrhlost. Květy klást netřeba.

Levicový pád se dal přece očekávat. Po bitvě každý generál. Lidí práce ubylo, a těch, co jsou ochotni spolknout návnadu zabalenou do slibů usměvavých šťourů je nedostatek; kazatele sociální pravdy opustili evangelia a pilně hryzali poslední zbytky z pohozených kostí. Břicho pásci se nadouvali, levicově chrochtali – ve skutečnosti jim člověk nic neříkal. Proklamace zvadly. Partajní bratrstvo upadlo přežraností do lehkého bezvědomí. Nositelé samojediné pravdy se vyjmenovali za nekonečnou spravedlivou sílu. Nu, volič s nimi vyběhl po právu. Do budoucna musí vyměnit samolibé omámené vedení, jinak nastane hořký konec. A sociální inženýři, bezední dlužníci, neustále kafrající do běhu v podřipské kotlině totálně zklamali. Ovšem odcházení z politického kolbiště bolí, bratři, ještě tedy vydržíme, ještě se udržíme, budeme se snažit neklamat, cožpak jsme neudělali nic dobrého – ale udělali, udělali, ukázali jste, jak neschopně vedete debaty na hraně sebezáchovy. Nu, kdyby ještě něco káplo, dáme na modlení – tohle si říkají partajní dravci nalevo, i napravo. Výjimku tvoří možná pirátská omladina, dosud nezasažena virem kompromisu. V politice, aby se společnost kamsi pohnula je kompromis diamantem. Míra rozpustilostí nepostačí. Svět nás pozoruje, opravdu? Za hranicemi je skutečně veselo a milo k závisti, naše volební guláše jsou oproti euro kamarádům hračkou k pobavení.

Vítejte v aréně politického umění běsu. Nové volby, říkáte? Pěkně děkujeme, šibalové. Tentokrát snad stačilo, a zadarmo to nebylo.

0
Vytisknout
9489

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2017