Válka není hra

24. 10. 2017

čas čtení 2 minuty
Vážený pane Kučero,

obracíme se na Vás jako na hlavního organizátora akce zvané Military fest, jejíž šestý ročník proběhl ve dnech 8.–9. září 2017 v Olomouci. Touto cestou bychom chtěli vyjádřit náš nesouhlas s formou tohoto festivalu.

Akci prezentujete jako „určenou pro širokou veřejnost jako kulturně historickou událost zaměřenou především na rozvoj historického a kulturního dědictví“ a všeobecně vhodnou pro volnočasové a vzdělávací vyžití. Přitom je zamlčen dvojaký charakter festivalu, kdy současně představujete historické umění a řemeslo a spolu s tím také současnou vojenskou techniku či Armádu České republiky, které tímto situujete do stejné kategorie „zábavy“ a „atrakce“. Vrcholem byla pak tzv. spanilá jízda vojenské techniky, během níž dorazila tato kontextu zbavená oslava války dokonce do centra města a pod okna našich domovů.



Tento formát zcela potlačuje pozitivní potenciál akce, tedy připomenout hrůzy válečného teroru a tím zdůraznit potřebu budování míru, odmítnutí vojenských konfliktů a nadbytečného zbrojení, vyzdvihnout roli armády primárně v intencích odvrácení katastrof či obraně vůči agresi zvenčí. Místo toho se nám zdá, že nám Military fest předkládá divadelní show narušující základní etické normy, legitimizuje a na určité úrovni dokonce velebí válečné násilí. To nám připadá zvláště nepřijatelné v situaci, kdy je zbrojařský průmysl ČR na vzestupu, Česká republika materiálně podporuje totalitní a násilné režimy (až 53 % českých zbraní končí v nedemokratických státech ), napomáhá k destabilizaci světové politiky a následně za oběti těchto konfliktů odmítá převzít i jen minimální odpovědnost.

Z těchto důvodů Vás žádáme, abyste důsledně přehodnotili koncept a celé vyznění festivalu, kupříkladu průjezd obrněných vozů městem bez dalšího kontextu považujeme nadále za zcela neakceptovatelný.

V Olomouci u příležitosti Dne Spojených národů (24. 10.) a Týdne za odzbrojení (23. - 29. 10. 2017)

Klára Lang
Maroš Prčina
Otakar Bureš
Vojtěch Pícha
Jakub Bortlík
Aleš Dvořák
Martin Tománek
Petr Rohel
Hana Kovářová
Petr Cipra
František Moupic
Tereza Suchánková
Izabela Szulc
Marcin Wągiel
Tomáš Jirsa
Ondřej Plachý
Marek Tuček
Adééla Píchová
 
 
http://zbrane.nesehnuti.cz/wp-content/uploads/Zbran%C4%9Bnese.pdf

0
Vytisknout
11316

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2017