Dozorčí rada ČEZ prozatím odmítla prodat uhelnou elektrárnu Počerady Pavlu Tykačovi

27. 4. 2017

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva hnutí Duha a Greenpeace

Elektrárnu je potřeba směřovat podle Státní energetické koncepce k uzavření

Dozorčí rada ČEZu ve čtvrtek odpoledne odložila rozhodnutí o prodeji uhelné elektrárny ČEZ Počerady kontroverznímu finančníkovi Pavlu Tykačovi. Uhlobaron přitom na poslední chvíli začal vyhrožovat ČEZu, že pokud mu elektrárnu neprodá do konce dubna, tak už ji nebude chtít. Takové jednání je nepřípustné a i kdyby Tykač své úterní ultimátum odvolal, dozorčí rada strategické většinově státní firmy ČEZ už nemá jinou možnost, než jakékoliv další vyjednávání s ním odmítnout. Elektrárnu Počerady je naopak třeba začít připravovat na původně plánované ukončení provozu v roce 2023.

Premiér Sobotka uvedl, že ČEZ nemůže jít do obchodu proti vůli státu. Plán odprodeje kritizoval také správce státní většiny v ČEZu, 1. místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš. Druhý místopředseda - Pavel Bělobrádek - žádal, aby dozorčí rada rozhodla tak, aby to bylo pro akcionáře prospěšné.

Velmi hlasitě se ozvali menšinoví akcionáři, kteří jeho výhodnost zpochybňují. Ti by se přitom mohli v případě prodeje, který by je poškodil, bránit soudně, neboť zákon minoritní akcionáře chrání.

Silně vystupovaly proti prodeji (a tedy i prodloužení provozu zastaralé a nepotřebné elektrárny) ekologické organizace Greenpeace ČR a Hnutí DUHA. Proti se vyslovili v otevřeném dopisu lékaři, vědci, osobnosti veřejného života a místní politici. Upozornili, že prodej a prodloužení provozu uhelné elektrárny jsou v rozporu se Státní energetickou koncepcí ČR, Politikou ochrany klimatu v ČR i globální klimatickou dohodou z Paříže.

Kromě toho nesedí ani ekonomika prodeje. ČEZ by přišel o dodávky uhlí za 100 miliard z velkolomu Vršany a tím i o vliv na velkou část českého trhu uhlím. Většina nabízené částky za elektrárnu je virtuální, Pavel Tykač jí chtěl splatit elektřinou, která zatím neexistuje a jejíž budoucí cena je nejistá.

Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR, řekl:

Pavel Tykač se chytil do své vlastní pasti - ultimátem, kterým se snažil členy dozorčí rady zatlačit do kouta a přinutit k rychlému a bezpodmínečnému souhlasu, dosáhl očividně pravý opak. Takhle dryáčnickým způsobem se možná vyplácelo vyjednávat v divokých devadesátých letech, ale dnes už snad naštěstí nikoliv. Dnešní odmítnutí prodeje Počerad otevírá cestu k ukončení jejich provozu - tak, jak to vyplývá ze Státní energetické koncepce.”

Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

Vítáme zodpovědné rozhodnutí dozorčí rady ČEZ. Uspěchaný prodej by poškodil ČEZ, minoritní akcionáře, životní prostředí i celou společnost. Jediný ekonomicky a strategicky výhodný přístup je elektrárnu provozovat ve vlastnictví ČEZu několik zbývajících let, než začnou platit přísnější limity pro znečištění, a pak ji zavřít. Rekonstrukce a dlouhodobý provoz by znamenal plýtvání uhlím i zdravím lidí.”


0
Vytisknout
7227

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2017