Selže česká inteligence i tentokrát?

24. 10. 2017 / Jaroslav Polák

čas čtení 7 minut

Pár dní před volbami jsem vyslovil prognózu, že volební zisk Ano a SPD extremisticko-pravicových subjektů bude činit 42% procent - jako levicoví extremisti v roce 1946. Bohužel jsem se spletl jsem jen o 1 procento.

Rád bych se ale vrátil k příčinám – proč vlastně Češi volí extremistické strany a hnutí, když se jim ve své zemi daří jako nikdy v historii.

Dle mého názoru významnou roli hraje vybičovaná a iracionální nenávist či strach z imigrantů, která zahrnuje i nevinně trpící uprchlíky. Soucit Čechů – národa s údajně holubičí povahou by nikdo nedohledal.


Nelze ze všeho vinit jen média. Snad v souladu se smutnou tradicí přispěly i současné ponejvíce pravicové „intelektuální“ autority. Mám konkrétně na mysli onu plejádu profesorů se zejména medicínským vzděláním, kteřížto začali vystupovat vedle své bezesporu vysoké primární kvalifikace (získanou složením rigorózních zkoušek) i v roli „expertů“ na migraci.

Nemá cenu do detailu popisovat jejich tvrzení. Čtenář si vše dnes může zpětně dohledat. Jeden z těchto intelektuálů tvrdí, a odkazuje přitom na kontext, že podhoubím terorismu je islamismus a podhoubím islamismu je islám, - a tečka - asi „vědecká“ pravda?

Dost mne zaujalo, proč pan profesor končí u islámu. Je poměrně dost dobře známo, že podhoubím islámu je abrahámovská religiozita, která zase čerpala z podhoubí – zdroje prvotní egyptské civilizace v podstatě monoteistické (M. Nakonečný, Lexikon magie str. 75). No a dle této logiky je tedy podhoubím terorismu Homo sapiens Per Se.

Samozřejmě, když medituje nad podhoubím, pana profesora ani nenapadne, že je to Homo sapiens, kdo je ohrožením celého globálního ekosystému a tady přidávám odkaz na Starý zákon (Gn 1,26I řekl Bůh: "Učiňme člověka, aby byl naším obrazem podle naší podoby. Ať lidé panují nad mořskými rybami a nad nebeským ptactvem, nad zvířaty a nad celou zemí i nad každým plazem plazícím se po zemi."

Toto ohrožení se ale zrovna nehodí do současného populistického diskurzu. Velmi zvláštní jsou rovněž podprahová sdělení - terorismus (jen?) ten islámský.



Nevím, není to tak dlouho, kdy v NSR krvavě řádila organizace zvaná RAF - Rote Armee Fraktion https://de.wikipedia.org/wiki/Rote_Armee_Fraktion.

Dle logiky českých elit staršího věku bych předpokládal sebereflexi v úvaze: „Co pak asi je, či bylo podhoubím pro levicový terorismus“? Inu byl to komunistický východní blok v době, kdy páni profesoři začínali svoji jistě velmi úspěšnou odbornou karieru. Kdyby proti systému protestovali, tak by ji těžko začali. Takže toto téma bych na jejich místě vůbec nezvedal. Nehledě na to, že ČSSR byl vyhlášený a poměrně luxusní resort pro převážně levicové teroristy z celého světa.

Nebo z jiného úhlu pohledu. Většinou naši kulturu definují jako křesťansko-judaistickou (podobenství o milosrdném Samaritánovi je ale zřejmě apokryfem https://blisty.cz/art/85752-o-milosrdnem-samaritanovi.html).

Dále bych se zeptal, co pak asi, páni profesoři, bylo podhoubím krvavého severoirského konfliktu? Z čeho čerpali teroristé IRA? Z Koránu těžko.

Další zajímavou konotací je, že Nový zákon začíná: „Na počátku bylo Slovo …“ Máme jazyk jako jeden ze zdrojů identity, a tak je třeba velmi důrazně upozornit, že semitská jazyková skupina se neskládá jen z hebrejštiny a aramejštiny ale i z arabštiny a dalších jazyků Blízkého východu, či snad i Maghrebu. Takže tady máme de facto klasický antisemitismus.

