Saúdský korunní princ slibuje návrat k "umírněnému, otevřenému islámu"

25. 10. 2017

čas čtení 1 minuta
Saúdský korunní princ na významné investiční konferenci slíbil, že jeho země se vrátí k "umírněnému islámu, který je otevřený všem náboženstvím a světu".


Muhammad bin Salman bin Abdalazíz as-Saúd učinil toto oznámení během zahájení konference Future Investment Initiative v Rijádu.

Jeho země bude také věnovat větší úsilí boji s terorismem, prohlásil princ. "Neztratíme 30 let svých životů vyrovnáváním se s extrémistickými myšlenkami; zničíme je dnes," prohlásil před novináři.

Saúdská Arábie se řídí puritánskou formou sunnitského islámu známou jako wahhábismus. Extrémistické verze wahhábismu prosazují džihádistická hnutí jako al-Kájda a IS.

Princovo prohlášení čeká mezinárodní skepse, protože saúdští konzervativní klerikové mají dosud velikou moc a vliv. Skupiny bránící lidská práva dál odsuzují chování saúdského režimu, přičemž precedentem mnoha kritizovaných činů je saúdská interpretace zákona v Koránu.

Dvaatřicetiletý princ bin Salman, kterého otec náhle jmenoval dědicem trůnu počátkem roku, je mnoha pozorovateli považován ze moderní tvář monarchie.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6808

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2017