Na místo slavného knihkupectví Fišer dali na Starém Městě 167 000. vinárnu. Jak objevné

25. 10. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Slavné knihkupectví Fišer, které bylo oázou svobody a literatury za vedení pana Bohumila Fišera už za komunismu (knihkupectví na roku Kaprovy a Žatecké ulice na pražském Starém Městě fungovalo od roku 1933) bylo zlikvidováno k Vánocům roku 2016, kdy mu bytové družstvo Rovnost, vlastnící příslušný činžák, neprodloužilo smlouvu.

Knihkupectví bylo naprosto zásadní kulturní institucí. Bylo zrušeno a tento týden se na jeho místě otvírá "Bistro Kaprova" -  kavárna "s prodejem knih".Tak jsem se podíval do výlohy, co to bude za knihy. No, coffee table books (knihy, které si podnikatel dává na stůl do čekárny). Aspoň těch pár mají ve výloze. Zdá se mi, že sem skutečně nebudete chodit pro zajímavé knižní tituly, které nenajdete jinde, jak tomu bývalo v knihkupectví Fišer:

 

Družstvu Rovnost se prý nelíbilo, že knihkupectví "vypadá nezmodernizovaně", tak teď opuštěný obchod zmodernizován tedy byl - do další konvenční procovské kavárny-vinárny, jakých jsou na Starém Městě stovky.


Vyhozené knihkupectví doufalo, že otevře novou prodejnu v Rybné ulici (v místech, kam ovšem nikdo nechodí) - ale to nedopadlo.

Další podrobnosti na facebookové stránce Fišer žije
 

Myslím, že by se družstvo Rovnost mělo stydět.

0
Vytisknout
11987

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2017