Volyňský román -- II. část

29. 4. 2014 / Josef Brož

čas čtení 14 minut

Volyňská dvojsvatba >

Kubičko se mi stalo synonymem devótnosti jistého typu novinářů, omlouvám se, mohl bych také napsat Jefim Fištejn, kdyby to už nebylo mnohem trapnější jako výklad slouhovství.

V minulém díle jsem se dozvěděli, že česká vláda nechce podporovat organizovaně repatriaci volyňských Čechů. S ohledem na to, co tito lidé v předchozcíh generačních pro tuto zemi udělali, je to naprostý skandál. Koho to ale zajímá?

Nevím, samozřejmě i já pochybuji, že se něco změní. Ale jakmile se člověk tomuto pocitu poddá, už vůbec nic nezmůže, že? Někde v hodině mezi psem a vlkem jsem se probudil, a naprosto jasným odhodláním jsem si řekl, že se v tom musí něco udělat. Musím odjet na Volyň. Už dlouho jsem neměl tak intenzivní pocit -- naposledy někdy v době, kdy Miloš Zeman a Václav Klaus podepsali opoziční smlouvu, ale to už je dost dávno.

Egyptský soud odsoudil další stovky lidí k smrti, zatímco Bílý dům částečně obnovil vojenskou pomoc Káhiře

29. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Zdá se to neskutečné, ale je to pravda. Egyptský soudce Saeed Youssef poté, co odsoudil k smrti 528 lidí, přikázal, aby bylo na smrt posláno dalších 683 osob. Mnoho z nich bylo za podněcování násilí a zabití jednoho policisty souzeno v nepřítomnosti -- beze svědků a důkazů, jak se můžeme dočíst ve zprávě Amnesty International ZDE . V první "várce" odsouzených byl trest smrti potvrzen u 37 osob a 491 dalších bylo posláno za mříže na doživotí.

Janoušek a přizpůsobiví lidé

29. 4. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Víte, jak se pozná "přizpůsobivý" člověk? Prostě se přizpůsobí podmínkám. Nabízejí podmínky možnost zbohatnutí díky podvodům? Chopí se jí! Říkají podmínky, že je třeba uhnout z cesty zlodějům a nechat se okrádat? Drží hubu a krok! Pan Janoušek zřejmě považoval drobnou ženu, která se mu postavila, a riskovala tak svůj život, za "cigošku", protože byla nepřizpůsobivá... copak neviděla, že ten pán jede ve voze značné ceny, který v ČR mají zejména ti, kdo se přizpůsobili podmínkám volné ruky? Přizpůsobivý občan by si na jejím místě nechal naplít do tváře bez mrknutí oka. V každém případě bezprostředně po slavné nehodě si pan Janoušek myslel, že to je pořád "hrozná prdel", neboť i česká spravedlnost byla dosud vždy spíše přizpůsobivá.

"Normálně cigoška, couvání zezadu, do mě bouračka. Čtyři sta novinářů, osmnáct policejních vozů, to je hrozná prdel tady," volal Janoušek kamarádce po nehodě. Není tak pochyb, že o srážce se ženou věděl. Poté, co 51letou ženu v opilosti svým vozem srazil, od nehody ujel."

Zdroj: ZDE

Kuře à la Ukrajina

29. 4. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Zatímco v českých zemích se Putinovi přímluvci vyznačují šířením válečné psychózy, na Ukrajině už před rokem oděská ruskojazyčná televize Akademia vyrobila film, který si můžete pustit výše. Nese název Реальное состояние вооружённых сил США (Reálný stav ozbrojených sil USA) a je věnován úpadku americké strategické jaderné triády, ale také neefektivitě systému akvizice výzbroje pro americké ozbrojené síly. Nehledě na promoskevský spin, uvedená fakta jsou pravdivá a snadno ověřitelná. Když v České republice napíšete, že nelze mechanicky srovnávat výdaje na obranu v USA a Rusku, protože Rusko nakupuje potřebné zbraňové systémy relativně levně, kdežto Pentagon utrácí obrovské sumy za nepotřebné krámy, obhájci Vladimira Putina se na vás sesypou a nenechají na vás nit suchou. Na východ od nás je totéž tvrzení součástí výbavy proruských médií usilujících ujistit publikum, že USA jsou na kolenou a Rusko naopak ve strategických zbraních disponuje patnáctiletým náskokem, takže Putin může Obamu rozšlápnout jako švába.

