Berlínský starosta varuje před sílícími extrémisty z AfD

22. 8. 2016

čas čtení 1 minuta


Berlínský starosta varuje před možností, že pravicově populistická strana Aliance pro Německo (AfD) může v nadcházejících místních volbách v hlavním městě zesílit. Protiimigrantská strana během uprchlické krize zaznamenala nárůst preferencí.


Starosta Michael Müller sdělil listu Bild am Sonntag, že populisté mají potenciál vyhrát v září v několika berlínských volebních obvodech.

"Problémem není jen 10 členů AfD mezi 140 zástupci v zemském parlamentu. To by město nezměnilo. Velký problém by nastal, kdyby AfD získala jedno nebo dvě křesla na úrovni čtvrtí," upozornil starosta.

V takovém případě by to straně dodalo "jistou formu vládní zodpovědnosti" v hlavním městě, dodal. "Zastupitelstva ovlivňují rozpočty v řádu milionů a stovky administrativních zaměstnanců."

Müller je členem středolevicové SPD, která vládne ve městě v koalici se středopravicovou CDU.

AfD vznikla před třemi lety, původně jako euroskeptická strana, ale od té doby se posunula doprava na protiimigrantskou platformu. Příliv více než milionu žadatelů o azyl způsobil nárůst její podpory, zejména mezi kritiky uprchlické politiky Angely Merkelové.

AfD má teď zastoupení v 8 z 16 spolkových zemí. V celostátním měřítku získává zhruba 12 %, zatímco v Berlíně kolem 14 %.

Volby do zemského parlamentu v Berlíně a zastupitelstev mají proběhnout 18. září. Někteří analytici očekávají, že si AfD povede lépe, než naznačují volební průzkumy.

Šéf strany v Berlíně Georg Pazderski sdělil listu Bild, že by podle něj AfD mohla ovládnout 4 z 12 berlínských zastupitelstev.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6902

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2016