Drastický pád britské libry dokazuje katastrofu brexitu

2. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty


Poté, co vyšlo najevo, že mezi Británií a Evropskou unií existují při vyjednávání o brexitu zásadní neshody, Británie stále ještě nevnímá postoj Evropské unie a "vyjednává jen sama se sebou",   zatímco EU poukazuje právem na to, že dosud nebylo vyjednáno skoro vůbec nic, v pátek poklesla britská libra vůči euru a dolaru na rekordně nízkou úroveň. Vůči euru klesla libra na méně než 1,08, což je největší propad od roku 2009, kdy došlo k finanční krizi.

Jak si - kupodivu - stěžuje - i ultrapravicový bulvární server Daily Mail  (kupodivu, protože ten nekriticky prosazuje brexit jako "vynikající osvobození britského národa") na některých britských letištích koupí britští turisti za libru před cestou do Evropy  pouhých 86 eurocentů. Co to dělá s jejich rozpočtem na dovolenou (donedávna bývala libra přibližně 1,20 eur, dříve i více) si dovedete představit. Jedna paní, která pracovala jako redaktorka českého vysílání BBC a nyní žije jako důchodce v České republice, píše na Facebooku, že byla šokována, když se nyní její britský důchod snížil o 2000 Kč měsíčně.

Jak k velkému propadu britské libry došlo, ukazuje i skutečnost, že ještě v listopadu  2015 měla britská libra hodnotu téměř 38 českých korun, dnes je to jen asi  28 českých korun. Všichni Britové v důsledku brexitu zchudli až o 27 procent.




Je to pozoruhodné, protože vládnoucí britská konzervativní strana mívala pověst organizace, která chrání a podporuje britský byznys a britskou ekonomiku. Nyní v ní přednost dostala šílená euroskeptická ideologie - vedoucím činitelům Konzervativní strany zjevně nevadí, že země směřuje k ekonomické katastrofě.

Pokles hodnoty libry vůči vnějším měnám o více než 20 procent znamená postupné obrovské zdražení dováženého zboží a služeb, zejména potravin, na nichž jsou Britové závislí.

Pozoruhodné je, že na čtenářském fóru serveru bulvárního listu Daily Mail, jehož čtenáři normálně brexit podporují, došlo k podstatné změně: Velká část čtenářů tam trpce obviňuje stoupence brexitu, že vedou Británii k ekonomickému krachu.

Čeští mediální komentátoři, zejména ultrapravicoví (jichž je v českých médiích drtivá většina) automaticky předpokládají, že Británie z Evropské unie odejde. Mám pocit, že to není tak jasné: Vždycky jsem usuzoval, že jakmile si Britové uvědomí, do jak problematické situace se hlasováním pro brexit dostali, zařadí zpátečku. Dosud k tomu v Anglii zřejmě nedošlo: stoupenci brexitu ho stále úporně podporují navzdory všem faktům. Přispívá k tomu i lživý diskurs většiny britských médií, která brexit prezentují jako reálnou alternativu.

Zajímavé jsou však v poslední době posuny Labouristické strany, která zjistila, že výrazné posílení jejího postavení v červnových volbách způsobili voliči, kteří odmítají brexit, a která vidí, že nekompetentní ministři z vlády Theresy Mayové vyjednávají o brexitu v Bruselu asi tak, jako když pejsek a kočička vařili dort. Labouristická strana se stále znatelněji posunuje k setrvání Británie v jednotném evropském trhu a v evropské celní unii, což by znamenalo přijmout princip volného pohybu obyvatelstva EU (všechny tyto tři podmínky britští konzervativci odmítají).

Situace prostě není jasná. Zhrzenost britských čtenářů listu Daily Mail nad nezastavitelným propadem britské libry vůči mezinárodním měnám, včetně české koruny! začíná být velmi přesvědčivým argumentem. Někteří čtenáři tam uvádějí, že měli část svých rodinných úspor v eurech: od britského hlasování pro brexit na tom vydělali až 30 procent! 

0
Vytisknout
14828

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2017