Na východní frontě neklid

29. 4. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

Lidstvo by mělo neomezené možnosti, kdyby mělo možnost omezit moc omezenců.

Gabriel Laub

Zdaleka ne každý blázen si je vědom svého bláznovství. Mnohdy si ani neuvědomí, že to, co ho obklopuje je normální blázinec a dává mu proto různá bizarní jména. Například Globální vesnice. Globální vesnice je místo, kde blázni sní o svobodě a věří, že o něčem rozhodují. A ta víra hory marnosti přenáší. Ale slova jsou jako Alenčino zrcadlo a blázni netuší, co je za ním. Třebaže většinou nejsou zase až takoví blázni, aby je nenapadlo, že Globální vesnice je jenom jedno z nesčíslných pojmenování panství.

Ne základnám: Odmítáme důvody, proč nám ČT odmítla poskytnout informace

29. 4. 2014

čas čtení 7 minut


České televize
generální ředitel
Petr Dvořák
Kavčí hory
140 70 Praha 4 Praha

28.4.2014

Věc: Odvolání proti odmítnutí poskytnutí informace v souladu §16 odst.1 zák. 106/1999 Sb., č.j. LP 198/2014

Česká televize si je vědoma, že iniciativa Ne základnám sleduje, jak dalece je plněn veřejnoprávní charakter zpravodajského vysílání a zda při vysílání nedochází k porušování (kromě jiného) etického kodexu ČT. Tomu odpovídá korespondence i žádosti o svobodném přístupu k informacím odeslaná do ČT. Zaslané odůvodnění ČT k odmítnutí poskytnutí informace č.j. LP 198/2014 je nevěrohodné.

Podpořte pronásledované britské vysokoškolské odboráře

29. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Glasgow University podrobila dva odboráře disciplinárnímu řízení za to, že informovali studenty o důvodech učitelské stávky.

Dva zaměstnanci University of Glasgow, stejně jako mnoho dalších členů odborového svazu britských univerzitních učitelů UCU po celé Británii, přeposlali svým studentům standardní dopis od generální tajemnice odborového svazu Sally Huntové, vysvětlující, proč univerzitní učitelé stávkovali. Za to s nimi univerzita zahájila disciplinární řízení.

Odborový svaz britských univerzitních učitelů UCU zdůrazňuje, že bude hájit právo svých členů, zaměstnaných ve školství, na komunikaci se svými studenty o otázkách, které jsou pro ně důležité. Právo být členem odborového svazu je základní lidské právo, zakotvené v článu 11 Evropské konvence o lidských právech, je to právo, jehož součástí je i právo nebýt trestán za účast na legální stávce.

Schůze odborového svazu UCU na univerzitě v Glasgow schválila rezoluci na podporu obou svých pronásledovaných členů. Můžete je podpořit podepsáním petice, požadující, aby rektor Glasgow University zrušil závěry disciplinárního řízení s těmito odboráři.

Petice je umístěna ZDE

Jan Pavel II. nese přímou odpovědnost za miliony mrtvých v Africe

29. 4. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Při příležitosti "svatořečení" papeže Jana Pavla II. se česká média licoměrně vyhnula informaci o tom, že papež Jan Pavel II. nese přímou odpovědnost za miliony mrtvých v Africe, kteří tam zemřeli v důsledku nákazy virem HIV. V rozhlase BBC se při příležitosti jeho "svatořečení" o tomto problému hovořilo, i o tom, že Jan Pavel II. efektivně nezasáhl proti zneužívání dětí svými kněžími. V reportáži BBC jsme také slyšeli, že zatímco miliony katolíků považují "zázraky", které údajně způsobil Jan Pavel II., za prokázané, miliony jiných lidí to považují za nesmysl. Škoda, že takovouto nestrannost nedokáží projevit česká média.

Ale k odpovědnosti Jana Pavla II. za smrt v Africe i jinde v třetím světě. Katolická církev totiž za tohoto papeže i za papeže Ratzingera zakazovala používání kondomů, a to i u osob, nakažených virem AIDS. Její hodnostáři tvrdili, že kondomy nechrání před přenosem viru AIDS. V Evropě je katolická církev relativně slabá a tak její vražedný postoj v této věci neměl širší dopad. V mnoha zemí třetího světa však katolická církev přímo kontroluje zdravotnictví, případně státní ideologii, a v některých středoamerických zemích bylo šíření prezervativů přímo zakázáno. Je důležité tyto skutečnosti při svatořečení Jana Pavla II. připomenout, proto odkaz na níže uvedené články. Toto nijak nezpochybňuje ničí náboženskou víru, na kterou má samozřejmě každý občan právo a kterou respektujeme. Jiná věc je mocenská ideologická bigotnost, ať komunistická či jiná, která ničí životy.

