O stavu Čechie

Noooo fuuuuture aneb pusťte je k tomu aneb brzy u voleb

26. 10. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Plná polovina poslanců v nově zvolené sněmovně jsou zaměstnanci dvou firem v dynamicky se rozvíjejícím politickém businessu zaměřeném na politicky a ekonomicky negramotné. Jako obchodní zástupci politické firmy budou mít pochopitelně za úkol v prvé řadě maximalizovat firemní zisk. Tak to u zaměstnanců bývá. Další téměř čtvrtina poslanců zabloudila do sněmovny cestou z romantické afterparty a čeká je prudké vytržení z virtuálního světa, až jim při vstupu do budovy zabaví jejich cardboardy. Pak tu máme hubnoucí těleso oportunistů, jejichž věrní už nejsou tak věrní, sociální demokracii a TOP09 v terminálním stádiu, vnitřně rozpolcenou KDU-ČSL, jejíž výsledek požene dopředu populisty uvnitř strany. V ODS s populismem hrají už dlouho a pravděpodobně i díky tomu je to nyní nejsilnější pravicová strana. To jsme na čísle 194...

Je to neradostná výpověď o stavu občanské společnosti v ČR. Drtivá většina lidí v ČR volila nikoliv na podporu, ale proti něčemu. Při své omezené schopnosti vidět dál než do Vánoc jsou ochotni zruinovat se ve prospěch šklebících se politických hochštaplerů. 


Voliči Babiše a Okamury si koupili absurdně předražený vysavač z předváděcí akce, na které dostali "zdarma" koblihu, břečku připomínající kafe a ujištění, že tento skvělý přístroj dokáže jejich domov ochránit před uprchlíky a zločineckou Evropskou unií. Nekupte to, když vás přece žádná budoucnost nečeká, zejména je-li vám více než 50. Babiš s Okamurou ječí  "noooo fuuuture" a publikum vlažně tleská, nemaje nic lepšího k rozptýlení. Taky kradnú, bažejo, ale dělají to tak nějak víc poctivě. A hlavně zabrání islamizaci ČR...

Je fajn, že ODS odmítla jednat s Babišem o podílu na vládě. Pud sebezáchovy zvítězil, ostatně měli občanští (občas) demokraté (občas) čtyři roky na to, aby sledovali, co ten Babišův vysavač umí: na nejvyšší výkon dokázal přesvědčivě vysát ČSSD prostě tím, že když dojde na populismus, žádná "tradiční" strana s těmi "nesmyslnými" ideologickými vazbami nemůže soutěžit s politickou firmou, která dokáže přes noc vymyslet novou kampaň. Petr Fiala má štěstí v neštěstí, že se mu podařilo dosáhnout takového výsledku, aby ho nebylo možné jednoduše odstranit a vytvořit z ODS ráj populismu vedený Klausem starším prostřednictvím avatara Klause mladšího. Opozice je rozumná pozice do příštích voleb, které pravděpodobně přijdou dříve než za 4 roky.

Bez ODS totiž Babiš - i kdyby se k tomu byly podmínky - nemůže sestavit stabilní vládu. Žádná další varianta nemusí přežít pár následujících hlasování. Současná koaliční platforma má 103 poslanců. Takovou koalici dokáže zbourat i pouhá chřipková epidemie, natož silně toxické prostředí uvnitř parlamentu. Pokud v řadách ČSSD a KDU-ČSL převládne mocenská klika hrobníků, tož směle do toho. Možná, že kdyby se podařilo dostat v příštích volbách ČSSD a KDU-ČSL mimo sněmovnu, vznikl by prostor pro něco nového. Změnit to stávající bude nesmírně těžké.

Varianta Babiš, Okamura a komunisti v modu koalice je nesmysl. Komunisté, nechtějí-li se stát s konečnou platností ukončenou historií, nemohou sekundovat Okamurovi, který výrazně kopíruje podstatnou část komunistického programu a pro komunisty je týmž parazitem, jako Babiš pro ČSSD. Přejme si, aby se to stalo, byl by to nejlepší impuls pro renesanci liberální politiky v ČR. Právě z toho důvodu se tato varianta nemůže uskutečnit: ve vládě může být pouze jeden politicko-podnikatelský šmejd, jenž se musí obklopit užitečnými idioty z tradičních stran, kteří mu dají legitimitu a na nichž pak může parazitovat. 

Varianta "tichá podpora", o které Babiš nepochybně uvažuje, povede dříve či později k rozpadu, přičemž v menšinové vládě by nesl plné následky Babiš, což určitě nechce. Anebo si to neuvědomuje a bude k ní směřovat. "Pusťte je na ně" znamená v tomto případě nechat Babiše, aby dokonal seppuku.

Jakákoliv varianta s volným zájmovým kroužkem fanoušků digitalizace bude snahou natočit pokračování Pirátů z Karibiku jako nezávislého nízkorozpočtového filmu.  Jak nedávno v soukromém rozhovoru poznamenal jeden politiky znalý diskutér, sněmovní matadoři je vyšlukují na dva tři tahy, aniž by si toho romantici dokázali všimnout, natož tomu nějak zabránit. K tomu by potřebovali stabilní strukturu, alespoň elementární zkušenosti a hlavně integritu. Zachránit by je mohly jen hodně rychlé předčasné volby, než jejich naivní voliči zjistí, že místo pirátské fregaty pádluje sněmovní zátokou pár zoufalců na děravých rybářských člunech, vděčných za jakoukoliv rybu, kterou jim někdo pohodí.

Vysoká míra nepravděpodobnosti jakéhokoliv funkčního politického uskupení, které by mohlo vytvořit vládu, nutně vede k úvaze o tom, co přijde. Čechii pravděpodobně čekají předčasné volby, a to nejen kvůli výsledku voleb. Znovu a znovu je třeba opakovat, že tlak na Babiše bude vzrůstat, ostatně jeho ochota hrát na "polský model" s nastrčeným bílým koněm ukazuje, že si toho je vědom. Je jen otázka, co takový vývoj pro českou politiku přinese. Brzké předčasné volby znamenají, že se nepodaří zkonsolidovat žádnou rozumnou alternativu k současnému politickému diskontu. Předčasné volby po dvou třech letech agónie znamenají větší škody a ztráty, přičemž šance na to, že se podaří rozumnou politickou alternativu vytvořit, je stále malá. 

Do té doby dojde ke změně na postu prezidenta, ať už v následující volbě, nebo přirozenou výměnou. Volba toho dalšího bude signálem o tom, jestli se Čechie chce nadále opájet sebevražednými tendencemi, nebo se začít starat o budoucnost, která jí mezi tím rychle protéká mezi prsty. 

Na blbost, přátelé!

0
Vytisknout
15842

Diskuse

Obsah vydání | 30. 10. 2017