Tomu se sice naše elity brání – prý se to takto vůbec nedá brát.

No ale nemohu si pomoci, je to tak. Páni intelektuálové často operují i faktem, že beztak u nás žije až milion cizinců, což údajně dokazuje tolerantnost Čechů.

No tady je zřejmý deficit kontaktu s prostým obyvatelstvem. Tedy pak by se dozvěděli, že Ukrajincům se říká úkáčka a naprostá většina Čechů Vietnamcům, Číňanům a dalším drze tyká. Ale to jen na okraj - to opravdu ale opravdu není rasismus, že?

Vůbec nejsměšnější je ale ten „bělošský supremacismus“. Naše elity a i skoro celá česká populace v tomto aktuálním diskurzu naprosto ignorují fakt, kde vznikly první vyspělé civilizace a jakou pleť měli jejich tvůrci.

Ano byl to starý Egypt, Mezopotámie či Indie.

V té době bílá rasa běhala v pralese s kyjem a vyluzovala tak maximálně skřeky. Dále bych mohl pokračovat vyspělou středověkou arabskou kulturou, dechberoucí Alhambrou a dalšími kulturními příklady soužití odlišných kultur. Ti zámožnější si výši svého majetku samozřejmě zapisují arabskými číslicemi atd.

Inu dnešní módou je nasazovat Semitům oslí hlavu tribalismu a současně se náš národ tribalizuje, seč to jde („Oni tam u nich nechtěj kostely, tak mi tu nechceme mešity nebo tematika zahalování vice versa atd.“).

Vůbec nechápu, proč toto téma zvedají. Maximálně mne napadne, že snad chtějí kandidovat do Senátu. Pochybuji, že tomu sami tomu věří.

Jen bych snad dodal, že nejsme pupkem Evropy (teď je na místě opět adjektivum západní) a stejně tak i naše nejslavnější univerzita. Dost bych radil, aby se raději snažili, abychom zůstali alespoň na periferii EU a nesurfovali na současné populistické vlně.

Připojím poznámku. Včerejší zpravodajský pořad ARD Tagesschau 24 věnoval poměrně dlouhý čas čs. volbám. Konstatovali vítězství populistické ANO a pravicových extremistů SPD.

No a hned následovala ukázka z filmu Žlutý baron, kde tedy v „prime time“ německé veřejnoprávní televize byly popsány praktiky inženýra Babiše.

Následoval rozhovor s pracovníkem ministerstva financí o kolosálním střetu zájmů a praktikách na ministerstvu financí. Dále bylo řečeno, že za dobu svého ministrování získal Agrofert na dotacích z EU 200 milionů EU (tj něco málo přes 5 miliard Kč).

Kupodivu většinu Čecháčků které jinak irituje, jak zbytečně EU utrácí tam či onde, či že nás dotace z EU demotivují, taky tato „malá“ domů naše Čecháčky zjevně neirituje a je pro ně bytostně O.K. Bulvární německý BILD věnuje českým volbám malou noticku a v ní je p. Babiš pojmenován jako český Trump. Hned vedle je obrovská fotka ženy v šátku (muslimském) držící děsivě vychrtlé dítě trpící drastickou podvýživou v důsledku občanské války. Miliony lidí v Sýrii mají hlad, konstatuje německý bulvární deník. Foto dnešní titulní strany deníku BILD se mi nepodařilo na internetu dohledat, tak připojuji obdobné: http://www.bild.de/storytelling/topics/syrien/giftgas-folter-mord-die-wahrheit-ueber-assads-krieg-in-syrien-42202888.bild.html.

Vedle toho vítěz českých voleb a jeho voliči potažmo chtějí uprchlíky nechat utopit: https://blisty.cz/art/88207-future-czech-pm-we-must-sink-those-refugee-boats-operated-by-the-smugglers.html. T

o je vskutku názorný příklad kontrastu české „kultury“ versus té německé resp. západoevropské. Že by toto české elity nějak zhodnotily, se zdá být nesplnitelným snem. Na závěr bych snad ještě připomněl do nekonečna přetřásané téma v devadesátých letech minulého století – a to téma o selhání levicové inteligence po roce 1945. Dočkáme se něčeho podobného i dnes?

1
Vytisknout
11501

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2017