Channel 4 News: Závažná témata jako kondomy při AIDS v Africe budou za tohoto papeže potlačena

Ratzinger a jeho mrtvoly

Katolický arcibiskup: V Evropě záměrně napouštějí kondomy virem HIV

Edikty Jana Pavla II. usmrtily miliony lidí

Jak brání na Filipínách katolická církev normálnímu životu lidí

EU odsoudila "bigotnost Vatikánu"

Vatikán: "Nepoužívejte prezervativy, nechrání před AIDS"

Keňan s AIDS: Nesmím používat prezervativy, katolická církev to zakazuje

Návštěva Úřadu práce v Opavě - "klíč od WC se nachází ve vedlejší budově"

29. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Dnes jsem s partnerkou absolvoval návštěvu Úřadu práce v Opavě na Jánské ulici, píše Jan Aldera.

Když žena podávala přehled OSVČ za rok 2013, ukázalo se, že zdravotní pojišťovna od ní požaduje přehled vyplacených dávek státní sociální podpory - v jejím případě konkrétně z důvodu rodičovské dovolené.

Je nepochopitelné, že systém není nastaven tak, aby si tuto skutečnost zdravotní pojišťovna mohla zjistit a ověřit sama. Zdravotní pojištění je povinnou záležitostí a na zdravotní pojišťovnu stát ve skutečnosti převádí řadu svých pravomocí, ale na možnost ověřit si tuto informaci bylo zapomenuto. Je neuvěřitelné, že je občan nucen jít na Úřad práce, aby mu vytiskli další zbytečný papír.

To, co mne však na Úřadu práce v Opavě na Jánské ulici překvapilo, je cedulka na toaletě, která působí jako špatný vtip - Klíč k WC je umístěn ve vedlejší budově..

Cedulka je v prostorách, kde často dochází těhotné ženy, nebo ženy na mateřské dovolené s malými dětmi.

Vláda hasí požár benzínem

29. 4. 2014 / František Štván

čas čtení 1 minuta

Skutečnost, že je vysoká nezaměstnanost a sociální vyloučení nebezpečným požárem, který se evidentně vymyká společenské kontrole, namísto snahy ho systémově hasit, může popřít jen jedinec postižený sociální slepotou kombinovanou s absencí společenského pudu sebezáchovy. Jak mohu vrcholovým politikům věřit snahu v obrat, když na vládní úrovni začínají jednotliví ministři svůj boj s vysokou mírou nezaměstnanosti prohlášením, že zeštíhlí počty zaměstnanců a to samé chtějí od šéfů sobě podřízených organizací. Copak např. i nový ředitel vězeňské služby neslibuje propouštění?

Poznámka ke čtení knih

29. 4. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Dovolte mi malou poznámku k četbě beletrie a filozofie. Pro mne osobně tato četba vždy znamenala rozvíjení sebe sama, přivlastňování a asimilování toho, co jsem potřeboval, abych byl co nejrozvinutější: viděl jsem ostatně, jak velice se různí autoři liší, a to je to, co jsem na tom všem obdivoval nejvíc, viděl jsem, jak člověk může být bohatý a zajímavý teprve tehdy, když je sám sebou a sám za sebe. Samozřejmě něco takového vyžaduje sílu, ale tu sílu právě budujete a získáváte tou četbou. I proto mne vždy fascinovalo, když jiní lidé četli to samé jinak než já, pokud byli sami sebou, pokud jejich zaujetí tou četbou bylo opravdové a měli tak sílu být sebou samými a něčím mne obohatit.

Malichernosti a úzkoprsost jako boj o Hodnoty

29. 4. 2014 / Anna Šochová

čas čtení 13 minut

Znectít, pochybovat, vysmívat se, i tak lze dupat po něčem, se drze rozhodlo žít, když jsem to já odepsal. A co řeknu, platí! Takový dojem na mne padá ze zpráv o panelové diskuzi o Obci spisovatelů v prostorách uměleckého čtvrtletníku A2.

