Ukrajinský prezident Porošenko odvolal oligarchu Kolomojského z funkce gubernátora

25. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Ukrajinský prezident Petro Porošenko odvolal z funkce gubernátora Dněpropetrovské oblasti miliardáře Ihora Kolomojského. Vztahy mezi vládou a oligarchou se vyhrotily kvůli sporu o vliv Kolomojského na státní ropný průmysl.

Ozbrojenci podezřelí z vazeb na Kolomojského krátce okupovali kanceláře státní ropné společnosti UkrTransNěft v Kyjevě. Kolomojskij je údajně nespokojen s parlamentní rezolucí oslabující jeho vliv.

Dopisovatelé hlásí, že ekonomický konflikt může ovlivnit situaci na východě země, kde Kolomojskij financuje nejméně tři dobrovolnické prapory.

V dnes zveřejněném prohlášení Porošenkova kancelář jmenuje novým prozatímním gubernátorem Dněpropetrovské oblasti Valentyna Rezničenka.

Kolomojskij s odhadovaným majetkem přes 2 miliardy dolarů byl široce oceňován za to, že v Dněpropetrovsku nastolil pořádek a zastavil postup (pro)ruských "separatistů" dále na západ.

Během obsazení sídla ropné společnosti ozbrojenci, o nichž Kolomojskij tvrdí, že patřili k soukromé bezpečnostní agentuře, opustili prostor po ultimátu centrální vlády. Kolomojskij má ve společnosti podíl 42%, většinovým vlastníkem je stát.

Jedním z cílů proevropských protestů na přelomu let 2013 a 2014 bylo omezení vlivu oligarchů na ukrajinskou politiku a společnost. Prezident Petro Porošenko, který v minulosti vlastnil průmysl výroby cukrovinek, je sám počítán mezi ukrajinské oligarchy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6958

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2015