Dnešní poradce Davida Camerona blokoval za Thatcherové pomoc pro nezaměstnané černošské mladíky

30. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Koncem roku se v Británii vždycky zveřejňují dosud tajné státní dokumenty z doby před třiceti lety. Dnes vyšlo najevo, že někdejší poradce premiérky Margaret Thatcherové, Oliver Letwin, který je nyní odpovědný za politickou strategii dnešního britského premiéra Davida Camerona, přesvědčil v roce 1985 Margaret Thatcherovou, aby vláda nijak nepomohla nezaměstnaným mladým černochům po tehdejších nepokojích v londýnském Brixtonu.


Aktualizace:Ve středu se Oliver Letwin za své výroky v roce 1985 hluboce omluvil. Konstatoval, že určité pasáže jeho memoranda z roku 1985 "byly špatně zformulovány a byly nesprávné". Avšak zveřejnění memoranda vyvolalo obrovské rozhořčení v britské veřejnosti. Odsoudili ho zejména činitelé opoziční Labouristické strany a lidskoprávní aktivista Darcus Howe se vyjádřil, že Letwinovy výroky z roku 1985 "jsou na hraně trestného činu". "Kdyby něco takového řekl černoch, byl by povolán do Scotland Yardu a zřejmě obžalován z vyvolávání nepokojů," dodal Howe, který byl v osmdesátých letech prominentní osobností hnutí za práva černochů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Letwin napsal tajný, rasistický dokument, v němž Thatcherové argumentoval, že "nezaměstnaní běloši z nižších vrstev žijí dlouhá léta ve strašlivých brlozích a nezpůsobují rozklad veřejného pořádku ani nedemonstrují v takovémto rozsahu". Letwin a jeden další tehdejší mladý konzervativní poradce Thatcherové varovali, že kdyby její vláda postiženým oblastem poskytla program v hodnotě 10 milionů liber, "jen by to dotovalo rastafariánské kulturní dílny".

Dodal: "Nepokoje, kriminalita a sociální rozklad způsobují jedině individuální nemorální jednotlivci a jejich postoje. Pokud bude existovat jejich špatný morální přístup, žádné pokusy zlepšit situaci ve vnitřních městských čtvrtích odstraněním nezaměstnanosti nepomohou."

Letwin se tím dnes dostal do ohniska podstatné kontroverze. Veřejně je něj naléháno, aby se za svá tehdejší tvrzení omluvil. Labouristická opozice chce zjišťovat, zda stále zastává názory, že se nezaměstnaným nemá pomáhat.

Z odtajněných dokumentů také vyšlo najevo, že se americký prezident Ronald Reagan připravil na schůzku s Michailem Gorbačovem čtením thrilleru od Thomase Clancyho, jak zlovolný šéf ruského státu připravuje jadernou válku. Reagan knihu doporučil Thatcherové, že "se z ní hodně dověděl o Sovětském svazu". Dále bylo odtajněno, že se Thatcherová snažila z prudérnosti blokovat varovnou vládní informační kampaň ohledně nemoci AIDS, ale byla přehlasována.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5945

Diskuse

Obsah vydání | 31. 12. 2015