Když se objevil rozklad situace i na Britských listech, nezbývá, než na chvilku otevřít kancelář pro uvádění románových příběhů na pravou míru. Nejdřív se podívám na obecné nářky o literatuře, která skomírá, neboť ji hrubě válcují nové technologie. Máme ještě vůbec nějakou literaturu? Blogger Laco Grössling shodou okolností nedávno přemýšlel, jak špatná je tato doba, když národ nemá básníky, které by miloval. Po Seifertovi, Nezvalovi, čtyřiceti tisícových nákladech básní již nic velkolepého nepřichází. Vždyť to bývaly náklady rozebrané! Ovšemže, když je mohly zakoupit všechny knihovny a školy. Bodejť by potom tak veliký náklad a jenom jednou stačil.

Britské politické strany se před eurovolbami sjednocují v soustředěném útoku na rasistickou stranu UKIP

29. 4. 2014

čas čtení < 1 minuta

V Británii vzniká společná předvolební kampaň labouristů a konzervativců proti straně UKIP, kterou etablované strany obviňují z rasismu. Vede ji bývalá labouristická ministryně pro imigraci Barbara Roche, která se vyjádřila: "Je zapotřebí poukázat na to, že předvolební kampaň strany UKIP je rasistická. Tato strana praktikuje "eurorasismus". Používá téhož jazyka a téže taktiky jako otevřeně rasistické strany, jako je British National Party, ale namísto "boje" proti imigrantům z Asie a z Afriky se zaměřuje proti imigrantům z Evropské unie."

Jeden z průzkumů veřejného mínění varuje, že strany, vystupující proti Evropské unii, jako je UKIP, by mohly v květnových volbách získat více než 30 procent hlasů, a tedy až 218 z celkového počtu 715 křesel v evropském parlamentě. Jiní analytikové tento průzkum zpochybňují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Izrael pomalu ale jistě přichází o neochvějnou podporu svého nejbližšího spojence

29. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Poté, co šéf americké diplomacie John Kerry označil Izrael za viníka kolapsu blízkovýchodního mírového procesu ZDE, nyní Tel Aviv varuje, že má nakročeno k režimu apartheidu, jestliže nebude implementováno dvoustátní řešení ZDE. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby tyto výroky nepronesl hlavní spojenec Izraele, a to doslova navzdory "všem". Pan Kerry ovšem pozapomněl dodat, že co se blokace dvoustátního řešení na půdě OSN týče, Spojené státy si s Izraelem v ničem nezadají.

Myslím, že stačí letmý pohled na mapu Izraele a okupovaných palestinských teritorií (OPT), aby každému bylo jasné, že dvoustátní řešení nemá kvůli výstavbě nelegálních židovských osad, "judaizace" Východního Jeruzaléma a fragmentizaci OPT šanci být realizováno. Kerryho stanovisko tedy přichází s křížkem po funuse, nicméně jde o zásadní prohlášení, kdy sám šéf americké diplomacie poprvé kráká nejbližšího spojence se sídlem v Tel Avivu tím, že použil vulgární termín "apartheid".

Měkký nástroj ovládání mas

29. 4. 2014 / Petr Sak

čas čtení 6 minut

Idolatrie není povrchním a novým jevem. Tvoří konstantu ve vývoji lidské civilizace, i když se v toku dějin proměňuje. Její podstata se projevila v nejznámější idolatrické události biblických dějin, v nahrazení transcendence, k níž vyzýval Mojžíš, kultem zlatého telete. Analogii pak můžeme spatřovat v pokoušení Ježíše na poušti, Fausta Mefistem anebo ve vítězném úšklebku kardinála Duky při získání církevního majetku. Ve všech případech se jedná o projevy stejné kosmické síly.

Heptyl

28. 4. 2014 / Cyril Podolský

čas čtení 10 minut

Duben se přehoupl přes půlku. Byl první pátek po patnáctém a U Vitoucha to zrovna vřelo. Všichni si kvapem objednávali poslední piva. Nikdo ani v koutku duše nepochyboval, že ve chvíli, kdy se hodinová ručička dotkne sedmé, vypadnou v celé hospodě pojistky. Každý, kdo tu seděl, měl z toho čekání podivné mrazení v zádech. A každý, bez výjimky, se na tu chvíli těšil.

