Americko-izraelské vztahy kvůli obvinění ze špehování dosáhly nového minima

25. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

Odhalení, že Izrael patrně předával republikánům citlivé informace o průběhu jednání Obamovy administrativy s Íránem, které získal špehováním, dále poškodilo vzájemné vztahy mezi Izraelem a USA, které jsou již po znovuzvolení Benjamina Netanjahua premiérem na historicky nejnižší úrovni.

List Wall Street Journal v pondělí odhalil, že Izrael odposlouchával diplomatická jednání za zavřenými dveřmi a shromažďoval informace z kontaktů v Evropě souvisejících z jednáními o íránském jaderném programu. Vysoce postavený americký představitel listu sdělil, že Izrael předával informace z americko-íránských rozhovorů republikánům v Kongresu, aby jim pomohl jednání podkopat.

Izraelský ministr obrany Moše Jalon v úterý tuto zprávu kategoricky popřel.

"Není nic takového jako Izrael špehující Spojené státy," prohlásil ministr pro zprávy druhého televizního programu. "Zdá se, že někdo má zájem na podněcování konfliktu nebo přidávání dalších špatností do našeho vztahu."

Obvinění ze špionáže je poslední v řadě incidentů poškozujících vzájemné vztahy. Vysoce postavený izraelský představitel prohlásil, že hlavním důvodem je Írán. Americký prezident Barack Obama v roce 2012 zahájil tajná jednání s Íránem ve snaze uvalit přísnou kontrolu na jeho jaderný program. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je přesvědčen, že jednání jsou k Íránu příliš shovívavá a otvírají cestu k útoku na Izrael.

Nehledě na podstatu sporu je izraelský postup vysoce kontroverzní. Počátkem března Netanjahu přijal pozvání předsedy Sněmovny reprezentantů Johna Boehnera, aby přednesl projev v Kongresu zaměřený proti dohodě s Íránem. Ani jeden ze zainteresovaných Obamu o pozvání neinformoval a to že Netanjahu pozvání přijal Bílý dům rozzuřilo. Obama i viceprezident Biden projev ignorovali, zatímco zaplněný Kongres Netanjahuovi dvaadvacetkrát aplaudoval.

Krátce po projevu Netanjahu v rámci volební kampaně prohlásil, že nikdy nedovolí vznik palestinského státu. Když Netanjahu ve volbách s převahou zvítězil, zdálo se, že Obama je zklamán.

Netanjahu se omluvil za nelichotivé komentáře o Arabech a ustoupil ohledně dvoustátního řešení, avšak americký velvyslanec v Izraeli Dan Shapiro je ke změně skeptický.

Bývalý americký generální konzul v Atlantě Alon Liel upozorňuje, že existuje problém americké nečinnosti tváří v tvář izraelské neústupnosti. Americká administrativa používá radikální rétoriku, avšak její akce jsou slabé a neúčinné. Když v roce 1992 premiér Jicchak Šamir odmítl zastavit budování osad na Západním břehu Jordánu, tehdejší americký prezident George H. W. Bush zrušil garance na půjčku v hodnotě 10 miliard dolarů. Veřejný spor nakonec Šamira stál křeslo.

Naproti tomu nynější administrativa nevyužívá dostatečně nástrojů, které má k dispozici.

Potenciální příležitostí ke změně přístupu je palestinská rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která má uvalit dvouletou lhůtu na Izrael, jemuž ukládá stáhnout se ze Západního břehu Jordánu a východního Jeruzaléma. V minulosti USA automaticky vetovaly takové rezoluce. Nyní toto veto nemusí být předem dáno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7213

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2015