Izrael podníkne vojenskou akci k zastavení Íránu, "pokud Trump selže"

27. 10. 2017

čas čtení 2 minuty
Izrael je ochoten k vojenské akci, aby zajistil, že Írán nikdy nezíská jaderné zbraně, prohlásil ministr zpravodajských služeb v Japonsku, kde se snaží získat podporu svého tlaku na prezidenta Donalda Trumpa.


Trump 13. října prohlásil, že nepotvrdí dodržování jaderné dohody (JCPOA) ze strany Íránu. Dokument podepsal Trumpův předchůdce Barack Obama. Pokud Trump podnikne ohlášený krok, Kongres bude mít 60 dní na znovuuvalení sankcí vůči Teheránu.

"Pokud mezinárodní úsilí vedené v těchto dnech americkým prezidentem Trumpem nepomůže zamezit získání jaderných kapacit Íránem, Izrael bude sám jednat vojensky," prohlásil ministr zpravodajských služeb Israel Katz během rozhovoru v Tokiu. "Jsou tu změny, které lze udělat (v dohodě), aby se zajistilo, že nikdy nebudou mí schopnost získat jadernou zbraň."

Hrozba vojenským úderem nepochybně podpoří v USA tlak na zpřísnění jaderné dohody, ale může se také vymstít tím, že podpoří v Íránu zastánce tvrdé linie a rozšíří rozpory mezi Washingtonem a evropskými spojenci.

Dosud žádný z dalších signatářů dohody JCPOA - Británie, Francie, Německo, Rusko, Čína, Írán a Evropská unie - nehovořili o vážných obavách, což USA diplomaticky izoluje.

Japonsko spoléhá na americkou vojenskou pomoc při obraně před hrozbou z KLDR i odjinud. Diplomatická strategie Tokia na Blízkém východě, kde nakupuje většinu ropy, je udržovat přátelské vztahy se všemi státy.

Katzova návštěva v Tokiu přišla několik dní před plánovanou cestou Donalda Trumpa do Japonska na summit s premiérem Šinzo Abem, k němuž dojde 5. listopadu.

Izrael si podle Katze přeje změnit dohodu JCPOA tak, aby došlo k odstranění klauzule o jejím vypršení a uvalit tvrdší podmínky ohledně získávání nových centrifug používaných k výrobě jaderného materiálu použitelného při konstrukci zbraní.

Katz také vyzval, aby Íránu nebylo umožněno zřídit v Sýrii vojenské základny využitelné k útokům na Izrael a k akci proti íránskému vývoji balistických raket.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6738

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2017