Umělecká literatura toho času. Ztráty a nálezy. Souvislosti

28. 4. 2014 / Miroslav Vejlupek

čas čtení 10 minut

Vše sice prochází vývojem, ale v roce 2014 je ukazatelem vývoje - opět kvantum. Kolik osobních automobilů přibude na českých silnicích. Kolik přibude pacientů s nádorovým onemocněním. Kolik knih napíše spisovatel, aby ho (ne)znali. Kolik členů má Obec spisovatelů, aby na to mohla být hrdá?

Má jich více než jeden tisíc sto, říká web Obce. To je ale kvantum!

BRITÁNIE:

Květnové eurovolby zřejmě vyhraje ultranacionalistická strana UKIP

28. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Čelní britští politikové varovali, že květnové volby do evropského parlamentu zřejmě vyhraje ultranacionalistická euroskeptická strana UKIP (United Kingdom Independence Party, Strana nezávislosti Spojeného království). Znamenalo by to kolaps v důvěru v existující britský politický establishment. Dosti podstatně směrem k nenávisti vůči cizincům by se změnila anglická politická scéna.

Podle průzkumů veřejného mínění organizace YouGov by UKIP získal 31 procent, labouristé 28 procent a konzervativci 19 procent voličských hlasů.

Německé debaty -- náš vzor?

28. 4. 2014 / Jan Mrskoš

čas čtení 6 minut

To si asi málokdo přeje. Nicméně, když je v rádiu nebo v jejich televizi poslouchám, trochu jim závidím a přeji si, aby i U Nás jsem někdy něco takového slyšel. Už jsem to zde předtím zmiňoval. A když zde teď čtu článek Jana Čulíka a Daniela Veselého, nedá mi to, abych nepřipomenul, co jsem viděl tento týden na 2. německém programu ZDF, kde se moderátorka Maybrit Illner ptala pozvaných hostů na jejich náhledy k aktuálním událostem na Ukrajině. A kupodivu, nejen moderátorka, ale i ti diskutující se chovají dosti jinak, než čteme nebo posloucháme většinou na hlavních sdělovacích médiích. A že ti diskutující byli svou činností dosti blízko k vrcholům státní politiky, tedy mají o tom problému jistě více informací než člověk z ulice.

Kandidatura lidí bez politické budoucnosti jako strategie ČSSD

27. 4. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když za politickou stranu kandidují hejtmani do Sněmovny s tím, že je ta strana zaváže k tomu, aby se v případě zvolení jedné ze svých funkcí vzdali -- poslanecké nebo hejtmanské -- je to od začátku divné. Proč kandidovat do Sněmovny s tím, že se brzy po volbách vzdám mandátu, který mi voliči dali? A pokud se ho plánuji nevzdat a vzdám se funkce hejtmana, proč to neříci voličům jasně před volbami?

Absurdní drama "protiimperialistické levice"

27. 4. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Pobaltské státy a Polsko se cítí ohroženy Putinovým počínáním na Ukrajině a lobbují za trvalé navýšení vojenské přítomnosti NATO na svém území. Polsko dokonce požádalo o celé dvě těžké brigády, dohromady 10 000 vojáků. Výsledek se postupně dozvídáme z denních zpráv: Do periferních členských zemí NATO bylo vysláno dočasně celkem 600 amerických vojáků a má k nim přibýt ještě maximálně 150 dalších. Německé letouny vyslané hlídkovat nad Pobaltí dokonce ani nebudou vyzbrojeny. Při jakémkoliv alespoň poněkud nezaujatém pohledu je jasné, že necelý prapor amerických vojáků nemůže mít téměř žádný vojenský význam a jde o čistě symbolický krok, který má za cíl uklidnit spojence.

Radostné vyhlídky Evropské unie

26. 4. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Evropskému parlamentu po volbách hrozí saturace xenofobními euroskeptiky a ultrapravicovými nacionalisty, kteří jsou politickými spojenci autoritářského Ruska. Kauza Ukrajina kromě toho ukazuje, jak může penetrace bezpečnostních složek agenty cizí mocnosti fakticky zlikvidovat schopnost státu vykonávat kontrolu nad svým územím. A konečně ve výhledu tří let existuje reálná možnost rozpadu poválečného německo-francouzského partnerství, které bývalo základem evropského sjednocování. Pokud si někdo myslel, že ekonomická krize vyvolaná nefunkční společnou měnou a politikou úspor byla zažehnána, může brzy sledovat krizi ještě vážnější.

