Volební prohra ve Venezuele může být začátkem konce Chávezovy éry

9. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Zdrcující vítězství venezuelské opozice může znamenat konec éry politického experimentu zahájeného před 16 lety Hugo Chávezem, který vedl socialismem inspirovanou transformaci latinskoamerické ropné ekonomiky a podporoval odpor proti Washingtonu na celém kontinentě.


I když prezident Maduro zůstává u moci, silné protivládní hlasování v nedělních kongresových volbách znamená, že již nadále nedisponuje nepochybnou kontrolou nad Národním shromážděním. Opozice se chystá propustit uvězněné lídry a odvolat populistická opatření jako velké dotace na benzín, čímž doufá oživit zkomírající ekonomiku.

Politické zemětřesení přichází v době, kdy obyvatelé země s největším objemem ropného exportu v Latinské Americe čelí jedné z nejhorších inflací na světě a obrovské kriminalitě. Politici byli varováni před potenciální "sociální explozí".

Opozice získala třípětinovou většinu, což jí zajišťuje možnost přehlasovat nálezy Nejvyššího soudu, pokusit se o sesazení prezidenta Madura před koncem funkčního období v roce 2019, nebo změnit ústavu.

Vítězství opozice je těžkou ranou levicovému hnutí, které se drželo u moci opakovanými volbami a inspirovalo podobné strany v Bolívii, Ekvádoru a Argentině. Ty vytvořily blok ostře kritizující roli USA na západní polokouli. Před týdnem také argentinská strana utrpěla ochromující porážku a ztratila prezidentský úřad ve prospěch opozičního pravicového kandidáta Mauricia Macriho.

Výsledek nedělních voleb ve Venezuele okamžitě vyvolal otázku, jak se dvě strany, které se navzájem chápou jako nepřátelé, budou dělit o moc. Mnozí se obávají, že zemi čeká další konfrontace, nebo doufají, že jde o začátek změny ekonomické krize vyvolané špatným hospodařením a nízkými cenami ropy.

Občané každodenně shánějí vejce, rýži, mýdlo, šampon, plenky a antikoncepci, což rozzuřilo i dlouholeté příznivce režimu. Na vše se stojí mnohahodinové fronty.

Opozice ovšem musí přinést řešení, a to rychle, jinak voliči potrestají i ji.

Lídr opozice Julio Borges kritizuje vyvlastňování, statismus, kontrolu, zničení vnitřní produkce a selhávání importů. Opozice navrhuje devalvaci měny nebo omezení dotací na benzín, což může omezit černý trh s nedostatkovým zbožím.

Příznivci starého režimu se ovšem obávají, že se změny dotknou i financování zdravotnictví a školství.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6412

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2015