Ron Paul: Do Ukrajiny Americe nic není, zavádění sankcí je agresivním, válečným aktem

26. 4. 2014

čas čtení 5 minut



Jedním z prominentních amerických politických hlasů, varujících proti americkým zásahům na Ukrajině, je bývalý americký kongresman Ron Paul. Dr. Paul dvakrát kandidoval za Republikánskou stranu na amerického prezidenta. Britské Channel Four News s ním v pátek večer přinesly rozhovor, který můžete výše zhlédnout v angličtině celý. Ron Paul je považován za intelektuálního otce hnutí "Tea Party". Paul usiluje o radikální zmenšení americké vlády a o likvidaci veškerých amerických vojenských akcí v zahraničí. Jeho syn je čelným kandidátem na amerického prezidenta pro Republikánskou stranu pro volby v roce 2016.

Rozhovor je důkazem, že ve Spojených státech probíhá o americké zahraniční politice vůči Rusku diskuse, o níž v ČR média neinformují. Je to nebezpečné, nevědět, co se děje.

Reportér: Vyjádřil jste se, že americké sankce proti Rusku jsou válečným aktem. Co tím myslíte?

Ron Paul: No, víte, když spolu dvě země začnou vést válku, toto je jednou z prvních věcí, kterou udělají, vyhlásí proti sobě obchodní sankce. Co by udělaly Spojené státy, kdyby jim najednou nějaká země řekla, "My od vás už nebudeme dovážet ropu." Je to velmi vážná věc, není to ještě bombardování, ale je to velmi závažný válečný symbol, když je blokován obchod. Sankce se mi nelíbí. Já se stavím proti v podstatě všem sankcím, pokud není vyloženě vyhlášena válka.

Reportér: Takže vy byste prostě nechal Ukrajinu, ať si to vyřídí s Ruskem sama? Ať se stane, co se stane.

Ron Paul: Mluvím z perspektivy amerických daňových poplatníků. Není to v našem zájmu. Za posledních deset let jsme už vydali pět miliard dolarů ve snaze určit politické vedení Ukrajiny a pak jsme se podíleli na svržení Janukovyčovy vlády. A tehdy se tyhle věci,teď nedávno, tak strašně zkomplikovaly. Já zastávám neintervencionistickou zahraniční politiku. Do Ukrajiny nám nic není, neslouží to žádným našim zájmům, je to součástí téhož postoje, který nás zatáhl do katastrofy na Blízkém východě, mnoho lidí umírá, vydávají se na to obrovské peníze, ještě stál trpíme důsledky válek v Iráku a v Afghánistánu, hrozí válka v Sýrii. My nepotřebujeme další hrozbu války, američtí daňoví poplatníci to nechtějí. A americká vláda sice říká, že ještě to není válka, ale hraje takové hry, budeme vyhrožovat Rusku, zavedeme sankce, a americká vláda si myslí, že jí to projde. Měli bychom uznat, že máme v Rusku pět set miliard dolarů investic. Rusko má 450 miliard dolarů investovaných na Západě a my se tady snažíme vyvolávat konflikt. Nemá to absolutně žádný smysl. My bychom se měli starat o své vlastní věci a ať tam ty problémy vyřeší někdo jiný.

Reportér: Vy ale musíte mít v rodině docela zajímavé spory, protože váš syn, Rand Paul, který bude kandidovat na amerického prezidenta, silně podporuje sankce proti Rusku. Říká, že kdyby on byl prezident, Putinovi by tohle nedovolil.

Ron Paul: Myslím, že se k tomu nikdy jasně nevyjádřil. Musíte se zeptat jeho. Já hovořím o svém přesvědčení a vím, že Rand velmi silně podporuje svobodný obchod. Nejsem přesvědčen, jak tvrdíte, že můj syn podporuje plné sankce proti Rusku. Trochu jste to přehnal.

Reportér: Ve svém komentáři v týdeníku Time napsal, "Kdybych byl prezidentem, Vladimíru Putinovi by tohle neprošlo."

Ron Paul: Musíte si vyjasnit, jaké postoje přesně můj syn zastává. Já hovořím o svých postojích a já podporuju svobodný obchod a neintervencionistickou zahraniční politiku, my se musíme starat o své vlastní věci, nezasahovat do věcí jiných, neměli jsme se podílet na svržení ukrajinské vlády, což jsme udělali, a neměli jsme si znepřátelit Rusko. Vím, že je velké množství amerických občanů, kteří už tohohle všeho mají opravdu plné zuby, mají plné zuby této intervencionistické politiky.

Reportér: A to je jádro celé věci, že? Do jaké míry americký lid podporuje váš názor, že USA nemají na Ukrajině zasahovat? Jaká to bude Amerika, která nebude zasahovat do všech těchto mezinárodních krizí?

Ron Paul: To mé názory zkreslujete. Já chci, aby se Amerika ve světě víc angažovala. Prostřednictvím obchodu. Já nechci izolovat Rusko, chci pokračovat s obchodováním s Ruskem. Evropa od nich kupuje plyn a ropu, takže je nepravděpodobné, že Evropa s nimi bude válčit. Já nechci, aby se Amerika izolovala od světa. Chci obchodovat s Kubou. My prosazujeme daleko rozumnější politiku, v jejímž rámci chceme s lidmi vycházet. Chceme s nimi mít přátelské styky.

0
Vytisknout
18112

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2014