Komické pimprlové divadlo českých médií v dnešní ukrajinské krizi

26. 4. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Zřejmě proto, že čeští politikové ani novináři o ničem nerozhodují a nikdo se o jejich názory nezajímá, zřejmě proto, že co si myslí Česká republika je naprosto irelevantní, zřejmě proto, že ČR už léta nemá ani náznak samostatné zahraniční politiky (těžko se mohou případně čeští politikové stavět do role nestranného vyjednavače mezi znesvářenými stranami sporu, když drtivá většina českých novinářů publikuje hysterickou emocionální propagandu), právě proto zažíváme v těchto dnech snad nejhlubší propad české žurnalistiky, kdy většina novinářů ztratila veškerou soudnost a jen šíří protiruskou hysterii.

"Nesystémový" návrh -- aneb co má žebrota co studovat....

26. 4. 2014 / Jana Maříková

čas čtení 5 minut

Sociální demokraté jsou ve sněmovně tak sociální, že i proti vůli sociálně demokratického ministra školství Chládka odmítají valorizovat studentům vysokých škol sociální stipendium. Plénum sněmovny se má návrhem zabývat na schůzi, která začíná v úterý. Opakovaně se setkáváme se zamítací mašinerií vládních poslanců a poslanců spřátelených stran. Většinou se zdůvodněním, že navrhovaný zákon či novela, připravená poslanci opozičními, jsou "nesystémové". Referendum, omezení pravomocí exekutorů, majetková přiznání. Dobrá, zřejmě mají v Lidovém domě nějaký úžasný "systém", který zmíněné zlořády vymýtí, ale který přijde asi tak brzy, jako blaničtí rytíři.

Ukrajina: poučení z krizového vývoje...

26. 4. 2014 / Oskar Krejčí

čas čtení 19 minut

Federalizace, neutralita, placení dluhů. Tak by měl vypadat projekt stabilizace Ukrajiny. Ovšem od počátku loňského listopadu, kdy do přípravy summitu EU–Ukrajina vstoupili manifestanti na Majdanu, se vývoj řídí nejhoršími z možných scénářů.

V současné chvíli se nabízejí čtyři základní modely možné budoucnosti.

Lekce o "demokracii" na vlnách Českého rozhlasu

26. 4. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Domnívám se, že vydržím hodně, nicméně aktuální, emocemi prosycený a fakticky mylný příspěvek k 90. výročí Leninovy smrti, potažmo k dění na Ukrajině, s názvem "Leninovi dědici" známého komentátora deníku Právo Alexandra Mitrofanova nelze než považovat za hrubě vulgární propagandu. Nehledě na libovolnou politickou příchylnost a názory na dění, jež se odehrává na Ukrajině, takovýto text nemá, alespoň podle mého mínění, ve veřejnoprávním prostoru co pohledávat, přestože jde o komentář. Podle Mitrofanova pak "jiný Vladimir, Putin kráčí v Leninových šlépějích".

Ron Paul: Do Ukrajiny Americe nic není, zavádění sankcí je agresivním, válečným aktem

26. 4. 2014

čas čtení 5 minut



Jedním z prominentních amerických politických hlasů, varujících proti americkým zásahům na Ukrajině, je bývalý americký kongresman Ron Paul. Dr. Paul dvakrát kandidoval za Republikánskou stranu na amerického prezidenta. Britské Channel Four News s ním v pátek večer přinesly rozhovor, který můžete výše zhlédnout v angličtině celý. Ron Paul je považován za intelektuálního otce hnutí "Tea Party". Paul usiluje o radikální zmenšení americké vlády a o likvidaci veškerých amerických vojenských akcí v zahraničí. Jeho syn je čelným kandidátem na amerického prezidenta pro Republikánskou stranu pro volby v roce 2016.

Rozhovor je důkazem, že ve Spojených státech probíhá o americké zahraniční politice vůči Rusku diskuse, o níž v ČR média neinformují. Je to nebezpečné, nevědět, co se děje.

Sociálka poslala peníze pozdě, firma eon postižené občance odpojila elektřinu, ministryni sociálních věcí je to jedno

25. 4. 2014

čas čtení 5 minut

Omlouváme se, že čtenáře tímto znovu obtěžujeme, ale pokud paní Sekaninové finančně nepomůžete, skončí u exekutora. Dluh se zmenšil na 19700 plus 1500 za připojení. Pokud do 15 dnů od odpojení (tj . od 15.4) neuhradím tu částku, tak tím prý odstupuji od smlouvy, sděluje mi Eon, jde to na soud a exekutorovi, píše paní Sekaninová.

