Vynucování zákazu burkin vyvolalo (i) ve Francii obrovský skandál

25. 8. 2016

čas čtení 6 minut

Světová média byla šokována fotografiemi a zprávou, že francouzští policisté na pláži v Nice pokutovali oblečenou ženu a přiměli ji, aby se svlékla. Upozornění na incident, který zaznamenal původně deník Guardian, které na twitteru zveřejnil náš spolupracovník Andrew Stroehlein, mediální ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Watch v Bruselu, byl přeposlán do světa téměř dvoutisíckrát:

Stroehleinovu otázku, "Kolika ozbrojených policistů je zapotřebí, aby donutili jednu ženu se svléknout?" citoval britský list Daily Mail, španělský deník El Mundo a další mezinárodní sdělovací prostředky:

Daily Mail také okamžitě hrdě ukázal, co se v dnešních horkých dnech děje na plážích v Británii:

"Tady není Francie, my v Británii chodíme na pláž rádi v burkách!"

Zdroj ZDE

Fotografie vynucování zákazu burkin ukazuje děsivou realitu toho, když policisté kontrolují a hlídají ženské tělo

Úřad starosty francouzského města Nice popřel, že žena byla policisty donucena se svléknout. Řekl, že jen policistům ukazovala, že pod halenkou a pod leginami má plavky.

Žena na sobě měla obyčejné šaty a nikoliv burkinu, tedy celotělové plavky.

Minulý týden město Nice zakázalo používání burkin na plážích. Tentýž zákaz byl zaveden v asi 15 dalších francouzských letoviscích.

Christian Estrosi, náměstek primátora města Nice z pravostředové Republikánské strany, řekl, že policie "jednala naprosto správně, aby zajistila, že předpis bude dodržován." Pohrozil soudním stíháním každému, kdo bude rozšiřovat fotografie městské policie. Od zavedení zákazu burkin policie zabránila oblečení 24 žen.

Fotografie ženy, jak se za policejní asistence svléká, byly ve Francii přijaty s zuřivostí. "Mám tak silný pocit hanby," napsala na twitteru francouzská feministka Caroline De Haas.

Zprávy o tom, že jiné ženy byly policií zastaveny jen proto, že na plážích měly na sobě muslimské šátky a košile s dlouhými rukávy, vyvolaly zuřivé reakce ve vládnoucí Socialistické straně a v lidskoprávních organizacích.

V Cannes svědčila čtyřiatřicetiletá matka dvou dětí, že byla pokutována na pláži policií, že tam seděla s dětmi v šatech a v šátku.

"Seděla jsem na pláží se svou rodinou. Měla jsem na hlavě klasický šátek. Vůbec jsem neměla v úmyslu jít plavat," řekla tato bývalá letuška z Toulouse. Policie jí nařídila, aby si šátek sundala, anebo aby z pláže odešla.

Řekla policii, že podle jejího názoru je její oděv normální a vhodný, že nikoho nešokuje a že neexistuje žádný zákon, který by jí zakazoval být oblečená tak, jak je.

"Neměla jsem na sobě burkinu, nebyla jsem v burce, nebyla jsem nahá, tak jsem předpokládala, že je mé oblečení vhodné," řekla žena. Popsala dále, že incident vyvolal scény, kdy asi 10 lidí se postavilo na její podporu a řeklo policii, že nikoho její oblečení neruší, zatímto asi 10 jiných jí nadávalo. Křičeli na ni: "Jeďte do své země!" "Tohle tady nechceme!", "Francie je katolická země!". "Moje dcera začala plakat, nechápala, proč policie mamince nařizuje, aby z pláže odešla."

Žena dostala od policie pokutu, která na stvrzenku napsala, že její oděv neodpovídal "dobrým mravům" francouzského sekularismu.

Mathlide Cusinová, novinářka, která byla na scéně, svědčila: "Někteří lidé policii otevřeně tleskali. Lidé po ní chtěli, aby si sundala šátek, anebo aby odešla. Byla jsem svědkem toho, jak skupina lidí útočila na ženu sedící na zemi v slzách se svou dcerou."

Na jiném videu, keré zveřejnil Feiza Ben Momamed z Federace muslimů na jihu se sídlem v Nice, je žena v šátku, kalhotech a halence, kterou zatýká policie na pláži. Policista jí vysvětluje, že způsob, jímž je oblečená, by mohl být rizikem pro veřejný pořádek:

Socialisté uvedli, že akce policie a to, jak se okolostojící občané chovali vůči letušce z Toulouse v Cannes, byly "mimořádně nebezpečnými výstřelky" a "byly neslučitelné se zákonem".

Francouzská Rada muslimské víry si vyžádala naléhavé rozhovory s ministrem vnitra Bernardem Cazeneuvem kvůli obavám, z "rostoucího strachuý ze stigmatizace muslimů ve Francii".

Po schůzce řekl Cazeneuve: "Prosazování sekularismu a zavádění takovýchto předpisů nesmí vést k stigmatizaci ani k vytváření nepřátelství mezi občany Francie."

Ve čtvrtek bude nejvyšší francouzský administrativní soud zkoumat žádost francouzské Ligy lidských práv, aby byl zákaz burkin zrušen. Právníci argumentují, že je protizákonný.

Různé nové předpisy starostů pobřežních letovisk však nepoužívají explicitně slova "burkina". Hovoří o "oblečení pro pláž, které ostentativně projevuje náboženskou příslušnost".

Nošení burkin je však ve Francii i nadále legální. Je také legální nosit na veřejnosti muslimský šátek, který nezakrývá tvář.

Zákaz burkin vyvolal kontroverzi ohledně francouzského principu laicity (sekularismu) uprostřed obviňování, že politikové zkreslují tento princip pro své nízké politické cíle a aby mohli útočit na muslimy.

Francie zakazuje nošení nikábu (který zakrývá celou tvář) na veřejnosti na základě argumentu, že skrývá nositelovu totožnost.

Státní zaměstnanci ve veřejných službách, jako jsou nemocnice nebo radnice, musejí být podle zákona nestranní a neutrální a nesmějí projevovat v zaměstnání své náboženské přesvědčení šátkem, křížem či turbanem.

V roce 2004 byly ve Francii zákonem zakázány všechny náboženské symboly ve školách, včetně židovských a křesťanských.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak v Islámském státě, tak ve Francii:

Čtyřicet procent burkin si kupují nemuslimové. V britském obchodě Marks and Spencers byly burkiny ve středu v důsledku nynější kontroverze zcela vyprodány

0
Vytisknout
7435

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2016