Tolik poměry v dnešní České republice.

Finanční pomoc lze poslat pouze rovnou EONu, na účet 3299933/0300, variabilní symbol 6361124074.

Děkujeme.

Redakce BL.

Empatie žádná. 15. 4. EON občance elektřinu odpojil.

Pozoruhodná korespondence.

Drasticky zjevně na mnoho občanů v České republice působí náhlé výroční vyúčtování spotřeby energií, které jim přinese neočekávaný, nezvládnutelný výdaj, a energetické společnosti v ČR neposkytují možnost náhlý nedoplatek splácet postupně. Nemělo by být zákonně ošetřeno tak, jako v jiných zemích, aby byla možnost splátkového kalendáře pro energetické firmy povinností? Jinými slovy, tak, jak je tomu třeba ve Velké Británii: Pokud zákazník pravidelně platí nějakou částku, energetická firma mu nesmí vypnout dodávku energií. Co na to poslanci? Nemají jednat v zájmu občanů? (JČ)

V zemích, jako je Velká Británie, nesmějí podle zákona energetické firmy vypínat energie osobám nemajetným, nemocným, invalidním a důchodcům. V České republice si zjevně smějí dělat, co se jim zachce.

Dlužná částka, způsobená indolencí sociálky, je 23 514 Kč. Zatímco paní ministryně sociálních věcí zůstává v nečinnosti, (co by jí zajímal osud občanů, že) pokud by čtenáři BL chtěli pomoci, finanční pomoc lze poslat pouze rovnou EONu, na účet 3299933/0300, variabilní symbol 6361124074. Selhání státních úřadů je obscénní. Je zjevné, že je v podstatě jedno, zda ministerstvo řídí ODS, TOP 09, nebo sociální demokracie. (JČ)

Česká mediální žumpa

25. 4. 2014 / Jakub Rolčík

čas čtení 3 minuty

Na plzeňském semináři s názvem "(Ne)závislá média" kritizoval mediální analytik Petr Žantovský práci většiny českých novinářů slovy: "... hlavním pravidlem novinářské profese je důsledně odlišovat zprávu, která usiluje o maximální objektivitu, od komentáře, který pak může přinést i subjektivnější postoj autora. Zásadně se tyto dva žánry nesmějí směšovat, protože to právě pak vede k manipulaci čtenářem, divákem či posluchačem. U nás je to však jev víc než běžný, a v tom především spočívá bída dnešní české žurnalistiky". Jako by mu chtěla dát za pravdu, zveřejnila MF Dnes týž den text Luboše Palaty s názvem Ruska se už bojí i jeho spojenci. Nejsme toaletní papír, zní z Minsku.

Marshallovy ostrovy žalují devět jaderných mocností

25. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Marshallovy ostrovy v Tichém oceánu žalují devět jaderných mocností u mezinárodního soudu v Haagu. Obviňují je, že porušily svou právní povinnost odzbrojit.

Republika Marshallových ostrovů obviňuje státy, vlastnící jaderné zbraně z "flagrantního porušování lidské spravedlnosti" v důsledku škod, které utrpěla následkem jaderných zkoušek, provedených v oblasti.

Na Marshallových ostrovech, včetně atolů Bikini a Enewetak bylo provedeno v letech 1946-1958 šedesát sedm jaderných zkoušek. Obyvatelé Marshallových ostrovů od té doby trpí vážnými zdravotními a ekologickými potížemi.

Marshallovy ostrovy žalují Spojené státy, Rusko, Čínu, Francii a Velkou Británii, dále Indii, Pákistán, Severni Koreu a Izrael, že nedodržují dohodu z roku 1968 o nešíření jaderných zbraní. Dohoda, která vešla v platnost r. 1970, měla zajistit, že nejaderné státy nebudou usilovat o získání jaderných zbraní a jaderné státy se jich vzdají.

Marshallovy ostrovy poukazují na to, že navzdory dohodě stále existuje více než 17000 jaderných hlavic, z nichž 16 000 vlastní Rusko a Spojené státy.

Marshallovy ostrovy dále poukazují na to, že jaderné státy nyní své jaderné arzenály modernizují, což je jasným porušením dohody platné od r. 1970.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2014

18. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

V březnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 46 819 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2014 částkou 3088,22 Kč.

Zůstatek byl koncem března 2014 325 206,53 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

52030